1. HABERLER

  2. HABER

  3. AVM Çılgınlığını Frenleyecek Yasa
AVM Çılgınlığını Frenleyecek Yasa

AVM Çılgınlığını Frenleyecek Yasa

Yeni kanunla AVM'lerin yapımı zorlaştırılacak, yapılan AVM'lere önemli zorunluluklar getirilecek. Her önüne gelen istediği yere AVM açamayacak.

04 Haziran 2014 Çarşamba 03:03A+A-

Perakende sektörünün ısrarla üzerinde durduğu yasa tasarısına 18 yıl sonra ilk kez Başbakanlık'ta son şekli veriliyor. Tasarının hayata geçmesiyle birlikte sektörde oluşan başıboşluk doldurulacak, kangren haline gelmiş sorunlar ise bir bir çözüme kavuşacak. Bu sorunlardan biri de her geçen gün özellikle büyükşehirlerde mantar gibi biten alışveriş merkezleri (AVM)... 

Taslağın Meclis’ten geçmesiyle birlikte ilk iş olarak il düzeyinde stratejik ticari planların hazırlanması hedefleniyor. Yeni kanunla AVM'lerin yapımı zorlaştırılacak, yapılan AVM'lere önemli zorunluluklar getirilecek. Her önüne gelen istediği yere AVM açamayacak, istediği zaman istediği kadar indirim ve kampanya yapamayacak. Alışveriş merkezlerinin kurulması bir kurala bağlı olacak. En önemlisi otoparkı olmayan AVM olmayacak ve kurulamayacak. Yeni alışveriş merkezleri kurulurken illerde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlikleri ile Ticaret Odalarının görüşleri alındıktan sonra Büyükşehirlerde Büyükşehir belediye meclisi, illerde il belediye meclisleri ve bağımsız ilçelerde ise ilçe belediye meclisleri ilgili odaların kararından sonra yapılıp yapılmayacağını karar verilecek.

AVM'LERE GELENEKSEL MESLEK ZORUNLULUĞU

Haber7.com'dan Kenan Biter'in haberine göre taslakta en çok sevindiren madde ise yok olmaya yüz tutmuş esnaf ve sanatkarlara yönelik olarak AVM'ler için getirilen düşük kiralı yer zorunluluğu. Bu kapsamda alışveriş merkezlerinde; geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere toplam satış alanının en az yüzde biri oranında yer ayrılacak. Bu yerlerin kira bedeli se rayiç bedelinin dörtte birinden fazla olamayacak. Yine AVM’lerde esnaf ve sanatkâr işletmecilerine yönelik de rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere toplam satış alanının en az yüzde beşi oranında yer tahsis edilecek. Öte taraftan büyük mağaza ve zincir mağazalar, yöresel ürünlerin satışı amacıyla, satış alanlarının en az yüzde beşine tekabül edecek şekilde raf tahsisi yapmak zorunda olacak.

 

HABERE YORUM KAT