1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Dün '60 Darbesi'nin mimarı anılırken, bugün mağdurları anılıyor!
Dün '60 Darbesi'nin mimarı anılırken, bugün mağdurları anılıyor!

Dün '60 Darbesi'nin mimarı anılırken, bugün mağdurları anılıyor!

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kara günlerinden biri olarak adlandırılan 27 Mayıs 1960 darbesinin mimarları mı mağdurları mı anılmalı?!

17 Eylül 2021 Cuma 14:33A+A-

HAKSÖZ HABER

Darbe sonrası iktidarı ele geçiren Cemal Gürsel ve Milli Birlik Komitesi darbeden bir yıl sonra dönemin Başbakanı ve bakanlarını idam etmiş geçtiğimiz günlerde ise Cemal Gürsel anılarak adeta onore edilmişti.

Darbelere karşı açık bir şekilde tavır almak yerine hala darbeciler hakkında olumlu söylemlerin gündem edildiği Türkiye’nin siyasi hayatı çalkantılı bir şekilde yürütülmeye devam ediyor.

Bugün ‘1960 Darbesi’nin ardından idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam edilişlerinin yıl dönümü vesilesiyle anmalar gerçekleştiriliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bazı general ve subayların oluşturduğu 38 kişilik Milli Birlik Komitesi, 27 Mayıs 1960'ta sabaha karşı yönetime el koyarak cunta hükümetini kurmuştu.

Darbeciler, TBMM ve Anayasa'yı feshetmiş, siyasi faaliyetleri askıya almıştı. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, DP'li milletvekilleri, hükümet üyeleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rüştü Erdelhun ile bazı üst düzey kamu görevlileri gözaltına alınmıştı.

Cemal Gürsel başkanlığında, 28 Mayısta hükümet oluşumuna gidilirken Gürsel, devlet ve hükümet başkanlığı, TSK Başkomutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı yetkilerini üstlenmişti.

Darbeci bir general kendisine halkın “rey” ile vermesi gereken yetkileri askeri darbe ile elde etmiş, halkın büyük çoğunluğunun takdiri ile görevlendirilmiş hükümetini ise idama sürüklemişti.

Dönemin Başbakanı ve DP Genel Başkanı Adnan Menderes, aynı gün yurt gezisi kapsamında bulunduğu Kütahya'da Albay Muhsin Batur tarafından gözaltına alınarak Ankara'ya götürülmüş ve daha sonra diğer tutuklu DP üyeleriyle Yassıada'da hapsedilmişti.

Menderes ve diğer DP üyeleri, bulundukları Yassıada'da kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından yargılanmaya başlanmış, haklarında verilen kararlar mahkeme yapılıyormuş gibi gösterilerek yüzlerine okunmuştu.

Cumhurbaşkanı Celal Bayar affedilmiş, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam kararları oy birliğiyle alınmıştı.

Ardından 16-17 Eylül 1961'de ise yüzde 52,7 oyla iktidara gelen ve 10 yıl başbakanlık yapan Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan edilmişti.

 

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum