1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Liyakat-Ehliyet Eleştirilerini ‘Vatan Hainliği’ Susturucusuyla Savuşturma Basitliği!
Liyakat-Ehliyet Eleştirilerini ‘Vatan Hainliği’ Susturucusuyla Savuşturma Basitliği!

Liyakat-Ehliyet Eleştirilerini ‘Vatan Hainliği’ Susturucusuyla Savuşturma Basitliği!

Türkiye’de bazen hükümet yetkililerinden sudur eden savunmacı beyanlar insanı çileden çıkaracak derecede seviyesiz oluyor. AK Parti Milletvekili Tamer Dağlı’nın Hamza Yerlikaya çıkışı da bunlardan biri.

17 Haziran 2020 Çarşamba 23:04A+A-

HAKSÖZ-HABER

Milli güreşçi Hamza Yerlikaya'nın Vakıfbank Yönetim Kurulu'na atanması kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Ehliyet ve liyakat ölçüleri bağlamında hükümetin eleştirilen bu atama kararı bugün TBMM’de de gündeme gelip tartışma konusu oldu.

“Hamza'dan şikayetçi olan vatan sevgisini sorgulasın”mış!

Meclis Genel Kurulu’nda, kamu bankalarının ekonomiye etkilerinin incelenmesi ve siyasi atamaların araştırılması amacıyla HDP’nin verdiği araştırma önergesinin görüşmelerinde Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu’na güreşçi Hamza Yerlikaya’nın atanması tartışma konusu oldu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, milli güreşçi, eski AK Parti Milletvekili Hamza Yerlikaya’nın Vakıfbank Yönetim Kurulu’na atanmasını eleştirdi.

“Sayın Hamza Yerlikaya hangi liyakatiyle acaba şu anda Vakıfbank’ın yönetimine atandı biz bunu çok merak ediyoruz” diyen Paylan, “Ekonomiyle ilgili hiçbir eğitimi yok. Tek bir vasfı var, güreşçilik. Acaba ne yapacak Sayın Hamza Yerlikaya? Kredi verilirken vatandaşa nasıl künde atılır, vatandaş nasıl taklaya getirilir, vatandaş nasıl tuş edilir, yandaş olmayan şirket nasıl kündeye getirilir ve tuş edilir, acaba bunu mu öğretecek yönetim kurulunda? Bunu çok merak ediyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP Grubu adına konuşan Özgür Karabat da, “Atadığınız, atama yaptığınız yerler ‘kanka yönetim kurulları’ değil, banka yönetim kurulları farkında mısınız?” diye sordu, Yerlikaya’nın ataması için de “Sporcular hepimizin sporcusu. O sporculara da yazık etmeyin, milleti kündeye getirmeyin, milleti tuş etmeyin” dedi.

Meclis’te yapılan bu eleştirilere hükümet cenahından Tamer Dağlı cevap verdi. Tamer Dağlı’nın muhataplarında verdiği cevapta “vatan sevgisi” hamasetini bir susturucu olarak kullanması ise savunmacı siyasetin ne derece seviyesizleşebileceğinin garip bir örneği olarak zabıtlara geçti.

Eğer Hamza’dan rahatsız oluyorsanız vatan sevginizden şüphe etmeniz lazım.” diyen AK Partili Dağlı’ya tepki gösteren İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, “Bizim vatan sevgimizi senin terazin tartmaz!” dedi.

Diğer Milli Sporcuların Nesi Eksik?

Öte yandan Tamer Dağlı'nın Hamza Yerlikaya savunusunda milli sporculara ilişkin öne çıkan vurgusu da konu bağlamında garip bir sulandırma örneğiydi. Halbuki mesele Hamza Yerlikaya veya başka bir milli sporcunun sevilip sevilmemesi değil, ehliyet ve liyakat meselesi. Tamer Dağlı'nın "Hamza Yerlikaya bu vatanı seven, bayrağını seven defalarca dalgalandıran bir sporcumuzdur. Bu bankaların sporla ilgili hizmetleri de vardır. Hamza Yerlikaya gibi bu vatanı seven bütün sporcularımıza ne yapsak azdır." yaklaşımı üzerine "Olimpiyat veya dünya spor müsabakalarında madalya alan, bayrağı göndere çektirip İstiklal Marşı söyleten diğer sporcuların neyi eksik! Onlara da kamu bankaları yönetim kurullarında bir yönetim kurulu üyeliği mi ayarlanacak?" diye sormazlar mı?

AK Parti Milletvekili Tamer Dağlı’nın ehliyet-liyakat eleştirilerini “vatan sevgisi-vatana ihanet” bağlamına çekip sulandırdığı konuşması:

“Hamza Yerlikaya bu vatanı seven, bayrağını seven defalarca dalgalandıran bir sporcumuzdur. Bu bankaların sporla ilgili hizmetleri de vardır. Hamza Yerlikaya gibi bu vatanı seven bütün sporcularımıza ne yapsak azdır. Eğer Hamza’dan rahatsız oluyorsanız vatan sevginizden şüphe etmeniz lazım…

Genel müdürlük için istenen şartlar nedir? Hukuk, iktisat, maliye, bankacılık, işletme, kamu yönetimi ve dengi dallarda en az lisans düzeyinde; mühendislik alanın lisans düzeyinde öğrenim görmüş olanların ise belirtilen alanlarda lisansüstü öğrenim görmüş olmaları ve bankacılık veya işletmecilik alanında en az on yıllık mesleki deneyime sahip olmaları şarttır. Dolayısıyla kamu bankalarına yapılan atamalarda 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’na aykırı bir husus yoktur ve 9 kişiden ağırlıklı olarak oluşan yönetim kurulu üyelerinden en az 6 üye bu şartları taşımaktadır. Yapılan atamalar hukuki olduğu gibi, kamu bankalarımızın başarıları tercihlerin ne kadar doğru olduğunun da göstergesidir. Türkiye’de ‘görev zararı’ adıyla Hazine’ye büyük yükler oluşturan kamu bankalarının yerinde şimdi vatandaşlarımızın ihtiyacına cevap veren toplumun tüm kesimlerine hitap eden, büyük yatırımlarımıza finansman sağlayan güçlü kamu bankalarımız vardır.”

HABERE YORUM KAT

8 Yorum