1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Bingöl'de "Aile ve Yakınlarla İlişkiler" Semineri
Bingölde Aile ve Yakınlarla İlişkiler Semineri

Bingöl'de "Aile ve Yakınlarla İlişkiler" Semineri

Şefik Sevim, Bilgi ve Düşünce Derneğinde ‘Aile ve Yakınlarla İlişkilerde Ölçü’ konulu bir seminer verdi.

03 Mart 2013 Pazar 00:55A+A-

Bingöl'de Bilgi ve Düşünce Derneğinde ‘Kur’an Ekseninde Hayat Seminerleri’ üst başlığıyla devam eden seminer dizisinde bu hafta eğitimci-yazar Şefik SEVİM ‘Aile ve Yakınlarla İlişkilerde Ölçü’ başlıklı bir seminer sundu.

Sunumuna Tahrim Suresinin “Siz ey imana ermiş olanlar, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten kendinizi ve size yakın olanları koruyun” ayetini okuyarak başlayan SEVİM, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

Aile; bireyin bilinçlendiği duygusal derslerin alındığı, karakterinin belirlendiği, ilişkilerin olgunlaştırıldığı rahmani bir mektepdir. Sevgi, şefkat, nezaket, acıma, cesaret, metanet ve irade gücünün temelleri tamamen ailede başlar, gelişir ve olgunlaşır. Bunun içindir ki Peygamberimiz vahyi ilk aldığında sokağa değil eve döndü, çünkü ev, nereden başlamalı? sorusunun cevabıydı. Tevhid mücadelesi yürüten Hz Musa ve kardeşine Yüce Rabbimiz “evlerinizi bir mabede dönüştürün” diye vahyetmiştir diyen, SEVİM aile; dünyanın her yerinde ve tarihin her döneminde ahlaki ve dini değerlerle doğrudan irtibatlı bir kurumdur, bir boyutuyla kutsaldır ve kutsalla alakalıdır dedi.

Modernizmi ‘evsiz’ diye niteleyen Şefik SEVİM modern çağın, aile kurumunu zafiyete uğratarak  insanın çöküşünü çocukluktan başlatıp, kıblesi olmayan, hedefi bulunmayan, ruhunu, özünü kaybetmiş, kendisine yabancılaşmış, tüketim kölesi, hazcı, maddeyi tanrılaştırmış bir modern insan tipi yarattığını ve bu şekilde milyonlarca çocuk yetiştiren küresel bir ifsadın oluştuğunu sözlerine ekleyerek, Bu ifsada karşılık Müslüman ailelerin “Müslümanca yetiştirilen bir çocuk sürekli bir sadakadır” şiarından hareketle kendi alternatif eğitim süreçlerini belirlemeli,  inançlı, dinamik bir nesil yetiştirme sorumluluğunu üzerlerinde taşımalılardır dedi. Bu eğitim anlayışına dönük öneri ve görüşlerini paylaşan SEVİM, ”İslami hareket kurumlarının önce anne-babayı eğitmelidir. Günümüzde kullandığımız çocuk dili içerdiği öğeler ve argümanlar itibariyle tamamen batı merkezlidir. Hedefi yeni bir Kur’an nesli olan Müslümanlar; Kur’ani bir çocuk dili oluşturmaları gerekmektedir. Çocuklara Din eğitimi vermek sadece Kur’an okutmak ve Namaz kıldırmak değildir; hayvanlara davranışımız, misafir geldiğinde tutumumuz, yaşlı insanlarla diyaloğumuz, komşu ve akrabalarla ilişkilerimiz ile çocuğun dünyasında hayata dair kareler oluşturmaktır. Din eğitimi çocuğun bütün yaşamını kapsayacak hayatı bütün olarak değerlendirecek bir eğitim olması gerekir. Çocuklarımızı Kalpleri öldüren eğlence ortamlarından uzak tutup, bireyselliği aşan bir cemaat ruhu içerisinde Salih ameli esas alan etkinliklere katılımlarını sağlamak, aşırı lüks ve konfora alışmasının önüne geçip kimi mahrumiyetlere sabretmesini öğretmek, başkaları için zorluğa katlanmanın asaletini hissettirmelidir. Çocuklarda merhamet duygusunu geliştirmeli bunun için mezarlık, hastane, huzurevi gibi ziyaretleri onlarla beraber yapmak gerektiğini” dile getirdi.

Son olarak akrabalarla ilişkilerimizde “Ey insanlar! Allah tan korkun ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının”(Nisa1) ayetini hatırlatarak Sıla-i Rahim hukukunun korunmasının Rabbimiz tarafından ne kadar önemsendiğini dile getiren SEVİM “İslam davetçileri açısından; Akrabalık zemini hazır bir güven ve ünsiyet barındırdığından mesajlarının karşılık bulma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ancak Müslüman davetçilerin bu alanı yeterince verimli kullanmadıklarını dile getirerek sağlıklı İslami nesillerin yetişmesi dua ve temennileriyle konuşmasını tamamladı.

Program Yazarın kitaplarını okuyucularına imzalayarak takdim etmesinin ardından sona erdi.

sefik_sevim-20130302-2.jpg

sefik_sevim-20130302-3.jpg

sefik_sevim-20130302-4.jpg

HABERE YORUM KAT