1. HABERLER

  2. HABER

  3. Çelik: Bu Kadar Zam Yaparsak Vergi de Artar!
Çelik: Bu Kadar Zam Yaparsak Vergi de Artar!

Çelik: Bu Kadar Zam Yaparsak Vergi de Artar!

Katıldığı bir televizyon programında, memur eylemlerine ilişkin soruları cevaplayan Faruk Çelik, zamma karşılık vergi ile korkuttu.

24 Mayıs 2012 Perşembe 11:10A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Hükümet'in memur zammı teklifine tepkileri böyle eleştirdi: “74 milyondan topladığımızı millete verirken, çok iyi hesap yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde yeni vergi koymak zorundasınız.”

Hükümetin teklif ettiği yüzde 3+4.5 zammın bütçeye ilave maliyetinin 1 milyar 25 milyon TL olduğunu kaydeden Çelik, istenen yüzde 7.5 +7.5'luk bir artışın ise asgari 20 milyar TL'lik yeni bir ilave maliyet getireceğini söyledi.

MALİYET 1.5 MİLYAR TL 

Toplu sözleşme çerçevesindeki tüm maliyetin ise 1.5 milyar TL olduğunu belirten Bakan Çelik, “Biz hükümetiz, sorumluluğumuz var. Memurlara karşı da sorumluluğumuz var. Vatandaşa karşı da sorumluluğumuz var. Şimdi dünya ülkelerinde olduğu gibi sıfır zam verirsiniz, enflasyon farkını vermezsiniz, enflasyonun altında bir ücret verirsiniz. Dolayısıyla vatandaşınızı, çalışanınızı enflasyona ezdirirsiniz. Bunun karşılığında dersiniz ki iş bırakıyorum dersiniz. Şimdi biz Türkiye'ye baktığımızda iş bırakmayı gerektirecek hangi gerekçe var. Bu iş bırakmanın kime faydası var. Biz de bu vatanın insanları olarak, bu keskin cümlelere bir cevap arayalım. Enflasyon altında bir zam söz konusu mu? Değil. Oldu mu bugüne kadar? Olmadı” dedi.

ENFLASYON HEDEFİ ÜZERİNDE 

Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinin üzerinde bir zam artışı öngördüklerini vurgulayan Bakan Çelik, 2012'de Merkez Bankası'nın öngörüsünün yüzde 6.5 enflasyon olarak gerçekleşeceği yönünde olduğunu aktardı. Bakan Çelik, "Biz toplu sözleşme masasında yüzde 7.6 verdik. Yüzde 3.5 birinci yarıda, yüzde 4 ikinci yarıda olmak üzere, yüzde 7.6'lık bir zam vermiş olduk" dedi.

3+3 ZAM BİLİNİYORDU 

2012 yılı bütçesinin yürürlüğe girdiğini belirten Bakan Çelik, orada enflasyon hedeflerinin de belli olduğunu kaydetti. Görüşmeden sözleşmeye geçilmesiyle yasanın geçmesinin beklendiğini dile getiren Bakan Çelik, "Yasada ancak Mayıs ayında toplu sözleşmeye geçilmesini sağladı. 3+3 zam yapılacağı, memurlar tarafından, 74 milyon tarafından, dünya tarafından biliniyor" şeklinde konuştu.

İLAVE MALİYETİ 20 MİLYAR TL 

Masada yüzde 16'lar, yüzde 10+10'lar, sonra yüzde 7.5+7.5 diye zamlardan bahsedildiğini aktaran Bakan Çelik, "Bakın yüzde 7.5 +7.5'un maliyetinin ne olacağına ilişkin kesin rakamlar yok ama bütçeye asgari 20 milyar TL'lik yeni bir ilave maliyet getirecek. Şu anda toplu sözleşmede teklif ettiğimiz yüzde 3.5+4'ün 3+3'e ilave olarak 1 milyar 25 milyon TL arasında ilave maliyet sağlıyor. Ayrıca toplu sözleşme çerçevesindeki tüm maliyet ise 1.5 milyar TL" dedi.

2.7 ENFLASYON FARKI 

Bakan Çelik, enflasyonun 2012 yılı için hükümetin verdiği yüzde 7.5'un üzerine çıkması halinde 1 Ocak itibarıyla tüm kamu çalışanlarına ve emeklilere farkı vereceklerini bildirdi. 2011 yılında 2.7'lik enflasyon farkı oluştuğuna dikkat çeken Bakan Çelik, 2.7'lik enflasyon farkını kamu çalışanlarına ve emeklilerine vermeye başladıklarını kaydetti. 

EN DÜŞÜK 2 BİN 39 TL OLACAK 

Bakan Çelik, en düşük devlet memurunun 2002 yılında 392 TL alırken, bugünkü zamlar neticesinde 1 Temmuz'dan itibaren bin 633 TL'den bin 757 TL'ye çıkacağını vurguladı. Bakan Çelik, ortalama devlet memur maaşının 2002'de 578 TL iken, bugün itibarıyla bin 894 TL olduğunu, 1 Temmuz'da ise 2 bin 39 TL olacağını söyledi.

