1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. "Yeni dünya düzeninde" BM ne işe yarıyor? 
"Yeni dünya düzeninde" BM ne işe yarıyor? 

"Yeni dünya düzeninde" BM ne işe yarıyor? 

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in 10 Mayıs'tan bu yana düzenlediği hava saldırılarında Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerinde sivil mülklerin ve 24 okulun büyük hasar gördüğünü, 200'den fazla yerleşim konutun yıkıldığını söyledi.

14 Mayıs 2021 Cuma 14:28A+A-

HAKSÖZ HABER

İsrail okul binalarını, sivillerin evlerini, sokaklarda koşan çocukların kendilerini hedef alıp vurmaya devam ederken Avrupa ve Birlemiş "suskunlar" Cemiyeti sessizliğe gömülmüş bir şekilde İsrail'in Gazze'yi işgalini izliyor.

ABD'nin BM Genel Kurulunda İsrail yanlısı bir tutum takınması "BM'nin 5 daimi ülkesinin" sorunları çözmede sorun olmaya başladığı yeni dünyada sorunları aşabilecek ve bunları dünyanın genel gündemi edecek ülkelerin ve liderlerin olmadığı çok net bir şekilde görülüyor. 

Kimi liderler telefon trafiği ile sorunların çözümünde rol almaya çalışsa da yaşanan acıların sürekliliği ve Müslümanların yaşadığı tüm coğrafyalarda acıların, zulümlerin ve zalimlerin olduğu hesaba katıldığında daha fazla şeyin "suskunlar", "eylemsizler" cemiyeti olmadan yapılmasının yolunun açılması umuluyor. 

Gazze'nin üzerine bombalar yağarken, Suriye'de evlerinden kovulan insanların çadır kentlere yürüdüğü saatlerde, Rusya ve ABD'nin Afganistan'da bıraktığı yaralardan faydalananların bombalı eylemler ile çocukları katletmeye devam ettiği vakitlerde, Irak'ta ABD'nin geride bıraktığı enkazdan faydalanan Şii milisler ile İrancı şebbihalar kol gezerken, pazar yerlerinde bombalar patlatılırken, Çin'de Doğu Türkistanlılar asimile edilip, soykırıma maruz bırakılırken, Arakan'da milyonlarca insan yerinden yurdundan sürülmüş bir bölgeye mahkum edilmiş, cinayetler ve tecavüzlerden korunmaya çalışırken: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabından Bolşoy Balesi izlediğini paylaşıyordu.

Birleşmiş Milletler'in 'etkisizliği' ve 'ne işe yaradığı' "yeni dünya düzeninde" sorgulanması gereken ilk kurum olmalıdır! 

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısında, "İşgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail'de devam eden şiddet olaylarından endişe duyuyoruz. Yaralı sayısı çatışmanın her iki tarafında da tırmanmaya devam ediyor ve siviller acı çekiyor." dedi.

 

gazze-filistin-israil-5.jpg

 

Sözcü Laerke, tahminen 2 milyon sivilin yaşadığı Gazze Şeridi'ndeki saldırıların temiz suya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele ve diğer sağlık hizmetlerine erişime darbe vurduğuna dikkati çekti.

Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerindeki sivil mülklerin büyük hasar gördüğüne dair raporlar aldıklarını aktaran Laerke, 200'den fazla konutun yıkıldığını veya ciddi hasar gördüğünü belirtti.

 

gazze-filistin-israil-3.jpg

 

Gazze'ye mal ve yakıt geçişi engellendi

Laerke okullar, mesleki eğitim merkezleri ve yüksek öğretim tesisleri dahil olmak üzere 31 eğitim tesisinin saldırılardan olumsuz etkilendiğini, 10 Mayıs'tan bu yana yakındaki bina ve sitelere düzenlenen hava saldırıları nedeniyle 24 okulun hasar gördüğü ifade etti.

Birçoğu Gazze'deki mülteci kamplarından olmak üzere yüzlerce kişinin, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) tarafından kuzeyde yönetilen okullara sığınmak istediğini belirten Laerke, salgın riski ve okulların hazır olmamasının UNRWA'yı bu konuda zorladığına işaret etti.

 

gazze-filistin-israil-2.jpg

 

OCHA Sözcüsü, İsrail'in 10 Mayıs'ta Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nı uluslararası insani yardım çalışanlarına da dahil olmak üzere kapattığını, İsrail'in bölgeye mal ve yakıt geçişini de engellediğini dile getirdi.

 

Gazze'deki 2 milyon nüfusun yarısı 18 yaş altı

Laerke, Gazze'de sınırlı yakıt rezervleri nedeniyle günde 8-12 saat elektrik kesintisi yaşandığını, ayrıca bölgede yüzbinlerce kişinin temiz su sıkıntısı çektiğini vurguladı.

OCHA olarak Gazze'deki insani yardın faaliyetlerine odaklandıklarını belirten Laerke, Gazze'deki sivil kayıpları "bağımsız" bir şekilde teyit edemeyeceklerini, bunun resmi makamların işi olduğunu söyledi.

Laerke, Gazze'de yaşayan yaklaşık 2 milyon sivilin yarısının 18 yaşın altı olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum