1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Esed Kaynaklı Tehdit Devam Ediyor”
“Esed Kaynaklı Tehdit Devam Ediyor”

“Esed Kaynaklı Tehdit Devam Ediyor”

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, PKK'nın Suriye kolu PYD, İran, Esed rejimi ve İsrail’le ilgili açıklamalarda bulundu.

26 Mart 2015 Perşembe 11:35A+A-

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Savunma ve Havacılık Dergisi'ne verdiği röportajda “Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki risk ve tehditler”e ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Ahmet Topal’ın haberi:

İsrail'in bölgede "Türkiye'ye karşı ittifak kurma" çabasında olduğuna dikkat çeken Necdet Özel, İran'ın da Ortadoğu'da lider ülke olmaya çalıştığını, balistik füzeleri ve nükleer çalışmaları nedeniyle risk unsuru olarak algılandığını söyledi. Özel, PKK'nın IŞİD ile savaşan meşru ve masum bir yapı görünümüne bürünmeye çalıştığına vurgu yaptı. Savunma ve Havacılık Dergisi'nin yeni çıkan sayısına röportaj veren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

PKK'NIN ALGI ÇALIŞMASI: Irak ve Suriye'de yaratılan ortam DEAŞ'ın (-IŞİD’i kast ediyor-) giderek güçlenmesine, bütün dünyadan bir çok radikal savaşçının bölgeye akmasına ve PYD/PKK'nın terör örgütü kimliğinden ziyade DEAŞ ile savaşan meşru bir güç olarak bölgede görülmesine yol açmaktadır. DEAŞ ile mücadele eden unsurlara yapılan askeri yardımlardan dolaylı olarak PYD/PKK'nın istifade etmesi diğer bir risk faktörünü oluşturmaktadır. Bölücü Terör Örgütü, Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmeler doğrultusunda elde ettiği kazanımları artırmaya çalışırken, aynı zamanda kendisini ve diğer ülkelerdeki uzantılarını masum göstererek farklı bir algı oluşturmaya çalışmaktadır.

ESED VURGUSU: Suriye Rejimi'nin kimyasal silah dahil her türlü saldırı aracını kullanmakta tereddüt etmemesi, bu ülke yönetimden kaynaklanan tehdidin devam ettiğine işaret etmektedir.

İSRAİL'İN İTTİFAK ARAYIŞI: Irak'ta ABD'nin çekilmesinden sonra oluşan otorite boşluğu, İsrail-Filistin sorunu, İsrail'in Türkiye'ye karşı çevre kuşak ülkelerle ittifak kurma çabaları, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde devam eden istikrarsızlık ve belirsizlik ortamı, Türkiye ve bölge güvenliği açısından krize dönüşme potansiyeli taşımaktadır.

İRAN RİSK UNSURU: İran, balistik füze imkan kabiliyeti ve nükleer programı nedeniyle bölgede bir risk unsuru olarak algılanmaktadır. İran, bölgesel lider ülke olma ve Ortadoğu'daki nüfuzunu pekiştirme gayretlerini sürdürmekte, sahip olduğu enerji kaynaklarını uluslararası alanda fırsata çevirmek istemektedir.

SICAK ÇATIŞMA İHTİMALİ SÜRÜYOR: Jeostratejik konumu nedeniyle Türkiye, bir yandan dünyadaki yeni oluşum ve değişimlerden etkilenirken, diğer yandan da simetrikten asimetriğe kadar değişen ve kısa bir süre içiresinde sıcak bir çatışmaya dönüşme ihtimali olan risk ve tehditlerle karşı karşıya bulunmaktadır. Suriye ve Irak'taki gelişmeler, PYD/PKK ile DEAŞ'ın faaliyetlerinin yanı sıra, bölgedeki otorite boşluğundan faydalanarak ortaya çıkması muhtemel başka terör grupları Türkiye'nin güvenliğine ciddi tehdit oluşturmaktadır.

(Yeni Akit)

 

HABERE YORUM KAT