1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Diyarbakır'da "Kadın Gözüyle Çözüm Süreci" Paneli
Diyarbakır'da "Kadın Gözüyle Çözüm Süreci" Paneli

Diyarbakır'da "Kadın Gözüyle Çözüm Süreci" Paneli

Diyarbakır’da Diyanet-Sen’in düzenlediği "Kadın Gözüyle Çözüm Süreci" paneli yapıldı.

28 Mart 2015 Cumartesi 18:43A+A-

HAKSÖZ HABER

Moderatörlüğünü Özgür-Der Diyarbakır Şubesinden Meryem Yokuş’un yaptığı panelin konuşmacıları, Star Gazetesi yazar Fadime Özkan ile TÖRKAD başkanı Zeynep Alkış’tı

Meryem Yokuş konuşmasında kısaca şunları aktardı:

“Toplumun tüm kesimini ilgilendiren bir mesele hakkında yine toplumun tüm kesimlerinin konuşabildiği bir zeminin varlığı bizatihi önemlidir. Elbette tüm kadınları temsil iddiasında değiliz ancak silahların değil sözün tedavülde olduğu bu ortamda bir şekilde kendisini bu sorunun muhatabı olarak gören veya barış ve kardeşliğin inşasına katkı anlamında söyleyecek sözü olan kesimlerin söz söyleyebildiği, kendi bakış açısını yansıtabildiği bir atmosferde kadın gözüyle çözüm sürecini konuşmak ayrıca bir zenginliktir.

Bu coğrafyaya bir deli gömleği olarak giydirilen ulus devlet birçok sorunda olduğu gibi Kürt Sorununun da başat sebebidir. Tek tip vatandaş yetiştirme adına büyük haksızlıklar işlemiştir. Son 30 yılda ortaya çıkan PKK hareketi ise bu uygulamaların bir sonucu, bu uygulamalara aynı karakterde verilen bir cevaptır.” 

Konuşmasına 90’lı yıllarda bir bölge insanı olarak tanık olduğu dramlardan örnekler vererek başlayan Zeynep Alkış ise şunları vurguladı:

“ Kadeş Antlaşmasında, Belkıs kıssasında imzalarını gördüğümüz kadınların çözüm sürecinde de güçlü bir imzaları vardır. Annelerin Diyarbakır meydanlarına çıkarak çocuklarımızı istiyoruz haykırışları çözümü zorunlu hale getirmiştir. Kadının fıtri yapısı itibariyle sahip olduğu merhamet duygusu bu sorunun da merhamet temelli çözümüne katkı yapacaktır.”

Alkış, Sezai Karakoç’un Anne-Çocuk şiiriyle konuşmasını tamamladı.

Fadime Özkan, Aakil heyeti ege bölgesinde yaptığı çalışmalar sırasında karşılaştığı ilginç hadise ve dramlara örnekler vererek konuşmasına başladı.

Özkan, "80’li yıllarda Türkiye’nin batısında kürt sorunu dendiğinde, Anadoludan Görünüm programında Ertürk Yöndem’in aktardıkları kadar bir müktesebat vardı. O dönem devlet bu sorunu askere havale etmişti. Bir şekilde çözüm noktasında insiyatif almak isteyen siyasilere ise fırsat verilmedi. 2005 yılında Erdoğan’ın Kürt Sorunu ile PKK’yi ayrıştırarak çözüm noktasında güçlü bir irade ortaya koyması önemli bir tarihi adımdır.” dedi.

Konuşmaların ardından panel, soru –cevap kısmıyla sona erdi.

HABERE YORUM KAT