1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İsrail'den ABD Kongresinin Müslüman Üyelerine Ülkeye Giriş Yasağı
İsrail'den ABD Kongresinin Müslüman Üyelerine Ülkeye Giriş Yasağı

İsrail'den ABD Kongresinin Müslüman Üyelerine Ülkeye Giriş Yasağı

İsrail, ABD Kongresinin Müslüman üyeleri İlhan Omar ve Rashida Tlaib’in ülkeye girişine izin vermeyecek.

15 Ağustos 2019 Perşembe 19:45A+A-

Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü ziyaret etmeyi planlayan Amerikalı Müslüman Kongre üyeleri Rashida Tlaib ile İlhan Ömer, İsrail hükümetinin engeliyle karşılaştı. İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Tzipi Hotovely, hükümetin Demokrat Partili iki siyasetçinin ziyaretlerine izin vermeme kararı aldığını açıkladı.

Demokrat Partili Tlaib ve Ömer'in böylesi bir engelle karşılaşma nedeninin, Filistin boykotunu açıkça destekliyor olmaları olduğu öngörülüyor. Zira, mevcut İsrail yasalarına göre, Filistin yanlısı Boykot, Tasfiye, Yaptırımlar (BDS) adıyla yürütülen harekete destek verenlerin İsrail’e girişi engellenebiliyor.

Son birkaç gündür gündemde olan sorunun yanıtını İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Tzipi Hotovely verdi. Hotovely, Perşembe günü yaptığı açıklamada, “İsrail, ABD’li Demokrat Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve İlhan Ömer'in ziyaretlerini engelleme kararı aldı” ifadelerini kullandı.

Netanyahu: "Tlaib propaganda yapmazsa akrabalarını ziyaret edebilir"

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da, Tlaib ve Ömer’in İsrail’e zarar vermesini önlemek istediklerini söyledi. Netanyahu açıklamasında, “Dünyada İsrail’inden başka ABD ve ABD Kongresi’ne büyük bir saygı duyan bir ülke yok” dedi, “Ancak, Kongre üyelerinin İsrail’deki programı, tek amaçlarının İsrail’e zarar vermek olduğunu gösteriyor” diye devam etti.

İsrail Başbakanı, Filistin asıllı olan Tlaib’in isterse, Batı Şeria’daki akrabalarını görmek için izin formları gönderebileceğini ve eğer bunu İsrail’e karşı bir propaganda yapmak için kullanmayacağını taahhüt ederse, insani gerekçelerle İsrail’in buna izin verebileceğini ifade etti.

Amerika doğumlu, 43 yaşındaki Demokrat Partili Rashida Tlaib Filistin kökenli ve Batı Şeria’da hala akrabaları yaşıyor. 37 yaşındaki İlhan Ömer ise Amerika’ya çocuk yaştayken, ailesiyle birlikte Somali’den gelen bir göçmen. ABD Temsilciler Meclisi’ndeki ilk Müslüman kadın üye olma özelliğini taşıyan her iki siyasetçi de, Demokrat Parti içindeki ilerici hareketin en öne çıkan isimlerinden.

Ömer ve Tlaib’in ziyaret tarihleri ve ayrıntıları henüz net olmamakla birlikte, yaklaşan hafta sonu için planlandığı ve Kudüs’teki Mescid-i Aksa ziyaretini de kapsadığı biliniyordu.

 

 

Ömer ve Tlaib, Başkan Donald Trump’ın birçok defa kişisel olarak hedef aldığı Demokrat Partililer arasında. Trump, ikilinin Kudüs ziyaretleri planıyla ilgili olarak İsrail’den resmi bir açıklama gelmeden kısa bir süre önce, Twitter’dan bir mesaj paylaştı.

Trump mesajında, “İsrail, Temsilciler Meclisi üyeleri Omar ve Tlaib’in ziyaretine izin verirse, bu çok büyük bir zayıflık göstergesi olur. Onlar (Omar ve Tlaib) İsrail’den ve tüm Yahudi insanlardan nefret ediyor. Onların zihniyetini değiştirmek için söylenebilecek ya da yapılabilecek hiçbir şey yok” dedi.

Ömer, Amerika’daki İsrail yanlısı lobilerle ilgili yaptığı eleştiriler nedeniyle de bu yılın başında Trump’ın benzer suçlamalarına maruz kalmıştı.

 

 

Öte yandan, ABD'deki Yahudi lobisinin en güçlü temsilcilerinden Amerikan-İsrail Kamu İşleri Komitesi AIPAC de, Twitter'dan açıklama yaptı. AIPAC'in mesajında, “Kongre üyeleri Ömer ve Tlaib’in İsrail karşıtı ve barış karşıtı BDS hareketine verdikleri desteğe ve Tlaib’in tek devlet çözüm çağrısına katılmıyoruz. Her Kongre üyesinin demokratik müttefikimiz İsrail’i ziyaret edip ilk elden tecrübe edebilmesi gerektiğine de inanıyoruz” ifadeleri yer aldı.

HABERE YORUM KAT