1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İngiltereli Siyasetçi Straw: “AB Referandumu Sürecinde Türkiye'nin Kullanılması Saçmalık”
İngiltereli Siyasetçi Straw: “AB Referandumu Sürecinde Türkiye'nin Kullanılması Saçmalık”

İngiltereli Siyasetçi Straw: “AB Referandumu Sürecinde Türkiye'nin Kullanılması Saçmalık”

İngiltereli siyasetçisi Straw, AB referandumunda Türkiye'nin üyeliğinin tartışma konusu yapılmasıyla ilgili, “oldukça çirkin ve saçmalık” değerlendirmesinde bulundu.

18 Haziran 2016 Cumartesi 14:46A+A-

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine verdiği destekle bilinen İngiltereli siyasetçi Jack Straw, Birleşik Krallık'ta yaklaşan AB referandumunda Türkiye'nin üyeliğinin tartışma konusu yapılmasıyla ilgili, “oldukça çirkin ve saçmalık” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye, 2005 yılında AB ile müzakerelere başladığında Straw, AB dönem başkanlığını yürüten İngiltere'nin Dışişleri Bakanı’ydı. “Türkiye dostu” olarak bilinen ve “Türkiye-İngiltere Tatlıdil Forumu”nun eş başkanlığını da yapan 69 yaşındaki Straw, İngiltere'de gelecek hafta yapılacak AB referandumu ve Türkiye'nin referandum kampanyalarında gündeme gelmesine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

“Benim İçin Sürpriz Oldu”

Straw, Türkiye'nin AB'ye üyelik başvurusunun ilk kez İngiltere siyasetinde bir seçim ya da referandum döneminde tartışma konusu yapıldığına dikkat çekerek, “Bu benim için bir sürpriz oldu. Brexit'i (İngiltere’nin AB’den ayrılması) savunanların daha önce Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini biliyoruz. Mesela Boris Johnson.” dedi.

boris_johnson.jpg
Boris Johnson

İngiltere'nin başkenti Londra'nın eski belediye başkanı ve Muhafazakâr Parti’li Boris Johnson, ülkede yürütülen “Ayrılığa Oy Ver” kampanyasının başını çekiyor. Johnson, 1990'lı yıllardan itibaren Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini ancak bugün koşulların değiştiğini savunuyor.

“Oldukça Çirkin”

2005 yılında Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasının İngiltere Parlamentosu’nun her iki kanadının da memnuniyetle karşıladığını anımsatan Straw, dolayısıyla Türkiye'nin AB üyeliğinin İngiltere siyasetinde tartışılıyor olmasının kendisi için “sürpriz” olduğunu dile getirdi.

Straw, “Türkiye ile ilgili iddialar oldukça çirkin. Özellikle de Birleşik Krallık AB üyesi olmaya devam ederse 80 milyonluk Türkiye'nin buraya akın edeceği iddiası.” dedi.

İngiltere'nin AB'de kalmasını isteyenlerin, Türkiye'nin üyelik süreciyle ilgili iddialara ve “saçmalığa” son vermeye çalıştığını belirten Straw, konunun yatıştırılmaya çalışıldığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT