1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Google ve Amazon çalışanları, İsrail apartheidiyle anlaşma yapılmasını protesto ediyor
Google ve Amazon çalışanları, İsrail apartheidiyle anlaşma yapılmasını protesto ediyor

Google ve Amazon çalışanları, İsrail apartheidiyle anlaşma yapılmasını protesto ediyor

Teknoloji şirketlerinin çalışanları, işgalci İsrail tarafından finanse edilen 1,2 milyar dolar bütçeli bir bulut bilişim projesi olan Project Nimbus'u ve şirketlerini protesto etmek için eylem yaptı.

11 Eylül 2022 Pazar 13:12A+A-

HAKSÖZ HABER

İşgalci İsrail, Filistin işgali nedeniyle birçok kesimden insanın tepkisini çekiyor. Google ve Amazon çalışanları da bunlardan biri.

Google ve Amazon’un askeri müteahhitlik yarışına girdiği atmosferde İsrail, işgalini kalıcılaştırabilmek için büyük teknolojik anlaşmalara da imza atıyor.

Öte yandan teknoloji devlerinin genel merkezleri de dahil olmak üzere ABD’nin New York, Seattle, San Francisco ve Durham kentlerinde İsrail’e, Google’a ve Amazon’a karşı protesto gösterileri düzenleniyor. Teknoloji şirketlerinden çalışanlar, işverenlerine İsrail ordusuyla olan sözleşmelerini fesih etmeleri çağrısında bulundu.

Amazon Web Services ve Google Cloud yöneticileri, İsrail hükümetiyle bakanlıklara ve orduya yapay zeka ve bulut depolama tesisleri sağlamak üzere 1,22 milyar dolarlık kârlı bir sözleşme imzaladı.

Google'ın New York City ofisi önünde bir araya gelen protestocu işçiler, "Adalet yoksa barış da yok, teknoloji çalışanları sokaklarda!" sloganları eşliğinde İsrail zulmü ve işgaline tepki gösterdi.

Teknoloji şirketlerinde çalışan protestocular ve eski Google’a çalışanları, Nimbus Projesi’nin apartheid politikaları ile mekanizmalarını arttıracağını ifade ettiler. Üstelik sistemin, Filistinlilerin sindirilme ve ezilmeleri için kullanılacağını, izleme ve gözetleme politikalarını da güçlendireceğini belirtiyorlar.

Google yazılım mühendisi Gabrel Schubiner New York'taki eylem sırasında yaptığı açıklamada,"Project Nimbus, Google'ın askeri bir müteahhit olmaya yönelik ne ilk ne de son girişimidir" dedi.

Teknoloji ve programcı çevreler tarafından başlatılan Google ve Amazon'a karşı düzenlenen "No Technology Apartheid" adlı bir girişim hızla büyüyor.

Al Jazeera'ya göre şuana kadar yaklaşık 42.000 ABD vatandaşı, Google ve Amazon'a "İsrail apartheid rejimiyle uğraşmayı bırakın ve Nimbus projesinden çekilin" çağrısında bulunan dilekçeyi imzalayarak katkıda bulundu.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum