1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. İsrail kabinesinde faşistin de faşisti
İsrail kabinesinde faşistin de faşisti

İsrail kabinesinde faşistin de faşisti

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Bir terör örgütünün mirasını kutlamak iğrençtir" diyerek Ben-Gvir gibi faşist bir ismin Kahane'nin anma programına katılmasına sert bir şekilde tepki gösterdi.

14 Kasım 2022 Pazartesi 20:43A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

İşgalci İsrail'de yükselen aşırı milliyetçi yönetimlerin hükümette yer vermeyi planladığı isimler 'büyük ortak Amerika’yı bile endişelendiriyor.

Aşırıcılığıyla ünlü Meir Kahane, 'Bir daha holokost tekrarlanmayacak' mottosuyla Yahudileri korumak için şiddet yöntemlerine başvurulması gerektiğini savunarak 1970'lerde Kach Partisi'ni kurmuştu. Terörizm listesine alınan bu partinin şimdiki neferleri, İsrail'de kurulması planlanan yeni hükümette yer alabilmenin sevincini yaşamaya çalışıyor.

Faşizmin İsrail’deki temsilcisi Kach Partisinin takipçisi Ben Gvir’in, İsrail’de Netanyahu tarafından kurulması planlanan hükümette kamu güvenliğinden sorumlu ve İsrail polisinin bağlı olduğu birimleri yönetmek için bakan olarak aday gösterileceği öğrenildi.  

Aşırılıklarıyla tanınan isimlerin hükümetten uzaklaştırılmasını talep eden Amerika Büyükelçiliği de İsrail’deki hükümet kurma planlarını yakından takip ediyor.

Hükümeti kurma görevi verilen Filistinlilerin katili Benyamin Netanyahu’nun faşizmi savunan, Yahudileri kurtarmak için diğer dinlerden ve milletlerden olanların öldürülmesini ve şiddet yoluyla bastırılmasını savunan Ben Gvir’e bakanlık teklif ettiği öğrenildi.

Al Monitor'de kaleme aldığı yazısında Ben Caspit, Knesset üyesi Itamar Ben-Gvir'i atamaya hazırlanan Netanyahu’nun tavrına ABD ve AB’den yetkililerin yeşil ışık yakmadığını aktarırken, Ben Gvir'in faşizan düşüncelerini aktarıyor. 

Ben-Gvir'in sabıka kaydı olduğunu aktaran Caspit, "Yahudi terörizmini desteklemekten dolayı suçlu bulunmuş ve defalarca soruşturma geçirmiş bir isim olmasına rağmen yeni kurulacak İsrail hükümetinde Netanyahu’nun ona da yer vermek istediği ancak İsrail’in dostlarının buna sıcak bakmadığını" ifade ediyor.

46 yaşındaki Ben-Gvir, ırkçı Kach Partisinin İsrail'de yasaklanan ve terör örgütü ilan edilen son dönem aşırı radikal ismi Amerikalı-İsrailli haham Meir Kahane'yi takip eden bir isim olarak ön plana çıkıyor.

Netanyahu'yu İsrail'in bir sonraki hükümetini kurma göreviyle görevlendiren İsrail Cumhurbaşkanı’nın kararının hemen ardından Ben-Gvir, 32 yıl önce New York'ta suikasta uğrayan selefi Kahane için düzenlenen yıllık anma töreninde konuştu.

Son aylarda vermeye çalıştığı daha ılımlı imaja rağmen törendeki konuşması ‘güven verici’ olmaktan çok uzaktı. Gvir, Kahane'yi överken, "Kahane'nin temel özelliği aşktı bence. Ödünsüz ve başka hiçbir düşünce olmaksızın: İsrail sevgisi." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Bir terör örgütünün mirasını kutlamak iğrençtir" diyerek olayı ve Ben-Gvir'in katılımını sert bir şekilde eleştirdi. 

İşgalci İsrail’in Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, bu hafta bir toplantıda faşist Ben-Gvir'i ağırladı. Hem de babasının yıllar önce -1980'lerde İsrail cumhurbaşkanı olduğu zamanlarda- Kahane'yi boykot etmesini bir kenara bırakarak.

Herzog’un Cumhurbaşkanı olan babası, Knesset'teki görev dönemi boyunca aşırılıkçı Kahane ile görüşmeyi reddetmişti. Dönemin Likud partisinin liderleri - Menachem Begin ve Yitzhak Shamir - de Kahane'yi boykot etmiş, o ne zaman Knesset genel kuruluna hitap etse salonu terk etmişlerdi. Ancak otuz yıl sonra, Kahane'nin halefi, hükümetin ve onun güvenlik kabinesinin bir üyesi olarak atanmak üzere…

Yahudiler tarafından Tapınak Dağı olarak saygı duyulan Kudüs bölgesinde yani Filistinlilerin topraklarında, asayişi sağlamakla görevlendirilmek üzere olan isim, 30 yıl önceki faşizmi diriltmenin hayalleri ile dolu bir şekilde görevini almayı bekliyor.

Ben Gvir, El Halil'deki ‘Patrikler Mezarı'nda 1994 yılında 29 Müslümanı katleden Baruch Goldstein'ın da büyük bir hayranı.

İşgal topraklarında kurulan 'Kiryat Arba'daki evinde Yahudi katliamcının fotoğrafını duvarına astığı resimler ile poz veren şimdi ise bu tarz fikirlere sahip olmadığını ve Goldstein’in fotoğrafını indirdiğini iddia eden, aşırı fikirleriyle İsrail'in ortaklarını da zora sokmasından endişe edilen Gvir'e yıllardır arzu ettiği güç Netanyahu tarafından verilmek üzere. 

Netanyahu, Mayıs 2020'de Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların en yoğun olduğu günlerde Ben-Gvir'in ‘Tapınak Dağı'nda dua etmesini engellemekle övünüyordu. Aynı gün Netanyahu, Ben-Gvir'in bölgeyi ateşe verme planını bozduğunu büyük bir kıvançla haykırıyordu. 

Bu hafta başlarında ultra-Ortodoks Shas partisinin temsilcileriyle yaptığı toplantıda ses sisteminin açık olduğunun farkında olmayan Herzog, Ben Gvir’i kastederek, "Çevremizdeki tüm dünyanın, tüm dünyanın endişe duyduğu bir partneriniz var.” diyerek vermiş olduğu karardan ‘ortaklarının’ memnun olmadığını siyasi temsilcilere aktarıyordu.

HABERE YORUM KAT