1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. Gazze Özgürlük Filosu’nun Hikayesi: Mavi Marmara Kronolojisi
Gazze Özgürlük Filosu’nun Hikayesi: Mavi Marmara Kronolojisi

Gazze Özgürlük Filosu’nun Hikayesi: Mavi Marmara Kronolojisi

Siyonist zorbalığın dünya kamuoyu önünde açık bir şekilde temayüz ettiği katliam olan Mavi Marmara saldırısının üzerinden 10 yıl geçti.

31 Mayıs 2020 Pazar 14:29A+A-

Ahmet Kerim Artuk / Haksöz Haber

Tek amaçları ambargo altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmak olan gönüllülere vahşice saldıran katil İsrail’in yaptıklarını unutmamak, yıllardır Filistin’de işgal ve baskı ortamında yaşayan kardeşlerimizi anlamamız açısından da hayli önem taşımaktadır.

Mart 2010: İHH, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu delmek ve Gazze halkının temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla biri üç tonluk yük gemisi, diğeri de 1000 kişilik yolcu gemisi satın aldı. İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, mayıs ayında Gazze’ye doğru yola çıkacaklarını açıkladı.

21 NİSAN 2010: 6 uluslararası sivil toplum kuruluşu ‘Gazze’ye Özgürlük Filosu’ adıyla bir insani yardım seferberliği başlattıklarını duyurdu.

22 MAYIS 2010: Mavi Marmara gemisi, İstanbul’dan Antalya’ya doğru yola çıktı. 

26 MAYIS 2010: İsrail Savunma Bakanlığı yardım filosuna operasyon için İsrail ordusunu yetkilendirdi.

28 MAYIS 2010: Mavi Marmara, 37 ülkeden 577 yolcusu ile Antalya’dan Akdeniz’e açıldı.

30 MAYIS 2010:İsrail donanması filo ile ilk irtibatlarını kurdu ve filo yetkilileri yüklerinin insani yardım malzemesi olduğunu İsrail donanmasına bildirdi. 

31 MAYIS 2010:Gemide saat 01.00’ den itibaren sık sık kesintiye uğrayan haberleşme imkanları ve canlı yayın sistemi 04.20 civarında İsrail donanması tarafından tamamen durduruldu.

31 MAYIS 2010: Gazze’ye Özgürlük Filosu’na saat 04.30 sularında İsrail askerleri tarafından kanlı bir baskın düzenlendi ve 9 Mavi Marmara yolcusu şehit edildi. 23 tanesi ağır olmak üzere 54 kişi yaralandı.

31 MAYIS 2010:İsrail donanması tarafından alıkonulan yardım gemileri Aşdod limanına çekildi. Gemideki tüm yardım gönüllüleri tutuklanarak cezaevine gönderildi.

1 Haziran 2010: BM Güvenlik Konseyi İsrail’in Mavi Marmara gemisine yaptığı silahlı saldırıyı görüşmek üzere acil toplandı. Toplantı neticesinde İsrail Devletinin yaptığı operasyon esnasındaki ölümlere yol açan davranışları kınayan ve özellikle Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılmasıyla ilgili 1850 ve 1860 nolu konsey kararlarına uyması gerektiğini belirten bir bildiri yayınlandı. Türkiye İsrail’den öncelikli olarak yardım malzemesinin Gazze’ye ulaştırılması, tutukluların derhal serbest bırakılması, gemilerin serbest bırakılması, özür, mağdurlara ve ailelerine tazminat taleplerinde bulundu.

6 KASIM 2012: Mavi Marmara ceza davasının İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşması başladı.

22 MART 2013: İsrail Mavi Marmara’da yaptığı katliam için Türkiye’den ve mağdurlardan özür diledi.

23 MAYIS 2014: Mavi Marmara yolcularından 4 yıldır komada bulunan Uğur Süleyman Söylemez hayatını kaybetti. Şehit sayısı 10’a yükseldi.

21 EKİM 2015: ABD’de dönemin savunma bakanı Ehud Barak hakkında dava açıldı. İsrail ABD’ye başbakanlarının yargılanamayacağını söyleyerek davaya müdahil oldu.

28 HAZİRAN 2016: İsrail ve Türkiye arasında Mavi Marmara konusunda anlaşma imzalandı.

14 EKİM 2016: Los Angeles’ta Ehud Barak hakkında açılmış olan dava Türkiye ve İsrail arasındaki anlaşma gerekçe gösterilerek reddedildi.

9 ARALIK 2016: 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Türkiye-İsrail anlaşmasını gerekçe göstererek mağdurların tüm itirazlarına rağmen Mavi Marmara davasını düşürdü.

19 KASIM 2018: Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Ön İnceleme Dairesi, Gazze Özgürlük Filosu Davası'yla ilgili savcının İsrail tarafından işlenen suçların soruşturulmamasına dair aldığı kararı yeniden gözden geçirilmesini istedi. 

1 MAYIS 2019: Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde Temyiz Duruşması gerçekleştirildi. 

02 EYLÜL 2019: Temyiz mahkemesi savcının itirazını reddetti ve Mavi Marmara dosyasında İsrail savaş suçlarının soruşturulmasının yeniden incelenmesine karar verdi. 

03 ARALIK 2019: UCM Savcılığı, İsrail'in 2010 yılında Gazze Özgürlük Filosu'ndaki Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıya ilişkin soruşturmanın başlatılmasına yönelik yaptığı değerlendirmede dosyayı üçüncü defa kapatma kararı aldı. Bu karar üzerine Mavi Marmara avukatları yaptıkları açıklamada sürecin takipçileri olacaklarını belirtip gerekli itirazları yapacaklarını deklare ettiler ve UCM’ye Mavi Marmara davasını yeniden başlatma çağrısı yaptılar.

HABERE YORUM KAT