1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. İdlibli çocuklar ‘Kamplar Dünya Kupası’nda yarışıyor
İdlibli çocuklar ‘Kamplar Dünya Kupası’nda yarışıyor

İdlibli çocuklar ‘Kamplar Dünya Kupası’nda yarışıyor

İdlib'de, kendi ülkelerinde mülteci edilmiş çocuklar yaşadıklarına atıfla "Kamplar Dünya Kupası" etkinliği düzenliyor.

06 Aralık 2022 Salı 00:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Suriye'nin kuzeybatısındaki göçmen kamplarında ikamet etmek zorunda kalan 10 ila 14 yaş arasındaki yüzlerce çocuk, 1 Kasım'da İdlib belediye stadyumunda kendi Dünya Kupası turnuvasını başlattı.

Heyet Tahrir el-Şam'a bağlı Suriye Kurtuluş Hükümeti'nin birkaç gün önce açılışını yaptığı "Kamplar Dünya Kupası" olarak adlandırılan etkinlik, Katar 2022 FIFA Dünya Kupası ile paralel olarak ilerliyor.

Bir insani yardım kuruluşu olan ‘Violet Organization’ tarafından düzenlenen, etkinliğin amacı Suriyeli çocukların yaşadıkları zorluklara ışık tutmak olduğu gibi çocukların keyifli vakit geçirmesini sağlamak.

İdlib stadındaki ilk maç, Katar'daki Dünya Kupası açılış maçında olduğu gibi Katar ve Ekvador'u temsil eden çocuk takımları arasında oynandı.

Turnuvada oynayan ve bisküvi satan İdlibli Hasan Mutaveh Al-Monitor'a: “Babam yıllar önce hava saldırısında öldükten sonra kardeşlerim için sofraya yemek koymaya çalışıyorum. Ailemi geçindirmek benim işim. Her gün şehir merkezine gitmeden önce İdlib'deki bir garajdan başlayarak insanlara bisküvi satmaya başlıyorum. Bazı günler, bisküvi satmak için Suriye-Türkiye sınırındaki Sarmada'ya ve diğer bölgelere gitmek zorunda kalıyorum. Günde iki kutu bisküvi satabildiğim zaman çok mutlu oluyorum.” dedi.

Hasan, "İdlib'deki stadyumda antrenman yapmam veya maç oynamam gerektiğinde çalışmayı bırakıyorum ve bunun yerine sevdiğim futbolu oynuyorum" dedi.

Açılış maçında gol attığını söyleyen Mutaweh, "Umarım takımım finale çıkarak şehit babam Safvan Mutaveh'in adını anar." diyerek babasına duyduğu özlemi aktardı.

Menekşe Koruma Programı Direktörü İbrahim Sarmini Al-Monitor'a, “Kamplar Dünya Kupası”nın Katar Dünya Kupası'na benzer şekilde 32 takıma dağıtılan 256 çocuğun katılımıyla başladığını söyledi. Çocukların 25 kamptan ve yedi farklı bölgeden geldiğini belirtti.

Sarmini, "Kamp sakinleri burada [İdlib'de] düzenlenen etkinlikte maçları izlemekten büyük heyecan duyuyor ve kimin kazanacağını görmek için kamplarını temsil eden takımları takip ediyorlar."

Eğitimin 6 ay sürdüğünü anlatan yetkili, örgütün koruma programı kapsamında yer alan sanayi bölgelerinden gelen çocukların yüksek iş sağlığı riskine maruz kaldıkları için en savunmasız gruplar arasında yer almaları nedeniyle etkinliğe seçildiğini belirtti.

"Kamplar Dünya Kupası" Katar'daki finallere kadar devam edecek ve final maçı İdlib vilayetindeki kamplardan birinde düzenlenecek.

Katar da Suriye’deki insanların Dünya Kupası maçlarını ücretsiz izlemesi için İdlib ve Halep kırsalında beş merkez açtı.

 

 

*Bu yazı Al Monitor'de Munib Taim tarafından kaleme alınan makalenin tercümesidir. 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum