1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. HTŞ’nin kontrolündeki İdlib’de Hristiyanlar büyük bir ayin düzenledi
HTŞ’nin kontrolündeki İdlib’de Hristiyanlar büyük bir ayin düzenledi

HTŞ’nin kontrolündeki İdlib’de Hristiyanlar büyük bir ayin düzenledi

HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani'nin bölgedeki Hristiyan toplulukla bir araya gelmesinden aylar sonra İdlib kırsalındaki bir kilise yeniden açıldı.

07 Eylül 2022 Çarşamba 11:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib eyaletindeki Hristiyanlar, savaş sebebiyle kiliselerinin kapatılmasından 10 yıl sonra, Ermeni Apostolik Kilisesi'nde 28 Ağustos'ta Aziz Anna Günü'nü kutladı.

Eyaleti kontrol eden Heyet Tahrir el-Şam'ın (HTŞ) güvenlik önlemleri altında neşeli bir ortamda gerçekleştirilen açılış kutlamasına dini törenler ve ilahiler eşlik etti.

İdlib kırsalının güneybatısındaki Yakubiya köyünde ikamet eden bir Hristiyan ileri gelen Al-Monitor'a şunları söyledi: “28 Ağustos'ta Yakubya'daki Aziz Anna Kilisesi'nin açılış törenine İdlib kırsalındaki Kunaya, El-Cedide ve Yakubya köylerinden aralarında din adamlarının da bulunduğu onlarca Hıristiyan katıldı. Tören, her yıl Ağustos ayının son Pazar günü kutlanan Aziz Anna Günü'nde yapıldı. Bölgedeki Ermeni Ortodoks Hıristiyanları, Suriye devrimi patlak vermeden ve hükümet bölge üzerindeki kontrolünü kaybetmeden önce bu günü kutlar ve dini törenlerini gerçekleştirirdi.”

“Muhteşem bir etkinlikti ve katılımcılar yemeklerin ve neşeli atmosferin tadını çıkardılar. Hristiyanlar, 10 yıl aradan sonra ilk kez Aziz Anna Günü'nde köyde şenlikli bir ayin düzenlediler. Muhalefet bölgeyi kontrol altına aldığından, burada kalan Hristiyanlar dini ayinlerini sınırlı bir şekilde ve medyadan uzak bir şekilde yerine getirdiler.”

HTŞ lideri Colani Temmuz ayında İdlib'deki Hıristiyan köylerini ziyaret ettiğinde ve bu bölgelerdeki Hıristiyanları korumak ve dini ritüellerini uygulamalarına izin vermek için Hıristiyan devlet adamları ve din adamlarıyla bir araya geldiğinde söz verdi. Ayrıca Hristiyanlara ait özel mülklerin sahiplerine geri döneceğine söz verdi ve bu bölgelerden yerinden edilen her Hristiyan'ın şehrine ve evine dönebileceğini ve mülkünü geri alabileceğini vurguladı.

Kaynak, "HTŞ güvenlik güçleri açılış töreni sırasında binayı kordon altına aldı, köy çevresinde kontrol noktaları kurdu ve kutlama sırasında Hristiyanları korumak için köyün dışından kimsenin girmesini engelledi" dedi.

Colani, 19 Temmuz'da İdlib'de çok sayıda Hristiyan ile bir araya geldi. O sırada, HTŞ bağlantılı Amjad Medya Vakfı, Colani ile kuzeybatı İdlib'deki Cisr al-Şuğur kırsalındaki Qunaya, Yacoubia ve al-Jadida Hristiyan köylerinden bir grup Hristiyan arasında bir toplantının fotoğrafını yayınladı. Ancak görüşmelerin ayrıntıları kamuoyuna açıklanmadı.

İdlib'deki Hristiyanlar, İdlib şehir merkezinde, Jisr al-Shughur'da ve Cisr al-Şuğur kırsalındaki Qunaya, Yacoubia, al-Jadida, al-Ghassaniya ve Hallouz köylerinde bir dizi mahalleye dağılmış durumda.

İsminin açıklanmaması kaydıyla bir HTŞ yetkilisi Al-Monitor'a şunları söyledi: “İslam, mezhepleri ve diğer dinlere mensup insanları dini ibadetlerini yapmaktan men etmez. Buna dayanarak, İdlib'deki Hristiyanların ayinlerini özgürce yapma hakları vardır. HTŞ, İdlib'deki tüm Suriyelilerle mezhep farkı gözetmeksizin eşit ve adil bir şekilde ilgileniyor. Dini, mezhebi ve etnik kimliği ne olursa olsun tüm Suriyelileri korumalıyız.”

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT

1 Yorum