1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. İran'ın Rakka'da yeni hapishane inşa etmesi ne anlama geliyor?
İran'ın Rakka'da yeni hapishane inşa etmesi ne anlama geliyor?

İran'ın Rakka'da yeni hapishane inşa etmesi ne anlama geliyor?

İran Devrim Muhafızları, Suriye’nin kuzeydoğusunda yeni üsler ve hapishaneler inşa ediyor!

24 Temmuz 2021 Cumartesi 13:45A+A-

HAKSÖZ HABER

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Rakka kırsalındaki Zamla gaz sahasında kendi hapishanesini açtı. 12 Temmuz'da Suriye TV'ye konuşan kaynaklara göre cezaevi, iki bölüme ayrılmış tek katlı bir bina ve dört sorgu odasından oluşuyor.

Hapishanenin yarısı yeraltında, üst kısmı ise yüksek setlerle çevrili. Askeri ve sivil kısmı bulunan hapishane Humus’ta yerinden edilmiş 90 sivil tutsağın bulunduğu not edildi. Hapishaneden bir askeri kaynak, isminin açıklanmaması kaydıyla Al-Monitor'e şunları söyledi: “Hapishane, Suriye ordusunun Dördüncü Tümeninin 13 Mayıs'ta sınır dışı edilmesinden sonra donatıldı. Tutsakların kaçmasını engellemek için hendekler kazıldı ve keskin nişancılar yerleştirildi. Hapishanenin başında İranlı bir general ve 20 tane yabancı uyruklu gardiyan bulunuyor. Sivillerin dışarı çıkabilmesi için aşiret bağlantısı veya İran’a bağlılık yemini etmesi gerekiyor. İran kendi askerlerinden disiplin suçu işleyenleri de bazen burada cezalandırıyor.”

Al-Monitor’e konuşan kaynak devamında şunları belirtiyor: İran’ın Suriye’de ilk hapishanesi bu değil. Palmira ve Humus çölündeki hapishane dışında Deyr Zor, Mayadin ve birkaç yerde daha hapishanesi var. İran’ın tüm hapishaneleri dış saldırı ihtimallerine karşı rejim bayrakları taşıyor."

İstanbul merkezli Jusoor Araştırma Merkezi'nde araştırmacı olan Enes Savakh konu hakkında şunları söyledi: "Yakın zamanda yayınladığımız ve Suriye'deki yabancı askeri varlığın yerlerini gösteren harita, İran'a bağlı milislerin rejim kontrolündeki bölgelerde ne kadar yayıldığını gözler önüne serdi. Bu genişleme, Suriye toprakları üzerinde kontrolü paylaşan tüm yerel veya uluslararası askeri güçler arasında en büyük ve en görünür olanı. Bu milislerin -özellikle Fırat'ın doğusunda ve Suriye çölünde- işgallerini “güvenlik” kaynaklı sebeplerden daha fazla genişletmeye ve artırmaya çalıştıkları açık. Devrim Muhafızları’nın genişleme sahasında Suriye Demokratik Güçleri de bulunuyor. Aynı zamanda Suriye’nin kuzeydoğusundaki petrol ve gaz kaynaklarına ulaşım içinde yeni hapishanenin inşa edildiği Zamla önemli bir merkez. İran bir zamandır bölgeye askeri mühimmat ve teknik eleman getiriyor.”

Al-Monitor’a konuşan Enes Savakh’in söylediklerinden şu anlaşılıyor; bir dönem IŞİD’in en önemli merkezi olan ve yer altı kaynaklarına sahip Rakka'nın ABD ve koalisyon güçleri tarafından bombardımanlarla boşaltılması üzerine bölgeye İran konuşlanmaya başladı. İran’ın bölgeye getirdiği uzman mühendisler gaz ve petrolün üretimi, dağıtımı gibi işlerle ilgilenmek üzere bölgede bulunuyor.

Devrim Muhafızları rejime gerçek anlamda güvenmediği için kendi hapishanelerini inşa ederek Suriye’deki varlığını güçlendirme peşinde. Necm Eddin Alnajm isimli Rakka’lı gazeteci bu bağlamda Rakka’daki hapishanenin aynı zamanda askeri üs olduğunu vurguluyor.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki gerginlik ilerleyen tarihlerde ülkenin tümünü etkileyecek gelişmelere sebep olabilir. Suriye’de rejim ve destekçileri İran, Rusya ülkenin büyük bir bölümünde hakimiyet sağlamış gibi görünürken aslında insansızlaştırılmış bir ülkede hüküm sürüyorlar!

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT

3 Yorum