1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. HİNDİSTAN

  4. Hindistan Keşmir'in özel statüsünün sona erdiğini duyurdu
Hindistan Keşmir'in özel statüsünün sona erdiğini duyurdu

Hindistan Keşmir'in özel statüsünün sona erdiğini duyurdu

Hindistan Yüksek Mahkemesi, hükümetin Jammu ve Keşmir eyaletlerinin özel statüsünü iptal etme kararını onadı.

15 Aralık 2023 Cuma 15:15A+A-

Hindistan Yüksek Mahkemesi, bölgede gelecek yıl 30 Eylül'e kadar yerel seçim yapılmasına karar verdi. Karar, eleştirmenler tarafından iktidardaki Bhartiya Janata Partisi'nin (BJP) Hindistan'ın Müslüman çoğunluklu tek bölgesine yönelik kısıtlamalar getirme yönündeki bir başka adımı olarak görülüyor.

Hindistan anayasasının Madde 370 uyarınca ihtilaflı Jammu ve Keşmir bölgesi için yetmiş yıl kadar süren kayda değer özerkliğin ardından, 1947'de Himalaya bölgesi üzerindeki ilk Hindistan-Pakistan savaşından sonra, Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti bu maddeyi 2019'da iptal etti.

Bu yılın Ağustos ayından bu yana, Hindistan yüksek mahkemesi bu hareketin anayasaya uygunluğunu sorgulayan çok sayıda dilekçe aldı.

Pazartesi günü beş yargıçtan oluşan bir kurul, oybirliğiyle Modi'nin kararının onaylanmasına karar vererek Jammu ve Keşmir'in özel statüsünün yalnızca geçici olduğu iddiasını doğruladı.

Baş Yargıç DY Chandrachud, "370. Madde eyaletteki savaş koşulları nedeniyle geçici bir düzenlemeydi, metnin okunması da bunun geçici bir hüküm olduğunu gösteriyor." dedi. 

Bölge, Hindistan ile Pakistan'ın 1947'de İngiliz yönetiminden bağımsız hale gelmesinden bu yana 75 yıldan fazla süredir devam eden düşmanlığın merkezinde yer alıyor.

İki yıl sonra, Hindistan anayasasının 370. Maddesi yürürlüğe girerek Jammu ve Keşmir'in Hindistan birliğine katılımının temelini oluşturdu. Bu, bölgeye finans, savunma, dış ilişkiler ve iletişim dışındaki tüm konularda kendi yasalarını yapma konusunda özerklik kazandırdı.

Modi'nin 370. Maddeyi iptal etmesi, bölgeyi Ladakh ve Jammu-Keşmir olmak üzere iki federal bölgeye ayırdı; her ikisi de kendi yasama organları olmadan doğrudan merkezi hükümet tarafından yönetiliyordu.

Yeni Delhi'deki savunma analisti Ajai Shukla Al'a hükümetin 2019'daki kararının ardından; "Bu karar, Hindistan'da çoğunluğu Hindu olan seçmenlere yönelik açık bir dalkavukluktur. Burada iktidar partisinin Hindu oy bankasına ve Müslüman karşıtı olarak gördüğü her şeye yaltaklanmaya çalışmasıyla birlikte siyasi bir kutuplaşma var. Hükümet açısından bu, söz verdiği ve şimdi yerine getirdiği bir adımdır." dedi. 

Pazartesi günü yüksek mahkemenin verdiği kararın ardından Modi, bu kararı  "bir umut ışığı, daha parlak bir gelecek vaadi" olarak nitelendirdi.

Hindistan başbakanı X'te şunları paylaştı: "Bu karar, Jammu, Keşmir ve Ladakh'taki kız ve erkek kardeşlerimiz için umut, ilerleme ve birliğe dair ses getiren bir deklarasyondur."

Yüksek mahkemenin verdiği karara karşı çıkan ve mahkemeye gidenler arasında yer alan Keşmir'deki siyasi partiler de hayal kırıklığını dile getirdi.

Jammu ve Keşmir eyaleti eski başbakanı Omar Abdullah, "Hayal kırıklığına uğradım ama cesaretim kırılmadı" dedi. Keşmir Ulusal Konferans partisi, X'te yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Mücadele devam edecek. BJP'nin buraya ulaşması on yıllar aldı. Biz de uzun vadeli hazırlıklara hazırız.”

Jammu ve Keşmir Halk Demokrat Partisi'nin bir diğer eski başbakanı ve başkanı Mehbooba Mufti de Omar Abdullah'ın görüşlerine katıldığını belirtti. Mufti X'te yaptığı paylaşımında şunları söyledi: Jammu ve Keşmir halkı umudunu yitirmeyecek veya pes etmeyecek. Onur ve haysiyet mücadelemiz ne olursa olsun devam edecektir. Bu bizim için yolun sonu değil."

Keşmir bölgesi, kalabalık Keşmir Vadisi'ni yöneten Hindistan ile Hinduların çoğunlukta olduğu Jammu bölgesi arasında bölünmüş durumda. Pakistan batıda küçük bir bölgeyi kontrol ederken, Çin kuzeyde az nüfuslu yüksek rakımlı bir alanı elinde tutuyor.

 

HABERE YORUM KAT