1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Gazi Üniversitesi'ndeki ırkçılar Filistin eylemine saldıracak cüreti nerden buluyor?
Gazi Üniversitesi'ndeki ırkçılar Filistin eylemine saldıracak cüreti nerden buluyor?

Gazi Üniversitesi'ndeki ırkçılar Filistin eylemine saldıracak cüreti nerden buluyor?

Gazi Üniversitesi’nde Filistin destekçisi öğrencilere yönelik saldırı milliyetçi-ırkçı çevrelerin ne kadar tehlikeli olabileceğini tekrar tüm Türkiye’ye hatırlattı.

04 Mayıs 2024 Cumartesi 18:35A+A-

HAKSÖZ HABER

7 Ekim’den beri Türkiye’de Müslümanlar ve vicdan sahipleri Filistin’de devam eden Aksa Tufanı için ayaktalar. Dünyanın birçok şehrinde de aktivistler ve üniversite öğrencileri çeşitli gösteriler düzenliyorlar. Son günlerde de özellikle ABD üniversitelerde ciddi protestolar mevcut. Bu gösterilere polisin sert müdahalesi ve hükümetlerinin olumsuz tutumu ise öğrencilere yönelik desteğin artmasına sebep oldu. Bu bağlamda yaklaşık 10 gündür Türkiye’deki üniversitelerde ABD’li öğrencilerle dayanışma eylemleri gerçekleştiriliyor.

Gazi Üniversitesi’nde de birçok üniversitedeki gibi bir basın açıklanması yapıldı. Ancak basın açıklamasının ardından milliyetçi gruplar Filistin halkını destekleyen Müslümanlara saldırdı. Olay Filistinli birkaç öğrencinin Arapça slogan atması ile sonrasında gerçekleşti. Bununla birlikte saldırgan çetenin mensupları sosyal medyada da “rahatsızlıklarını” dile getirmişlerdi.

Açıklama: metin, ekran görüntüsü, yazı tipi içeren bir resimAçıklama otomatik olarak oluşturuldu


Gazi Üniversitesinde yaşanan bu hadise ilk değil. Milliyetçi çeteler “üniversitenin sahibi” olarak kendilerini gördükleri için başka grupların programlarına müdahale ediyorlar. Fakat dünkü basın açıklaması bizatihi üniversite yönetimi tarafından organize edildiği için yaşanan gerilim başka bir boyut taşıyor.

Üniversite rektörlüğü tarafından organize edilen ve rektörün bizzat katıldığı bir basın açıklamasında Filistinli öğrencilerin de aralarında bulunduğu İslami hassasiyet sahibi insanlara saldıracak cürete sahip olanlar nereden güç alıyor? Saldırgan çetelere karşı görüntülerden de anlaşılacağı üzere güvenlik görevlileri de yeterli önlemi almazken polisin ırkçı saldırganlara gerekli şekilde müdahale etmediği ifade ediliyor. Gazi Üniversitesi yönetimi ise bir basın açıklaması organize ederek olumlu bir adım atarken açıklamaya destek veren öğrencilere saldıran ırkçı çeteler hakkında ne yapmayı düşünüyor?

Filistin’de yaşanan vahşete karşı ABD’deki öğrenci eylemlerine destek vermek ve Filistin halkının sesi olmak için bir araya gelen insanları “Arapça slogan atmak” ile suçlayan bir gruptan bahsediyoruz. İşin en ilginç yanı ise rektörlük tarafından organize edilen basın açıklamasına bu gruptan katılanlar da oluyor ancak Arapça slogan ve tekbirlere karşı tepki gösterdikten sonra saldırıya geçiyorlar.

Açıklama: metin, giyim, ayakkabı, dış mekan içeren bir resimAçıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

 

Açıklama: metin, ekran görüntüsü, yazı tipi içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Neresinden baksanız tutarsız ve ahmakça gözüken bu hikaye Türkiye’deki milliyetçilerin patolojik sorunlarını gözler önüne seriyor. Türkiye’de milliyetçi-ırkçı ideoloji doğrudan İslam düşmanlığından güç alıyor. Kemalizm’in tornasından geçmiş olan bu çevreler Müslümanların değerleri söz konusu olduğunda hızlıca nefret kokan refleksleriyle harekete geçiyorlar.

Filistin eyleminde Arapça slogana karşı çıkmak ile Doğu Türkistan eyleminde Türkçe slogana karşı çıkmak arasında hiçbir fark yok. Ancak aklını peynir ekmekle yemiş çevrelerden bu tarz mantıksal çıkarımlarda bulunmalarını beklemiyoruz. Sonuç olarak ABD’de deki öğrenciler kadar vicdanlı ve insaflı hareket edemeyen ırkçılara karşı yetkili isimleri sorumlu davranmaya davet ediyoruz!

HABERE YORUM KAT

14 Yorum