1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz dergisinden Gazze özel sayısı
Haksöz dergisinden Gazze özel sayısı

Haksöz dergisinden Gazze özel sayısı

​​​​​​​Haksöz dergisi Aralık 2023 tarihli 393. Sayısını Gazze’ye ayırdı.

11 Aralık 2023 Pazartesi 22:48A+A-

HAKSÖZ-HABER

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisi Aralık 2023 tarihli 393. sayısında “Gazze’de Soykırım: İsrail’in İnsanlıkla Savaşı!” manşetiyle çıktı. Dergide Gazze direnişi, İsrail’in gerçekleştirdiği soykırım, dünyadaki tepkiler ve Siyonizm’in dinî, siyasi, tarihsel arka planına dair yazılar yer alıyor.

Gündem’de Gazze’deki soykırımın insanlıkla barbarlık ayrımını netleştirdiğini vurgu yapılırken Aksa Tufanı’nın sorgulanmasının işgal gerçeğini örtmeye matuf olduğuna dikkat çekiliyor. Yaşanan soykırımın suç ortakları ifşa edilirken Batı medeniyetinin çürümüşlüğüne dair yorumlara da yer veriliyor.

Kapak konusu farklı boyutlarıyla birçok yazıda irdeleniyor. Rıdvan Kaya, “imanın tecessüm ettiği belde” olarak tanımladığı Gazze’deki şahitliği ve direnişin değerini kaleme alırken Ramazan Yazçiçek, ümmetin Siyonist istila karşısındaki zor sınavını ele alıyor. Kur’an’da Yahudilerle ilgili vurgulara da yazısında yer veren Yazçiçek, Siyonizm’in arka planına mercek tutuyor ve yaşananlara dair kavramsal açıklamalar yapıyor.

Bülent Gökgöz, Aksa Tufanı’nın sonuçlarına odaklandığı yazısında modern paradigmanın nasıl sarsıldığına işaret ederken Şefik Sevim, Gazze direnişini izzet ve zilleti ayırması bakımından yorumluyor. Murat Koç ise Gazze direnişinin nasıl Furkan misyonu gördüğüne değinerek Türkçü ve Kürtçü yaklaşımların insanlık dışı bakış açılarını gözler önüne seriyor.

Oktay Altın, Siyonizm’in tahrifçi yapısını incelediği yazısında arz-ı mev’ud ile ilgili metinlerin nasıl yorumlandığını, Filistinlilerin toprak sattığı ve Arapların Osmanlı’yı arkadan vurduğu yönündeki propagandif iddiaları sorguluyor. M. Hasip Yokuş ise Aksa Tufanı ile insanlığın yeni bir döneme girdiğini belirttiği yazısında Batı’nın ahlaki tüm dayanaklarının yıkıldığını ifade ediyor.

Nader Durgham, Jonathan Cook, Medea Benjamin ve Nicolas J S Davies imzalı çeviri yazılarda da İsrail’in hastaneleri hedef alan barbarlığının sebepleri, işgal politikası ve propagandada ABD’yi nasıl izlediği ve ABD’nin soykırıma verdiği destek irdeleniyor.

Fevzi Zülaloğlu, “etno-dinî faşizm” olarak tanımladığı Siyonizm’in salt siyasi bir ideoloji mi yoksa dinî referansları olan bir yapı mı olduğunu Ahdi Atik özelinde yaptığı incelemeler ışığında ortaya koyuyor.

Mehmet Şaşmaz Filistin’de dair bir deneme ile bu sayıya katkıda bulunurken, Gazze için kaleme alınmış şiirlerin altında ise M. Şirin Yavuz, Emre Yetkin, Mustafa Ökkeş Evren ve Bünyamin Doğruer imzaları bulunuyor.

Dergide yanı sıra Hamza Türkmen, “Kemalizm: Yüz Yıllık Yabancılaşma” başlığı altında yüz yılı geride bırakan Türkiye’nin Kemalist geçmişini, Müslümanların bu süreçte nasıl bir tutum sahibi olduklarını ve “Türkiye Yüzyılı”nın Kemalizm’le imtihanını analiz ediyor.

Ayrıca Eyüp Togan, Muhammed Esed’in “Mekke’ye Giden Yol” kitabından notları dergi okuyucusuyla paylaşıyor.

haksozb393.jpg

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

İRTİBAT:

0212 524 10 28

[email protected]

HABERE YORUM KAT

5 Yorum