“PETROL KUYUMUZ YOK”

Bakan Çelik açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu ülke bizim. 74 milyonun, hepimizin. Dolayısıyla burada herkes sorumluluğunun bilincinde olması gerekiyor, başta hükümet olarak. Biz bu zamları daha farklı bir şekilde, rastgele bir şekilde, bugünü kurtarmak için yüksek perdede açığa verebilirsiniz. Ama bu verdiğiniz zamlar unutmayalım ki petrol kuyumuz yok, doğalgaz kuyumuz olmadığına göre 74 milyondan topladığımızı millete veriyoruz. 74 milyondan topladığımızı millete verirken çok iyi hesap yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde yeni vergi koymak zorundasınız. Vergi oranlarını yükseltmek zorundasınız. Yüksek faizle Hazine'nin borçlanmasını sağlayacaksınız. Bu çocuklarımıza ve torunlarımıza yapılan en büyük kötülüktür. Ekonomideki bu eski Türkiye defterini kapattık. Biz bu sayfayı açmayız, bizden de bu sayfayı hiç kimse açmayı istemesin.”

“EYLEMLER ACELECİ BİR KARAR”

Memur eylemlerinin çok aceleci bir karar olduğunu söyleyen Bakan Çelik, "15 Haziran'da zamlı maaşları aldıkları zaman memurlarımız kabul edeceklerdir. 5 aylık gecikme farkları ve aylık zamları aldıkları zaman bu hakkı bize verecekleri inancı içindeyim" dedi. Toplu sözleşmeyle konuyu masaya ve Hakem Heyeti'ne taşıdıklarını belirten Bakan Çelik, masada hükümetin dediğinin de olmadığının altını çizdi.

“HEYETİN VERECEĞİ KARARLAR KESİN”

Bakan Çelik "Demek ki masanın güzelliği de bu işte. Hakem heyetinde 5 kamunun ve 5'te kamu çalışanlarının temsilcisi var. Sayıştay Başkanının bu dönem Hakem Heyeti'nin başkanı olması konusunda Bakanlar Kurulu kararı açıklandı, yayınlandı. Burada bir eşitsizlik görmüyorum, Hakem Heyetinin başında Sayıştay Başkanı olacak. Beğenen olur, beğenmeyen olabilir. Ama her şeyin hukuk devleti çerçevesinde olacağı bir karar olacak. İlk toplu sözleşme bu. Adaptasyonda da bir sorun yaşandığını görüyorum. Hakem heyetinin vereceği kararlar kesin. İlk kez hizmet kollarını elimine etmiş, hangilerinin toplu sözleşme konusu olacağı değerlendirilmiş. Ben sürecin hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

İŞ BIRAKMAYI GETİRECEK TABLO YOKTU

Bu toplumun içinde soluyan bir insan olarak, bugün iş bırakmayı gerektirecek bir tablonun Türkiye'de olmadığını dile getiren Bakan Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu: “Allah da göstermesin. Yüreğimden gelerek söylüyorum. Kılcal damarlarımdan gelerek söylüyorum. Türkiye'nin kıymetini bilelim. İstikrarın kıymetini bilelim. Türkiye'deki refahtan herkes payını alıyor. Refah düzeyi arttıkça taleplerin artmasını saygıyla karşılıyorum, Biz refah düzeyini artırmak için gayret ediyoruz. Ama bugün kimse Yunanistan'a özenmiyor. Kimse İtalya'ya özenmesin, kimse İspanyaya özenmesin, kimse Fransa'ya özenmesin. Bütün ülkelerde hem ücretler hem de personel sayısında azaltma, ücretlerin dondurulmasıyla karşı karşıya iken Türkiye'de zam konuşuyoruz. Zam az diye iş bırakmayı ben biraz dünya, bölge gerçekleriyle, Türkiye'deki bütçe ciddiyeti ile tam örtüştüremiyorum. Bu sağduyu içinde kamu çalışanlarımızın ve kamu emekçilerimizin hareket edeceğine inancım tamdır." 

MUHALEFETİN TEPKİLERİ

Bakan Çelik, muhalefetin tepkilerine yönelik olarak "Muhalefetin tepkilerini normal karşılayabilirdim ama onların da dünyada olup biteni bilmeleri gerekiyor" dedi. Muhalefetin gelecekte iktidar adayı partiler olduğunu hatırlatan Bakan Çelik, “Ben iktidar adayı partilerin, bu amaçla siyaset yapıyorlarsa, deftere kalemi alıp, ne olup bitiyor dünyada deyip, hükümet ne yapmaya çalışıyor diye anlamlandırmaları gerekiyor. Yoksa nasılsa biz hiç iktidar olmayacağız, olmayacağımıza göre bugüne kurtaralım diye muhalefet anlayışıyla hareket etmemek gerekiyor" şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum