1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. İstanbul'dan İnsanlığa “Suriye’yi Unutma” Çağrısı
İstanbuldan İnsanlığa “Suriye’yi Unutma” Çağrısı

İstanbul'dan İnsanlığa “Suriye’yi Unutma” Çağrısı

İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından '3. Yılında Suriye Krizi' konulu basın toplantısı gerçekleştirildi.

17 Temmuz 2013 Çarşamba 17:52A+A-

İstanbul Bahariye Mevlevihanesinde, Suriye’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek için bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına İHH İnsani Yardım Vakfı ve onlarca Sivil Toplum Kuruluşu katıldı.

Mart 2011’de başlayan ve binlerce çocuğun yetim, milyonlarca insanın aç ve evsiz kalmasına neden olan Suriye’deki katliam, Ramazan ayında da tüm hızıyla devam ediyor. Uluslararası kuruluşların yardımlarını ulaştırmada yetersiz kaldığı Suriye’de, yardıma muhtaç milyonlarca sivil bulunuyor. Suriye’deki bu acı tabloyu yeniden hatırlatmak isteyen Sivil Toplum Kuruluşları, bir basın açıklamasıyla medya mensuplarının karşısına geçti.

“Suriye’de Yetim Kalmış Tüm Çocuklara Bakmak Zorundayız”

Basın açıklamasında konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “Biz aslında bu basın toplantısını 10 gün önce yapacaktık. Ancak Mısır’da yaşanan olaylar yüzünden ertelemek zorunda kaldık. Biz dünyada sorunlu olan bir yere yoğunlaşırken, başka bir bölgede olaylar patlak veriyor. Sömürülen bölgelere baktığımız zaman hepsinin Müslüman ülkeler olduğunu görüyoruz. En kötüsü de bu ülkelerde sömürünün kabullenilmiş olmasıdır. Siz batıya bütün yer altı kaynaklarını verseniz de onlar doymayacaktır. Bu sebeple iyiliğin temsilcileri birleşmek zorundadır” dedi.

İHH Başkanı Yıldırım, Mısır'dan sonra Suriye ile ilgili bütün gündemin değiştiğine dikkati çekerek, artık Suriye'de her gün çocuk ölümlerine alışıldığını söyledi.

Suriye’de yardım yapan en büyük yardım kuruluşu olduklarını da söyleyen Yıldırım, “Şu anda Suriye’de 350 bin yetim, 10 milyon aç insan, 4,5 milyon da muhacir var. Bu rakamlar daha da artıyor. Aslında Suriye’de ölenlerin sayısını tam olarak bilmiyoruz. Suriye’nin her tarafı kimsesizler mezarlığı. Biz Suriye’ye toplamda 100 trilyondan fazla yardım ulaştırdık. Ramazan’da da devam eden şiddete rağmen, Suriye’ye giden yardımlarda büyük bir azalma var” dedi.

Tatile mi Çıktık?

Yıldırım, yardımların azalması hakkında şöyle konuştu: “Fakat şu anda Suriye halkına dünyadan gelen yardımlar azalmış durumda. Ayda 50-60 tır gönderebiliyorsak şimdi 5-10 tır gönderebiliyoruz. Niye? Emperyalistler kan akıtmaya devam ederken, tatil yapmazken bizler yaz tatiline girdik de ondan.”

Suriye’de yetim kalmış tüm çocuklara yardım etmek zorunda olduklarını da belirten Yıldırım, “Suriye’de bulunan 350 bin yetim bizim sorumluluğumuz altında. Biz Suriye’de yetim köyleri yapıyoruz. İnşallah onlar da bombalanmaz. Yardım kuruluşları 3 yıldır sadece toplantılar yapıyor. Arazide hiçbir faaliyette bulunmuyorlar. Biz Suriye’ye günde 300 bin ekmek gönderiyoruz. Ben bu toplantıya katılan ve yardımlara destek veren tüm STK’lara teşekkür ediyorum. Uluslararası kuruluşlara da buradan seslenmek istiyorum. Acaba Suriye’de yapılanlar, Avrupa’da bir ülkede olsaydı nasıl davranırlardı? Esed’e ve Türkiye’de onu destekleyen bütün insanlara da sesleniyorum. Suriye’nin genelinde yardım yapmamıza izin verin. Biz mezhep ayırt etmeksizin tüm Suriyelilere yardım etmeye hazırız” dedi.

“Ya Yardım Edin, Ya Kapınıza Kilit Vurun!”

Bütün sivil toplum örgütlerini, "İmdat aç kaldık, yalnız kaldık" diyen Suriye halkının yanında olmaya çağıran Yıldırım, "Bütün yardım kuruluşları çok açık net konuşuyorum; ya gelin Suriye'ye yardım edin ya da kapınıza kilit vurun. Televizyon ekranlarında konuşmak yeterli değil. Üç kamyon götürdükten sonra konferanslar vermek yeterli değil, en azından Suriye'deki kadınlar ve çocuklar kadar cesur olun" dedi.

Yardım kuruluşlarını arazide göremediklerini ifade eden Yıldırım, "Onun için dünyaya 'samimi olun' çağrısı yapıyoruz. İnsanlara 'samimi olun' çağrısı yapıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarına 'tekrar yardım yapın' çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.

“Türkiye Halkına Teşekkür Ederiz”

Toplantıda Bülent Yıldırım’dan sonra konuşan Suriyeli Şaza Barakat, “Bir diktatör nasıl daha fazla zalim olabilir? Halkına nasıl böyle davranabilir? Bizler kendi başbakanımızı seçmek isteyişimizin bedelini ödüyoruz. Dünya bu tabloyu sadece seyrederken binlerce insan katledildi. Suriye’nin birçok konuda yardıma ihtiyacı var. Ama esas itibari ile çadıra ya da battaniyeye ihtiyacımız yok. Biz sadece ülkemize dönmek istiyoruz. Suriye halkı daha ne kadar mülteci olarak kalmaya devam edecek. Dünya daha ne kadar izlemeye devam edecek. Biz Türkiye halkına ve hükümetine yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

“Kendimizi Savunmak Zorunda Kaldık”

Suriye’de yaşanan savaşta bir kolunu kaybeden Ahmed Muhammed Allavi ise “Bize terörist gözüyle bakıyorlar. Biz sadece kendimizi ve ailemizi savunmak için silah kullanmak zorunda bırakıldık. Biz mezhep ayırt etmeksizin tüm mazlumlar için savaşıyoruz. Türkiye’ye gelmeden önce, Türkleri Avrupalı zannediyorduk. Türkiye’ye geldikten sonra çok yardımsever bir halk ile karşılaştık. İnsanlar İstanbul’a gezmek için gelirler ancak bizler buraya tıbbi yardım almak için geliyoruz. Yaptıkları tüm yardımlardan dolayı Türkiye halkına ve hükümetine teşekkür ediyorum” dedi.

Suriye Direnişine Destek Vermek Lütuf Değil, Sorumluluktur!

Çok sayıda kuruluşun katıldığı basın toplantısında Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya da söz aldı.

Rıdvan Kaya, İHH'nın Suriye'de çok önemli ve hayati bir işlev gördüğünü, Özgür-Der olarak değişik kampanyalarla yardım çabalarına destek olmaya çalıştıklarını, bu çerçevede kısa bir süre önce un değirmeni kampanyasının tamamlandığını ve Ramazan ayı dolayısıyla kumanya yardımı çağrısı yaptıklarını ifade etti ve toplanan yardımları da inşallah Ramazan ayı içerisinde İHH aracılığıyla Suriyeli mazlumlara ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

20 yıl önce Bosna'da yaşanan Serebrenitsa katliamını anmak üzere etkinlikler düzenlendiğine dikkat çeken Rıdvan Kaya, Suriye'de devam eden zulme karşı tavır koymak için de 20 yıl geçmesinin beklenmemesi gerektiğini vurguladı. Nasıl Mısır'da darbeye karşı direndiği için Mısırlı Müslümanlarla övünç duyuyorsak, zulme ve diktatörlüğe karşı savaşan Suriyeli kardeşlerimizle de iftihar ettiğimizi söyleyen Kaya, Suriye direnişine destek vermenin bir lütuf değil, sorumluluk olduğunun altını çizdi.

suriyeli-kiz-cocugu_munteha-sahirdi.jpg

“Okulumu Çok Özlüyorum”

Toplantıda konuşan Suriyeli çocuk Muntaha Şahirli ise Suriye’deki okulunu çok özlediğini belirterek, Suriye’de yüzbinlerce çocuğun okula gidemediğini söyledi. “Suriye’deki evimi çok özlüyorum” diyen Şahirli, “Yaptığı yardımlardan dolayı Türkiye halkına ve hükümetine teşekkür ederim” dedi.

Suriye'de 3 Yılın Bilançosu

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın raporuna göre, Suriye'de çatışmalar nedeniyle binlerce kişi yaralandı, 500 bini aşkın kişi tutuklandı, yarısı çocuk 1,6 milyon kişi Lübnan, Ürdün, Irak, Mısır ve Türkiye gibi komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı, 4,25 milyon kişi ülke içerisinde yer değiştirdi.

Türkiye'ye 309 bin Suriyeli giriş yaparken, 194 binin üzerinde Suriyeli, Türkiye'de barınma merkezlerinde kayıtlı.

suriye-ihh-basin-toplantisi.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum