1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İBB'de İşten Çıkarılan İşçilerin Bir Kısmı Geri Alınacak
İBB'de İşten Çıkarılan İşçilerin Bir Kısmı Geri Alınacak

İBB'de İşten Çıkarılan İşçilerin Bir Kısmı Geri Alınacak

İBB önünde yaklaşık 7 aydır süren işçi eylemi, Hak-İş’e bağlı ilgili sendikalarla imzalanan protokol uyarınca sona erdi. Protokole göre geçtiğimiz yılın Ağustos ayı içerisinde işten çıkarılan personellerden 208’i geri işe alınacak.

21 Mart 2020 Cumartesi 14:54A+A-

HAKSÖZ-HABER

İBB ve sendika yöneticileri, Ekrem İmamoğlu’nun da katılımıyla Florya’daki başkanlık konutunda bir araya geldi. Toplantıya, İBB’yi temsilen Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı, Başkan Danışmanları Yiğit Duman ve Murat Ongun ile Hak-İş’e bağlı Oleyis Sendikası Başkanı Vedat Böke, Hizmet-İş Sendikası Başkanı Mehmet Keskin ile aynı sendikanın Genel Başkan Yardımcısı Halil Demir katıldı. Eylemdeki işçileri temsilen de 8 kişi, toplantıda hazır bulundu.

Konuşmaların ardından protokol imzalandı. Protokolde İBB adına Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazıcı ile Başkan Danışmanı Yiğit Duman'ın, sendikalar adına da Böke, Keskin ve Demir'in imzaları yer aldı.  Protokol metninde "İşbu protokol İBB ile Hak-İş arasında düzenlenmiştir. 2019 Ağustos ayı içerisinde iş akdi sona erdirilen çalışanlardan 208'inin işe alınması ile ilgilidir. Küresel salgın nedeniyle oluşan sağlık riskleri toplu gösteri ortamlarında insanlarımızı risk altına sokmuştur. Bu risk de değerlendirilmiş ve toplumsal dayanışma ihtiyacının en üst düzeyde olduğu bu dönemde aşağıdaki kararlarda mutabık olunmuştur" ifadeleri yer aldı.

İmzalanan protokolün bazı maddeleri şöyle:

- Ağustos ayı içerisinde işten çıkarılan personellerden 208'inin işe geri alınması öngörülmüştür. Bu isimler Hak-İş tarafından İBB'ye teslim edilmiştir.

- Teslim edilen isimler haricinde protokol sonrası listeye herhangi bir ekleme yapılmayacak, yeni bir talep oluşturulmayacaktır.

- Yapılacak taramalarda herhangi bir siyasi parti veya liderine, İBB kurumsal kimliğine, İBB Başkanı ya da yönetimine yönelik suç ve hakaret içeren faaliyetlerde bulunanlar değerlendirme dışında tutulacaktır. 208 kişiden işe iade talebiyle yasal süreç başlatanlar bu taleplerini sonlandıracaktır.

- İBB binaları ve çevresinde bu ve benzeri sebeplerle kurulmuş tüm gösteri noktaları tümüyle kaldırılacak ve yeniden kurulmayacağı gayrı kabili rücu (değiştirilemez, geri dönülemez, geri çevrilemez) olarak sendika tarafından kabul ve taahhüt edilmiştir.

Protokol sonrası işten çıkarılan tüm işçiler İBB karşısındaki Saraçhane Parkı'nda bir araya geldi.

İBB İşçileri Eylem Komitesi Başkanı Umut Aydoğan, kısa bir konuşması yaptı.

Haksız yere işten çıkarıldıkları için 7 ay önce mücadele başlattıklarını ifade eden Aydoğan, "Bu mücadeleyi sürdürürken çok mağduriyetler yaşadık beraber yağmurun altında ıslandık, beraber güneşin altında kavrulduk, beraber hüzünlendik, beraber sevinçler yaşadık birlik ve beraberliğimizi en iyi şekilde sergiledik. Hiçbir zaman taşkınlıkta bulunmadık, kimseye hakaret etmedik… Mücadeleyi yapanlar sadece iki seçim arasındakiler değil seçim öncesi işe alınan arkadaşlarımız da var tabii ki iki seçim arasında işe alınanlar da var. O yüzden iki seçim arası denilmesine karşıyım." dedi.

Anlaşma Mağdur İşçilerin Hepsini Kapsamıyor

Mağdur işçilerden 208’inin işe dönüşünü içeren bu anlaşma protokolü İBB’de işten çıkarılanların tümünü kapsamıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından seçim sürecinde hiçbir işçinin ekmeğiyle oynanmayacağı taahhüt edilmesine rağmen 24.06.2019-24.10.2019 tarihleri arasında 4 aylık sürede 3.400 işçinin işine son verilmişti. Bu rakama işten çıkarılan geçici işçilerin ve kısmi süreli çalışanların sayısı dahil değil.

CHP cephesi bu durumu “Mart ayı ve sonrasında işe alınanları çıkarttık" söylemiyle meşrulaştırmaya çalışmış ancak bunun gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı. Mağdur edilen işçilerin 1.008’i 6 ay ve daha fazla süreli çalışan işçilerdendi.

208 işçinin işe dönüşünü esas alan bu protokol olumlu ancak yeterli değil. Aynı sürecin anlaşmada kapsam dışı kalan diğer yüzlerce mağdur işçi için de işletilmesi gerekiyor.

Özgür-Der: Kısmi de Olsa Çözüme Yanaşılması Olumlu Bir Adımdır

Sürecin başından itibaren mağdur işçilerin yanında yer alan ve direniş eylemlerine destek veren Özgür-Der (Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği), söz konusu gelişmeyi Twitter hesabı üzerinden değerlendirdi.

“İBB'de haksız yere işten çıkartılan emekçi kardeşlerimizin 7 aylık direnişi zaferle sonuçlandı. Bu haklı direnişin bir bileşeni olmaktan onur duyuyoruz.” denilen açıklamada kısmi de olsa çözüme yanaşılmış olmasının olumlu bir adım olduğu kaydedildi.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum