1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Askerlerden Mısır Anayasasına Müdahale!
Askerlerden Mısır Anayasasına Müdahale!

Askerlerden Mısır Anayasasına Müdahale!

Müslüman Kardeşler'in seçim zaferinden sonra Mısır ordusu yeni Anayasa'nın hazırlanması sürecine müdahale edeceğini açıkladı.

08 Aralık 2011 Perşembe 10:54A+A-

Mısır geçici askeri hükümeti, İslamcıların gücünü sınırlamak için yeni anayasa hazırlanması süreci üzerindeki otoritesini güçlendireceğini söyledi.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Kahire'de basın toplantısı düzenleyen Savunma bakan yardımcısı Tümgeneral Muhtar Mulla, üstü kapalı bir şekilde parlamento seçimlerinin ilk turunda oyların yüzde 60'ından fazlasını alan İslamcı siyasi grupları kastederek, "Parlamento Mısır toplumunu tam olarak temsil etmiyor" dedi. Mulla, Mübarek sonrası ülkeyi yöneten asker onaylı kabine ile askeri konseyin, anasayı hazırlayacak 100 üyeli kurucu meclisi onaylaması gerektiğini söyledi.

Silahlı Kuvvetler Yüksek Kurulu "belirli kişileri empoze etmeyecek" diyen Mulla, "Ancak, biz isimler atanmadan önce bu kurucu meclisin özellikleri konusunda hemfikir olmalıyız" dedi.

Ordu tarafından Mart ayında açıklanan anayasa bildirisine göre, seçimlerle oluşacak Halk Meclisi Parlamentosu, altı ay içinde taslak metin oluşturmakla yükümlü kurucu meclis üyelerini atama yetkisine sahip olmalı.

Tümgeneral Mulla'nın bu açıklamasının İslamcılar ve ordu arasında artan gerginliği yeni bir boyuta taşıyabilir.

İHVAN'DAN TEPKİ

Mısır'da yapılan ilk seçimlerden zaferle çıkan Müslüman Kardeşler, anayasa hazırlanması sürecine herhangi bir askeri müdahaleyi şiddetle reddediyor. Birçok laik fikirli aktivist ve siyasetçinin de anayasa üzerinde İslamcıların etkisinin kontrol altında tutulmasına ses çıkarmayacağı, ancak ordunun siyasete böylesine ciddi müdahalesine karşı çıkacağı belirtiliyor.

Müslüman Kardeşler'in en Özgürlük ve Adalet Partisi genel sekreteri Saad El Katatni,"Biz kesinlikle bu meclisin herhangi biri tarafından denetlenmesini reddedeceğiz" derken, "Tümgeneral Muhtar istediğini söyleyebilir, ancak anayasa bildirisine göre, konu Halk Meclisi ve Şura Konseyi seçilmiş üyelerinin meselesidir" ifadesini kullandı.

El Katatni ordunun son girişimini protesto etmek için sokaklara çıkıp çıkmayacakları sorusuna ise, "Bugün için seçimlerle meşguluz, bu kabul edilmez bir müdahale ve tüm siyasi güçler bunu reddedecektir" cevabını verdi.


SEÇİM  ZAFERİ

İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye göre, Hürriyet ve Adalet Partisi, bağımsız ve bireysel adaylar için yapılan seçimin ilk aşamasında belirlenecek olan 56 sandalyeden 36'sını kazandığını duyurdu.

Hürriyet ve Adalet Partisi seçimin ilk aşamasında yüzde 36.6 oy alarak birinci parti olmuştu. Partiler yarışında yüzde 24.4 oy alarak seçimlerden ikinci parti olarak çıkma başarısını gösteren Selefi Nur Partisi ise birinci bölgeye ayrılan bağımsız ve bireysel aday kotasındaki 56 sandalyeden en az 5'ini kazandığını öne sürdü.

Bağımsız ve bireysel adaylar için yapılan seçimlerin resmi sonuçlarının birkaç gün içerisinde açıklanacağı öğrenilirken, parti seçimlerinden yüzde 14'e yakın oy alarak üçüncü olarak çıkan Liberal Mısır İttifakı'nın, bağımsız adaylar yarışında ne kadar sandalye kazandığına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Liberal Mısır İttifakı'nın lideri pozisyonundaki Liberal Parti Genel Başkanı Necip Saviris, seçimlerin ikinci ve üçüncü aşamasında oylarını arttırarak yüzde 25 seviyesine ulaşacaklarını ileri sürdü.

Mısır'da ülke parlamentosunun alt kanadı olan Halk Meclisi'nin 508 üyesi bulunuyor.

Seçim sistemine göre 498 üye seçimlerle belirlenirken 10 üye iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey tarafından direkt Halk Meclisi'ne gönderilecek.

Seçimle Halk Meclisi'ne girecek olan 498 üyenin üçte ikisi siyasi parti adaylarından dar bölge nispi temsil sistemine göre belirleniyor.

Sistem gereğince Halk Meclisi'nin üçte biri bağımsız ve bireysel adaylara ayrılmış durumda. Bağımsızlar seçiminde ilk turda o bölgedeki oyların yüzde 50'sini alan aday, doğrudan meclise girmeye hak kazanıyor. Yüzde 50 oranına erişemeyen bağımsız adaylar arasında ikinci tur seçim yapılıyor. İlk turda en fazla oy alan iki adayın katıldığı ikinci tur, en fazla oyu alan adaya Halk Meclisi'ne girme hakkı kazandırıyor.

Mısır'da siyasi partiler Halk Meclisi'nde temsil oranlarını yükseltebilmek amacı ile bağımsız ve bireysel aday kotasına da ilgi gösteriyor. Birçok parti üyelerini veya kendine yakın isimleri bağımsız aday olarak gösteriyor.

 

HABERE YORUM KAT