1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kuzey Kore 'Kısa Menzilli Füzeler veya Toplar Ateşledi'
Kuzey Kore 'Kısa Menzilli Füzeler veya Toplar Ateşledi'

Kuzey Kore 'Kısa Menzilli Füzeler veya Toplar Ateşledi'

Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi'nin yeni yaptırımlarını onaylamasından saatler sonra, denize 'kısa menzilli füzeler veya toplar' ateşlediği bildirildi.

03 Mart 2016 Perşembe 08:58A+A-

Güney Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü Yonhap haber ajansına açıklamasında, yerel saatle sabah 10 civarında, Wonsan'dan doğu kıyıları açıklarına doğru ateşlenen mühimmatların henüz ne olduğunu tam olarak tespit edemediklerini söyledi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, fırlatılan cisimlerin 'füze, top veya roket' olabileceğini belirtti.

Yonhap'a konuşan yetkililer cisimlerin denize düştüğünü söyledi.

Kuzey Kore'nin bu adımı, BM Güvenlik Konseyi'nin Pyongyang'a karşı son 20 yıl içindeki en sert yaptırımları onaylamasında saatler sonra geldi.

Kuzey Kore füzeleri ve roketleri için rutin olarak deneme atışları yapıyor fakat silah atışlarını ise daha çok uluslararası toplumun kararlarını kınama amacıyla gerçekleştiriyor.

Associated Press Haber Ajansı'nın haberine göre Seul'de Kuzey Kore Çalışmaları Üniversitesi'nden Profesör Yang Moo-Jin, Salı günkü adımı 'Pyongyang'ın BM yaptırımlarına düşük seviyeli bir yanıtı' olarak yorumladı.

Kuzey Kore'ye sert yaptırımlar

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de dün, Kuzey Kore'ye yeni uluslararası yaptırımlar öngören karar tasarısını onayladı.

Bu kararla, Pyongyang, son 20 yıl içinde en sert yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor.

Konsey kararı, Kuzey Kore'nin geçen ay bir nükleer silah denemesi yapması üzerine aldı.

Yaptırımlar uyarınca ülkeye giden ve ülkeden gelen tüm kargo ürünleri denetlenecek, fazladan 16 kişi ve 12 kuruluş kara listeye alınacak.

Bunun dışında Kuzey Kore'ye tüm hafif silahların satışı yasaklanacak ve 'gayrı meşru faaliyetler' içine giren Kuzey Koreli diplomatlar ülke dışına çıkartılacak.

Karar sonrası açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, "Bugün aynı fikirde olan uluslararası toplu, Pyongyang'a basit bir mesaj gönderdi: Kuzey Kore bu tehlikeli programları terk etmeli ve halkı için daha iyi bir yol seçmelidir" dedi.

ABD ve Kuzey Kore'nin uzun süredir müttefiki olan Çin, yeni yaptırımları yedi haftadır tartışıyordu.

Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin, ülkedeki insan hakları ihlallerini görüşen oturumlarına artık katılmayacağını açıklamıştı.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Su Yong, Konsey'i, "siyasallaşma, ayrımcılık ve çifte standartlılıkla" suçladı.

Kuzey Kore kısa bir süre önce dördüncü nükleer denemesini yapmış, ardından da uzaya uzun menzilli bir füze fırlatarak pek çok ülke tarafından kınandı.

BBC

HABERE YORUM KAT