1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Avusturya, Alevilik kendine has bir “din” dedi
Avusturya, Alevilik kendine has bir “din” dedi

Avusturya, Alevilik kendine has bir “din” dedi

Avusturya hükümeti, Aleviliğin hiçbir dine bağlı olmayan, bağımsız bir inanç sistemi olduğu iddiasını resmiyette kabul etti. Alevi derneklerinin baskıları sonucu Alevilik, Avrupa’da kendisine has bir din olarak kabul görüyor.

15 Nisan 2022 Cuma 16:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) Alevilik propagandaları sonuç verdi. Avusturya hükümeti, Aleviliği resmi olarak tanıdı. Hükümet, Aleviliğin hiçbir dine bağlı olmadan, kendine özgü bağımsız bir inanç olduğu iddiasını kabul etti.

Kendisini farklı bir din olarak sunan Alevilik Avrupa’da destekçi bulmaya devam ediyor. İslam’a olan karşıtlığı ile hafızalara kazınan, Müslümanlar aleyhine aldığı karar ve kanunlar ile adından söz ettiren Avusturya Aleviliği bir din olarak kabul eden ilk ülke oldu.

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Özgür Turak, "Dünyada ilk defa bir ülke genelinde, Alevilik kendine özgü bir İnanç olarak tanındı!" dedi ve Alevilere seslendi: “Konuyla ilgili detaylı bilgileri 20.04.2022 tarihinde, Viyana Alevi Kültür Merkezimizde yapacağımız basın açıklaması ile siz değerli dostlarımıza ve kamuoyuna paylaşacağız."

Türkiye'de de Cemevlerinin ibadethane olduğunu ifade eden Alevi dernek yetkilileri ve kimi siyasiler, Cemevlerinin 'ibadethane' kapsamında olduğunu belirterek yasal kabul istedikleri gibi birçok yükümlülükten ve vergiden muaf tutulmasını talep ederek kabul ettirmek istedikleri bir din figürü oluşturuyorlar. 

Siyasiler ve sözde sanat camiasından destek alan Alevilik, kendisini Türkiye'de 'İslam'ın haricinde' bir yapı olarak topluma dayatmaya çalışırken, Avrupa'nın İslam karşıtlığını lehine kullanarak kendisini meşru kıldığını düşünüyor. 

 

Almanya’da da bir eyalet Aleviliği farklı bir din olarak kabul etmişti

Almanya’nın yoğun göçmen yerleşimlerinden olan Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Alevilik "bir din ve inanç toplumu" olarak tanınmıştı.

Ülkedeki Alevilerin çatı örgütü Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), daha önce Hamburg eyaletiyle 2012’de, Aşağı Saksonya eyaletiyle 2013’de, Bremen eyaletiyle de 2014’de ve son olarak geçen yıl Rheinland-Pfalz eyalet hükümetiyle "Hak Eşitliği Anlaşması" imzalamıştı.

Bu anlaşmalara göre, söz konusu eyaletlerde, AABF tarafından belirlenen öğretmenler Alevilik dersi verebiliyor, Aleviler kendi inançlarının Aşure Günü, Nevruz ve Hz. Ali’nin doğum günü gibi dini günlerinde izin alabiliyor.

Almanya'nın nüfüs yoğunluğu açısından en büyük eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti hükümetinin aldığı karar, diğer eyaletlere kıyasla Alevilik inancını anayasal güvence altına alarak bir adım daha ileriye gidiyor ve"Hıristiyan kiliselerinin ve Musevilerin anayasal olarak hangi hak ve yetkileri varsa, Aleviler de aynı haklara sahip olacak" dedi.

HABERE YORUM KAT

16 Yorum