1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. İran'ın Halep'te Bakara kabilesi üzerinden Şiileştirme faaliyetleri hız kazanıyor
İran'ın Halep'te Bakara kabilesi üzerinden Şiileştirme faaliyetleri hız kazanıyor

İran'ın Halep'te Bakara kabilesi üzerinden Şiileştirme faaliyetleri hız kazanıyor

İranlı din adamları Halep'teki Bekir Tugayı karargahını ziyaret ederken, Esed rejiminin büyük destekçisi Bakara aşireti üzerinden Şiileştirme çalışmaları yaptığını da kanıtladı.

16 Kasım 2022 Çarşamba 22:56A+A-

HAKSÖZ HABER

Bekir Tugayı, 2012'de kurulan ve üyelerinin çoğunluğu Bakara aşiretinden oluşan, Suriye hükümetine bağlı bir aşiretin milis gücü. İran destekli milis tugayı, Halep ve Deyrizor vilayetlerine dağılmış çok sayıda askeri birlikten oluşuyor. Bekir Tugayı’na yen, katılan yüzlerce milis İran'da İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) tarafından yönetilen özel kamplarda eğitim aldı.

Al-Monitor'un edindiği bilgilere göre, İranlı din adamları, tugay liderleriyle yaptıkları görüşmede, ziyaretlerinin amacının IRGC liderliğinin doğrudan emriyle tugay üyelerine ‘din dersleri vermek’ olduğunu söylüyor.  

İran heyetinin, çocuklara Şii inancını öğretmek için bir okul açma ve öğretmen atama göreviyle Bekir Tugayı liderlerinden Faysal Allavi'yi görevlendirdiği öğrenildi. Öğrencilerin İran'daki Şii ilahiyat okullarında mali ödüllerden ve burslardan da yararlanacağı programlar düzenleyen İran’ın bölgeyi Şiileştirmeye çalıştığı ifade ediliyor.

Yerel gazetecilerin aktarımına göre, İran Bakara aşiretinden Halid el-Hüseyin'i tugayın lideri olarak atadı. Bunun sebebi olarak da milis birliğinin kurucu üyelerinden olan Ömer el-Hüseyin bir önceki seçimlerde Suriye Halk Meclisi üyeliğine atanmıştı. İran’ın aşiret içerisindeki hiyerarşiyi kullanarak, Şiiliği siyasi arenaya da taşımaya çalıştığı görülüyor.

Bekir Tugayı’nın Halep, Deyr ez-Zor ve Suriye Çölü'ndeki bölgelerde Esed rejiminin en büyük yardımcı gücü olarak faaliyetlere katıldığı biliniyor.

Bekir Tugayın’ın Genel Sekreteri Halid el Mari Al-Monitor'a verdiği demeçte, "İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerimiz çok güçlü. Terörizme(Suriyeli muhalifleri kastederek) ve İsrail düşmanına karşı savaşta stratejik bir ortaklık içerisindeyiz.” dedi.

El Mari açıklamasında, “2013'te İran, bizi desteklemek için Suriye'ye IRGC güçleri ve askeri danışmanlar göndererek Özgür Suriye Ordusu gruplarına karşı [savaşımızı] desteklemeye başladı. Bekir Tugayı, İran İslam Cumhuriyeti'nden destek alıyor ve çalışma mekanizmalarını koordine etmek ve Halep şehrini İran'ın desteğiyle yeniden inşa etmek için IRGC liderliği ile tugay liderleri arasında sürekli ziyaretler gerçekleştiriyoruz." ifadeleriyle İran’ın nüfuzunu nasıl arttırdığını açıkladı.

Suriyeli muhaliflerle olan çatışmalarında Rusya’dan çok İran’ın desteğini aldıklarını söyleyen El Mare İran’ın Şiileştirme projesine sıcak baktıklarını alınan destekle onayladıklarını belirtirken şöyle dedi: "İran güçleri Halep şehrinin ve Halep kırsalının kontrolünü yeniden kazanmak için çok şey yaptı. Bizi desteklemede İran'ın rolünün Rusya'nın rolünden daha büyük olduğunu görüyoruz. Rusya hava desteği sağladı, biz ise Devrim Muhafızları ile birlikte sahada aktör olduk. Devrim Muhafızları'ndaki pek çok kardeş Halep'i savunmak için şehit düştü. Nereye gidersek gidelim, İranlı kardeşlerimiz yanlarında savaşmamızı isterlerse onların yanında olmaya hazırız.”

 

*Makaledeki röportaj ve aktarımlar Al Monitor'den alıntılanmıştır. 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum