1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. "Bunlar Esed Rejiminin Taahhütleri İhlal Ettiği Anlamına Geliyor"
"Bunlar Esed Rejiminin Taahhütleri İhlal Ettiği Anlamına Geliyor"

"Bunlar Esed Rejiminin Taahhütleri İhlal Ettiği Anlamına Geliyor"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, “Bunlar Esed rejiminin insanî yardımların önünü açacağı ve çatışmaların durdurulması anlaşmasına uyacağı taahhütlerinin ihlali anlamına gelmektedir.” dedi.

12 Mart 2016 Cumartesi 10:12A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'de kısmî ve geçici “ateşkes” niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının devam etmesine rağmen Esed rejiminin, Halep ve Dara’da sivillere yönelik saldırılar gerçekleştirmesini “sert bir şekilde” kınayarak, bunun çatışmaların durdurulması anlaşmasının ihlali olduğunu söyledi.

Kirby, günlük basın toplantısında Suriye'de çatışmaların durdurulmasına yönelik anlaşmaya ilişkin soruları cevapladı.

“Tıbbî Yardım Malzemelerinin Çıkartılmasını Kınıyoruz”

Çatışmaların durması anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle ülkede yaşanan şiddet olaylarında azalma görüldüğünü ve kuşatma altındaki bölgelere insanî yardımların ulaşmaya başladığını belirten Kirby, “Fakat bazı kronik ve yinelenen hareketlerin hâlâ barış görüşmelerini hiçe sayarak Suriye halkına ciddi ıstıraplar çektirmesi hakkında endişe duyuyoruz.” dedi.

Kirby, “Esed rejiminin acil insanî yardım malzemeleri içerisinden çok ciddi şekilde ihtiyaç duyulan tıbbî yardım malzemelerini çıkartmasını güçlü bir şekilde kınıyoruz.” ifadesini kullandı.

“Rejimin Sivillere Yönelik Saldırılarını Kınıyoruz”

Rejimin Halep ve Dara bölgesinde sivillere yönelik saldırılarını devam ettirdiğine işaret eden Kirby, cemaatin dağılmak üzere olduğu sırada bir câmîye yapılan saldırı da dâhil olmak üzere rejimin sivillere yönelik hava saldırılarını güçlü şekilde kınadıklarını bildirdi.

Kirby, “Bunlar açık olarak Esed rejiminin insanî yardımların önünü açacağı ve çatışmaların durdurulması anlaşmasına uyacağı yönünde görev gücünün ortak başkanları olan ABD’ye ve Rusya’ya yaptığı taahhütlerin ihlali anlamına gelmektedir.” diye konuştu.

“Cenevre'de PYD Olmayacak”

Basın toplantısında ayrıca Suriye muhalefetinin geniş tabanlı oluşumu Müzakere Yüksek Komisyonu'nun, 14 Mart'ta Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde düzenlenecek görüşmelere katılacağını duyurmasına da değinen Kirby, alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Kirby, bir soru üzerine ise PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin 14 Mart'taki görüşmelerde yer almayacağını bildirdi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye'deki gruplarla görüştüğünü belirten Kirby, “Anladığım kadarıyla bu görüşmelerde, daha öncekilerde olduğu gibi PYD dâvetliler listesinde yer almıyor.” dedi.

AA

HABERE YORUM KAT