1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. BM raporu: Aden havaalanı saldırısının arkasında Husiler var
BM raporu: Aden havaalanı saldırısının arkasında Husiler var

BM raporu: Aden havaalanı saldırısının arkasında Husiler var

Birleşmiş Milletler müfettişleri, aralık ayında Aden havaalanına en az 25 kişinin ölümüne yol açan füzeli saldırının arkasında Yemen’deki Husi isyancıların olduğu sonucuna ulaştı.

06 Nisan 2021 Salı 17:14A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

30 Aralık'ta Aden Uluslararası Havaalanı'nda, savaştan zarar gören ülkenin yeni kurulan birlik hükümetinin temsilcileri Suudi Arabistan'dan geri döndüklerinde patlamalar yaşandı.

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik Said, havaalanı saldırısında 100'den fazla kişinin yaralandığını, hükümet üyelerinin ise hayatta olduğunu söylemişti.

Suudi Arabistan önderliğindeki askeri müdahaleye karşılık olarak 2014 ayaklanmasından bu yana Yemen’in kuzeyinin çoğunu ele geçiren Husiler, Yemen ve Suudi Arabistan’a çok sayıda füzeli ve insansız hava aracı saldırısı düzenlemişti. Husiler bu defaki bombalı saldırıya alışılmadık bir tepki vererek ölümcül saldırının sorumlusu olduklarını reddettiler.

The Associated Press’in bildirdiğine göre, BM müfettişleri tarafından hazırlanan bir raporda, saldırıda kullanılan en az iki füzenin Husi güçlerinin kontrolü altındaki yerlerden fırlatıldığı sonucuna varıldı.

Taiz havaalanındaki saldırıda iki füze fırlatılırken, Dhamar kentindeki polis eğitim merkezinede iki füze fırlatıldığı belirtildi. BM raporuna göre, saldırı sırasında tüm bölgeler Husilerin kontrolü altında bulunuyordu.

Havaalanındaki eylemin görüntülerini inceleyen BM heyeti en az bir güdümlü balistik füzenin kullanılmış olduğu sonucuna vardı.

Kullanılan muhtemel füze silahının “Badr-1” füze ailesine ait olduğu belirtildi. Raporda füze için "Mevcut kanıtlar; katı yakıt, kısa mesafe, yüzeyden yüzeye, balistik füzelerin kullanımına güçlü bir şekilde işaret ediyor" denildi.

Husiler, Suudi Arabistan'a balistik füze ve patlayıcı insansız hava araçları fırlatmaya devam ederek krallığın Yemen'deki iç savaşa karışmasına son verilmesi çağrısında bulunuyor.

Yeni yönetim Yemen’in iç savaşını diplomasi yoluyla sona erdirmeye çalışırken, İran’la nükleer programı konusunda yakınlaşma arayışında olduğu için Biden yönetimi tarafından Husiler terör listesinde çıkarıldı. .

ABD ordusu da, Husilerin silah teknolojisinin - özellikle insansız hava araçlarının ve balistik füzelerinin - İran tarafından sağlandığını defalarca söylemişti.

Husilerin geçen ay Lenderking’in ateşkes teklifini reddettiği bildirildi.

Suudi Arabistan son haftalarda Husilere sınırlı tavizler verdi. Ancak isyancılar tekliften duydukları memnuniyetsizliği kamuoyuna açıklayarak çatışmalara devam edeceklerini füzeli saldırılarda bulunarak deklare etti.

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT