1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Çavuşoğlu'ndan Lavrov'a IŞİD Tepkisi: Deliliniz Varsa İstifa Etmeye Hazırım
Çavuşoğlu'ndan Lavrov'a IŞİD Tepkisi: Deliliniz Varsa İstifa Etmeye Hazırım

Çavuşoğlu'ndan Lavrov'a IŞİD Tepkisi: Deliliniz Varsa İstifa Etmeye Hazırım

Çavuşoğlu, Suriye toplantısında Lavrov'a “Türkiye'nin DEAŞ'a (IŞİD) yardım ettiğine ilişkin tek bir deliliniz varsa istifa etmeye hazırım.” dedi. Lavrov ise iddiasını ispat etmek yerine Türkiye'den Rusya'nın iddiasını çürütmesini istedi.

17 Mayıs 2016 Salı 18:48A+A-

Avusturya'nın başkenti Viyana'da ABD ve Rusya'nın eş başkanlığında düzenlenen, 20 ülkeden ve 4 uluslararası örgütten toplam 24 temsilcinin katıldığı “Uluslararası Suriye Destek Grubu” toplantısının yapıldığı salonda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Çavuşoğlu ve Lavrov arasındaki diyalog, üst düzey bürokratların kullandığı diğer salonda kurulan ekranlara yansıdı. Salonda bulunanların şahit olduğu diyalogda Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin IŞİD’e göz yumduğu iddialarına ilişkin olarak Lavrov'a tepki gösterdi.

Çavuşoğlu'nun, Lavrov'a, “Siz ciddi bir diplomatsınız, aramızda en tecrübe isimlerdensiniz, böyle ciddiyetsiz iddialara itimat etmemeniz gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımız çok net ifade etti, ben de tekrar edeyim. Türkiye'nin, DEAŞ'a (IŞİD) yardım ettiğine ilişkin tek bir deliliniz varsa istifa etmeye hazırım ancak iddialarınızı ispat edemezseniz hayatınızın geri kalanında sizi Antalya'da misafir etmek üzere dâvet ederim.” ifadeleri salonda yankılandı.

Lavrov'un ise bunun üzerine başını salladığı görüldü.

Lavrov Delil Yerine “Faktör”lerden Bahsetti

Lavrov, düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Teröristleri destekleyen ana kanal ortada, bu konuyu uzun süredir konuşuyoruz. Orada sınırın 90 kilometreden uzun bir kısmını bir taraftan IŞİD'in teröristleri kontrol ediyor, diğer taraftan ise Türkiye tarafından kontrol ediliyor. Orada Kürtlerin iki yerleşim yeri var. Türkiye periyodik olarak Kürtlerin IŞİD'i sınırın bu kısmından çıkarmaya başlaması hâlinde iki Kürt yerleşim yerinin güçlerinin birleşmesine dayanamayacağını, çünkü bunun kabûl edilemez olduğunu söylüyor. Türkiye'nin oluşturduğu ciddi destekleme ağları olduğunu gösteren birçok faktör var. BM Güvenlik Konseyi'ne kısa zaman önce bunları kanıtlayan gerçekleri içeren resmî olmayan belgeyi sunduk. Bizim Türkiyeli komşularımız ve BM Güvenlik Konseyi, bunların hepsinin kurgu olduğunu söylediler ve bugün Türkiyeli Bakan orada yazan her şeyi reddettiklerini bildirdi. Fakat orada şehirlerin isimleri, bu olaylara karışan kuruluşların isimleri ve diğer tüm gerçekler yazılı. Bu yüzden, sâdece reddetmek yerine BM Güvenlik Konseyi'ne bunun neden gerçek olmadığını anlatmaları gerek. Biz kimseden intikam almaya çalışmıyoruz. Biz asıl hedefimize ulaşmak, Suriye krizini barışsal yollardan çözmek istiyoruz.”.

AA, Al Jazeera

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT