1. HABERLER

  2. KİTAP

  3. Esir Türkler: Müslüman Doğu Türkistan
Esir Türkler: Müslüman Doğu Türkistan

Esir Türkler: Müslüman Doğu Türkistan

Adem Özköse’nin Doğu Türkistan’da yaşananları anlattığı yeni kitabı “Esir Türkler: Müslüman Doğu Türkistan Halkı” çıktı.

29 Ocak 2024 Pazartesi 10:09A+A-

HAKSÖZ HABER

Milyonlarca Müslüman Türk’ün komünist Çin rejimi tarafından toplama kamplarına doldurulduğu Doğu Türkistan’da yaşananlar kitaba dönüştü. Gazeteci-yazar Adem Özköse tarafından kaleme alınan ve Pınar Yayınları’ndan çıkan kitapta Doğu Türkistan farklı yönleriyle anlatılıyor. Doğu Türkistan’ın dünya tarafından duyulmayan çığlığını duyurmak amacıyla yazılan kitapta dünden bugüne Doğu Türkistan’ın mücadele tarihi, ileri gelen Müslüman Uygur liderler, Doğu Türkistan’daki dini ve kültürel hayat, Çin’in dayandığı medeniyet parametreleri, Türkiye’nin ve İslam dünyasının Doğu Türkistan politikası anlatılıyor.

Kitap vasıtasıyla Doğu Türkistan mücadelesini yürütenler de imkân ve zaafları itibariyle bir yüzleşmeye davet ediliyor. Toplama kamplarının şahitleri, akademisyenler, Uygur mülteciler ve özgürlük mücadelesini yürütenlerle yapılan görüşmelerin de bulunduğu kitap Doğu Türkistan meselesi açısından bir belge niteliği de taşıyor.

Sistematik soykırım

Yazar kitabın girişinde şu ifadelere yer vermiş: “Bu kitap Çin’in elindeki tüm propaganda imkânlarını kullanarak gerçeğin boğulmaya çalışıldığı bir dönemde yazıldı. Fakat ben inanıyorum ki Çin ne kadar güçlü olursa olsun dünyanın özgür ve vicdanlı insanları Çin’den de diğer zalimlerden de çok daha güçlüdür. Doğu Türkistan’da yaşananlar Filistin’den veya Arakan’dan daha aşağı değildir. Kitabı okudukça bu iddiamı daha iyi anlayacaksınız. Doğu Türkistan meselesini araştırmadan önce işgal altındaki topraklarda acı içinde yaşam mücadelesi veren Müslüman Türklerden haberdardım. Fakat araştırmaya başladıktan sonra bu insanların isyanlarını, çığlıklarını yoğun şekilde içimde hissetmeye başladım. Yaşanan bu sistematik soykırım karşısında susmak insan olma adına ortaya koyduğumuz bütün iddiaları anlamsız kılıyordu.”

kapak-006.jpg

HABERE YORUM KAT

3 Yorum