1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Hicri yeni yılda muhacirliği yeniden düşünmek
Hicri yeni yılda muhacirliği yeniden düşünmek

Hicri yeni yılda muhacirliği yeniden düşünmek

Yahya Fırat, hicretin sadece mekan değişikliği olmadığını aynı zamanda kötülüklerden iyiliklere doğru bir yöneliş olduğunu vurguluyor.

19 Temmuz 2023 Çarşamba 22:07A+A-

Yahya Fırat / Haksöz Haber

Hicri 1445 yılını idrak ediyoruz. Bu aynı zamanda Rasulullah ve ashabının Mekke’den Medine’ye hicretinin yıl dönümünü ifade ediyor. Peygamberimizin 1445 yıl önce ashabıyla birlikte yaşadığı yeri terk edip başka bir diyara hicret etmesi bugünün Müslümanları için birçok mana ihtiva ediyor.

Rabbinden aldığı emirle insanları tek olan Allah’a inanmaya ve yalnızca ona ibadet etmeye çağıran Allah’ın elçisi, atalar dinine körü körüne bağlı müşrikler tarafından baskı, zulüm ve işkenceye maruz kaldı. Müşrikler, “Allemler rahmet olarak gönderilen” Peygamberimiz ve ashabına karşı o kadar ileriye gittiler ki onlara hicret etmekten başka çare bırakmadılar.

Hz. Muhammed ve ona yolunu takip edenler, kafileler halinde 622 yılının Muharrem ayında Mekke’den Medine’ye hicret etti. Her şeylerini Mekke’de bırakarak giden Müslümanlar büyük oranda müşriklerin zulmünden kurtuldu. O dönem Yesrib olarak bilinen Medine’nin Mekkeli muhacirleri nasıl karşıladığına bakmakta fayda var.

Yazının devamı >>>