1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz Dergisi Ekim sayısı "Makbul vatandaş muhbir vatandaş (mı?)" manşetiyle çıktı
Haksöz Dergisi Ekim sayısı "Makbul vatandaş muhbir vatandaş (mı?)" manşetiyle çıktı

Haksöz Dergisi Ekim sayısı "Makbul vatandaş muhbir vatandaş (mı?)" manşetiyle çıktı

​​​​​​​Haksöz dergisi, Ekim 2020 tarihli 355. sayısıyla okuyucularının karşısına çıktı.

05 Ekim 2020 Pazartesi 14:34A+A-

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisi, Ekim2020 tarihli 355. sayısında “Makbul Vatandaş Muhbir Vatandaş (mı?)” manşetiyle çıktı.

Gündem’de hukuk ve adalet gerilediğinde iftira ve ispiyonculuğun zemin kazandığına dikkat çekiliyor. Otoriter devlet işleyişinin ispiyonculuğu beslediğine ilişkin tespitlere yer verilen yazıda Cübbeli lakabıyla maruf Ahmet Mahmut Ünlü adlı tarikat şeyhinin son zamanlarda gündemde çokça tartışılan ihbarları değerlendirilerek toplumda çoğalan güvensizliğe işaret ediliyor.

Murat Koç, AK Parti’nin Kemalizm’le imtihanını kaleme aldığı yazısında “Kemalizm tutkusunun” AK Parti ve ona müzahir çevrelerde bir salgın gibi yayıldığının altını çizerek kimliksizleşme tehlikesine işaret ediyor. Koç, Kemalizm’i yüceltmenin taşıdığı vebale de dikkat çekiyor.

Oktay Altın, başta BAE olmak üzere kimi Arap ülkeleri ile İsrail arasında başlayan normalleşme siyasetine mercek tutuyor. Altın, bölge ülkelerinin tutumu ve ihanetin arka planı hakkında yaptığı çözümlemelerin yanı sıra sürecin nereye evrilebileceğine ilişkin çıkarımlarda bulunuyor.

Mehmet Hasip Yokuş, Kürt sorununu yeniden ve farklı açıdan ele almanın imkânlarını tartışmaya devam ettiği yazısında sorunun sosyolojik boyutlarına dikkat çekiyor.

AlimarLazkani, dergi okuyucuları için Abdullatif Genç tarafından tercüme edilen yazısında Suriye’de Alevi gençliğin bunalımlarını irdeliyor.

Yusuf Yargın, cehalet-cahillik kavramlarını incelediği yazısında cahilliği “bilgisizlik” olarak değerlendirmenin doğru olmadığını belirterek Kur’an’ın kavrama yaklaşımını ortaya koyuyor. Cehalete karşılık ise “hilm” kavramını analiz ediyor.

Cengiz Duman, klasik ve çağdaş tefsirlerle beslediği yazısında Fil Suresi’ni tefsir ediyor. Tarih boyunca surenin nasıl anlaşıldığına ilişkin aktarımlarda bulunuyor, fil kıssasının tarihselliği meselesini tartışıyor.

Mustafa Siel, Alak Suresi’nin tefsirini kaleme aldığı yazısında ilk inen vahiy, Peygamberimizin (s) Cebrail (as) ile karşılaşması ile ilgili rivayetleri kritize ediyor; yanı sıra namazın tarihsel arka planına daşr tespitlerde bulunuyor.

Murat Kayacan, Muş ilinde faaliyet gösteren STK’ların İslami ıslahat çabalarını değerlendiriyor. 2011-2020 dönemini inceleyen Kayacan, STK’ların etkinliklerini mercek altına alıyor.

Fatih Demir, Günümüzde basılı yayın organlarının kapandığı gerçeği üzerinden dergilerin internet üzerinden yayına geçiş yaptığı dijitalleşme dönemini inceliyor. Bu sürecin avantaj ve dezavantajlarını bir arada değerlendiren Demir, dergiciliğin geleceğine ilişkin çıkarımlarda bulunuyor.

Bünyamin Doğruer’in şiirine de yer verilen derginin arka kapağında ise Azerbaycanlı kardeşlerimize selam var: “Hocalı katliamı unutulamaz, Karabağ’ın azadlığından vazgeçilemez.”

İRTİBAT: 0212 524 10 28
[email protected]

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

haksoz355.jpg

HABERE YORUM KAT

3 Yorum