1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. İslami siyasi düşüncenin tarihi ekseni
İslami siyasi düşüncenin tarihi ekseni

İslami siyasi düşüncenin tarihi ekseni

Eğer kimliğimiz ve taşıdığımız kültür ile soğukkanlı olarak yüzleşmeye başlamaz isek, kendimizi tanıyamaz, hayatın gerçekleri ve Allah’ın kitabı arasında bir bağ kuramayız.

29 Eylül 2021 Çarşamba 20:58A+A-

Ahmet Murat Kaya’nın yazısı:

Hz. Muhammed (sav) ile Risâlet’in son halkası tamamlandı. Allah Resulü, dışlanma, zulüm, hicret ve savaş ile geçen ağır bir süreci, başarı ile tamamladı. Allah’ın Kitabı ve dini kemale ulaştı. Risalet kurumunun kendisine yüklediği görevini hakkıyla tamamlayan Muhammed (sav) vefat etti. Bu dönem, Allah Resulünün hayatta olduğu, soru ve sorunlara bizzat yetkili sıfatı ile çözümlerin sunulabildiği ilk dönemdir. İslam tarihi hangi kategori altında incelenirse incelensin, çekirdek ve model olabilecek izler bu dönemde aranır. 

Fakat, Allah Resulü Muhammed’in (sav) liderliğinin doğal olması, bir başka ifade ile seçilmesinin Allah (cc) tarafından olması ve İslam öğretisinin başöğretmeni ve liderliği statüleri Allah (cc) tarafından belirlendiği için, İslam siyasi kültürünün yönetici seçiminin somut örneklerini bu dönemde bulmak oldukça zordur. Resuller ’in insanlığın ve müminlerin doğal ve meşru liderleri olması durumu siyasi bir tercih değildir ve seçilmesi insanların tasarrufunda değildir.

Yazının devamı >>>