1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. İsrail mahkemesi Şeyh Cerrah'taki bazı tahliyeleri durdurdu
İsrail mahkemesi Şeyh Cerrah'taki bazı tahliyeleri durdurdu

İsrail mahkemesi Şeyh Cerrah'taki bazı tahliyeleri durdurdu

İsrail Yüksek Mahkemesi, Doğu Kudüs’te bulunan Şeyh Cerrah mahallesindeki kimi tahliye emirlerini iptal etti.

12 Mart 2022 Cumartesi 20:58A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

1 Mart'ta İsrail Yüksek Mahkemesi, Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinde ikamet eden dört Filistinli ailenin tahliyesinin durdurulması kararı verdi. 

Karara göre, İsrail Adalet Bakanlığı da söz konusu Şeyh Cerrah mahallesindeki arsalar için sunulan mülkiyet belgelerini inceledi ve el-Kürt, el-Jaouni, Skafi ve Qassem ailelerinin evlerinde kalmasına hükmetti. Al Jazeera'ya göre, bu sürecin tamamlanması yıllar alabilir.

Karara göre dört Filistinli aile belirli bir banka hesabına yılda 2,400 şekel -yaklaşık 740 dolar ederinde- sembolik bir miktar yatıracak. Adalet Bakanlığı dört aile aleyhine karar verirse, para Nahalat Şimon yerleşim topluluğuna aktarılacak.

Filistinli aileler, Ürdün hükümeti ile Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı arasında yapılan bir anlaşma uyarınca 1956'dan beri Şeyh Cerrah semtinde yaşıyorlar.

Ancak İsrail'in 1967'deki Filistin işgaliyle beraber Doğu Kudüs'te ilhak edildi. Uluslararası hukuka göre yasadışı bir hareket olarak tanımlanan ilhak, protesto edilmesine rağmen İsrail işgaline sürekli olarak devam etti.

Doğu Kudüs'teki on binlerce Filistinli aile bu süreçte yerinden edilirken, evleri de yıkılmakla tehdit edildi. Ayrıca İsrail’in işgal politikalarına göre Filistinlilerin yeni evler inşa etmelerinin önüne geçiliyor.

Al-Monitor'a konuşan Şeyh Cerrah mahallesindeki Filistinli ailelerin avukatı Hüsnü Ebu Hüseyin, “Yüksek Mahkeme'nin verdiği kararın İbranice basının belirttiği gibi sadece tahliyeleri ‘durdurma’ değil, 2401/22021 sayılı bu 100 sayfalık karar tahliyelerin kalıcı olarak iptal edilmesini şart koşuyor” dedi.

Ebu Hüseyin, “Filistinli ailelerin mülkiyet belgelerini sunmasının ardından Yargıtay ilk kez bir arazi mülkiyeti davasını değerlendirdi.” dedi.

 

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT