1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. E-5’te namaz kılan meczup niçin bu kadar gündem oluyor?
E-5’te namaz kılan meczup niçin bu kadar gündem oluyor?

E-5’te namaz kılan meczup niçin bu kadar gündem oluyor?

Bir meczubun E-5’te namaz kılması sosyal medyanın gündemini belirledi!

20 Eylül 2021 Pazartesi 13:34A+A-

HAKSÖZ HABER

İstanbul’da oldukça işlek olan E-5’te bir kişi yolun ortasına geçerek namaz kılmaya başlıyor. Haliyle çevreden ve trafikteki araçlardan tepki topluyor. Trafiğin akışını da engelleyerek kazaya sebep olma ihtimali ortaya çıkartan kişinin bir süre sonra akli dengesinin yerinde olmadığı anlaşıldı.

Ancak bir kere görüntüler sosyal medyaya düşmüştü. E-5’te namaz kılınması çeşitli yorumlara sebep oldu. Viral olmak şeklinde ifade edilen bu durum bir nevi "virüs gibi hızlıca yayılarak" tartışmanın merkezine oturmak anlamına geliyor. Bu olay üzerinden farklılaşan ve benzeşen yönleriyle herkes bir yorumda bulunuyor.

Sosyal medyanın etkileşim sahasını oluşturan bu yorumlar işin özünde memleketin de gündemini büyük oranda belirliyor. Bir meczup yolun ortasında namaz da kılabilir bağdaş kurup yemek de yiyebilir. Netice olarak akli dengesi yerinde olmadığı için ona bu yaptığının hesabı sorulamaz. Toplum bu insanlara sahip çıkıp tahammül göstermek zorundadır.

İnsanların böylesi garip bir eylemi gerçekleştiren kişinin meczup olduğundan haberdar olmaması da bir bahane sayılamaz. Zira ortada oldukça absürt bir durum olduğu aşikar. En azından böyle bir durumdan şüphe etmek için yeterli karine mevcut.

Peki, bir meczubun işlek yolda namaz kılması neden bu kadar gündem oluyor? Yolun ortasında namaz kılmayıp başka bir şey yapsaydı bu kadar mesele olur muydu?

Bu soruların kesin yanıtını vermek mümkün değilse bile tahmin yürütmek zor değil. Türkiye'de din veya dini kültürle ilişkili konuları menfi hadiselerle birlikte anmak medya başta olmak üzere uzun yıllar devletin bile refleks haline getirdiği bir alışkanlıktı.

Çok değil bundan 15 sene önce akşam haberlerinde hastane koridorunda namaz kılması gerektiği için linçe maruz kalanlar olduğunu unutmayalım! Soyunma odasında namaz kılan sporcuların afişe edildiği bir ülke Türkiye. Hedef haline getirilen insanların yaşadığı bir problem değil sadece bu!

Cuma namazlarında camiye sığmayan cemaatin kaldırıma taşması dahi birileri tarafından hep “ibadet ile gösteriş yapmak” şeklinde tahfif edilir. Tüm bu yaşananların neticesinde toplumsal hafızada namaz, ezan vb. dini hassasiyetler menfi çağrışımlara sahip hale geliyor…

Bu sebeple E-5’te kıblenin tersi istikamete doğru namaz kılan bir meczup yıllarca topluma gösterile gösterile öğretilen bir algıyı pekiştirdiği için hızlıca gündem olabiliyor. Aynı kişi yolun ortasına çöküp uyumaya çalışsa kimilerinin acıyacağı kimilerinin de gülüp geçeceği bir hadiseyken namaz kılınması tepki topluyor! 

Muhafazakarların olaya yaklaşımı da bu yapılanın bir komplo olduğundan başlayarak seküler kesime sığınma görüntüsü içinde meczup kişiye hakaretler yağdırılması şeklinde tezahür ediyor!

Toplumumuzun uzun soluklu bir ıslah sürecine ihtiyacı olduğunu gösteren bu tarz hadiseleri ehemmiyetsiz görmemek gerekiyor. Alttan alta namaza gösterilen bir tepkiyi de içeren bu örnek dahi belli başlı bir takım sorunları gün yüzüne çıkartabiliyor!

1-200.jpg2-241.jpg3-169.jpg4-135.jpg

5-088.jpg6-077.jpg7-062.jpg

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

5 Yorum