1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Hindistan ve BAE yıllık ticarette 100 milyar dolar hedefliyor
Hindistan ve BAE yıllık ticarette 100 milyar dolar hedefliyor

Hindistan ve BAE yıllık ticarette 100 milyar dolar hedefliyor

Reuters, Hindistan ve BAE'nin ticaret anlaşmalarında yeni bir aşamaya geçtiklerini yazdı. İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar ile iki ülke arasındaki ticaretin iki katını da geçerek 5 yıl içerisinde 100 milyar dolara ulaşması planlanıyor.

19 Şubat 2022 Cumartesi 10:03A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

İki ülke arasında sanal imza töreni düzenlenirken, Körfez’in bir iş merkezi statüsüne kazandırılmasının amaçlandığı ifade edildi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin fiili yöneticisi Muhammed bin Zayid el-Nahyan’ın katıldığı sanal törende halihazırdaki ticaret ortaklığı övülürken, gelecek 5 yılda 100 milyar dolarlık ticaretin gerçekleştirilmesinin planlandığı aktarıldı.

BAE, Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (CEPA) kapsamında ülkenin önümüzdeki üç ila beş yıl içerisinde petrole bağımlılığı ortadan kaldırmayı planlıyor.

Petrol dışı ticareti 45 milyar dolardan 100 milyar dolara yükseltmek isteyen iki ülke arasında imzalanan yeni anlaşmalar ile beraber yatırım akışının hızlanması hedefleniyor.

BAE Dış Ticaret Bakanı Sani el Zeydi Reuters'e verdiği demeçte, "Her iki ülke arasında büyük bir ticaret ve yatırım akışı olacak ve bu daha fazla iş fırsatı oluşturacak” dedi.

El Zeydi, kamuya açıklanmayan anlaşmanın BAE ve Hindistan malları üzerindeki gümrük tarifelerini yüzde 80’ne düşüreceğini aktarırken, tüm gümrük tarifelerinin ise on yıl içerisinde kaldırılacağını söyledi.

Anlaşmada ayrıca BAE’nin 2030 yılına kadar Hindistan'dan gelecek yüksek vasıflı işçilere 140.000 istihdam vizesi verme taahhüdünü de kapsadığı belirtildi.

Hindistan, Körfez Devletinde çalışan üç milyondan fazla Hintli tarafından her yıl evlerine gönderilen milyarlarca dolarlık havaleyle birlikte BAE'nin ikinci en büyük ticaret ortağı konumunda.

CEPA ekonomi programının uygulanmasının 1,5 veya 2 yıl sürdürülmesi planlanıyor.

BAE, Türkiye ve Güney Kore de dahil olmak üzere benzer ticaret ve yatırım anlaşmaları yürütüyor. BAE yakın zamanda ise İsrail ve Endonezya ile süren ikili müzakereleri de sonuçlandırmayı amaçlıyor.

10 milyondan fazla insanın yabancı olduğu ülkede iş ve hayatı kolaylaştırmak için son yıllarda bir dizi düzenleyici ve sosyal reform yapılacağı duyurulmuştu.  

Al Zeydi, ticaret anlaşmalarına ve politika duyurularına atıfta bulunarak, "Bölgesel bir merkezden küresel bir merkeze geçiyoruz." dedi.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum