1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Artan Sıcaklıklar İdlib Kamplarında Yaşayanları Tehdit Ediyor
Artan Sıcaklıklar İdlib Kamplarında Yaşayanları Tehdit Ediyor

Artan Sıcaklıklar İdlib Kamplarında Yaşayanları Tehdit Ediyor

Nasr al-Barjis, 2 Temmuz'dan bu yana İdlib ve çevre bölgede yükselen sıcaklıkların ortasında kamplarda yaşamak zorunda kalan, yerinden olmuş insanların acılarını özetliyor.

13 Temmuz 2020 Pazartesi 17:06A+A-

Kaynak: enabbaladi.net
Çev: Fatih Demir / Haksöz Haber

“Eşim hamile ve İdlib'in kuzeyinde plastik bir çadırda yaşıyoruz. Artık yüksek sıcaklığa dayanamıyor. Oturdu ve ağladı.” Bu sözlerle Nasr al-Barjis, 2 Temmuz'dan bu yana bölgede artan sıcaklıkların ortasındaki kamplarda yaşamak zorunda kalan, yerinden olmuş insanların acılarını özetliyor.

Al-Barjis, vantilatör gibi herhangi bir soğutma aracı olmadığından, “Sıcaklıklarını düşürmek ve serinletmek için ona ve çocuklarıma yavaşça su püskürtmekten başka seçeneğim yok” diye ekliyor.

1-12.jpg

Suriye'de sıcaklıklar 2 Temmuz'dan bu yana geçmiş yılların üç ila altı derece üzerine çıkmış durumda. 3 Temmuz'da yaklaşık beş ila yedi derece artmaya devam etti ve hava durumu “aşırı sıcak” hale geldi. Sıcaklıklar 43 dereceye ulaştı.

Kamplardaki yerinden edilmiş insanlar yoğun sıcağa dayanamamaktalar. Özellikle çocuklar; baş ağrısı ve sıcaklıklardan kaynaklanan rahatsızlıklarda oldukça etkilenmekte. İnsanların serinleyebilecekleri tek yer ise zeytin ağaçlarının gölgesi.

2-14.jpg

“Sivil Savunma” ve “İdlib Sağlık” Ekipleri Aileleri Uyarıyor

İdlib sağlık müdürlüğü ve “Suriye Sivil Savunma” (SCD) kamplarda ve bölgede yaşayan insanları sıcak çarpmasına yol açan nedenler, belirtileri ve korunma yöntemleri ile sıcak çarpması tedavisinde ilk yardım adımları konusunda eğitmeye çalışıyor. Bölgede aşırı sıcaklarda gölgelik alanlara geçmeye çalışan insanların akrep ve yılan sokmalarına karşı da dikkat etmeleri uyarılarında bulunuluyor.

3-7.jpg

Hava sıcaklıkları ile beraber yangın olasılıkları da artırmakta. Çadırların kumaş ve plastik yapısı yangın tehlikelerini artırırken, her yıl bölgedeki kamplarda onlarca yangın çıktığı da bilinmekte. Uzun süredir kullanılmak zorunda kalınan çadırların yıprandığını belirten yetkililer, yangın riskinin arttığını çadırlarda kalanların daha dikkatli olmak zorunda olduklarını belirterek mümkün olduğunca çadır içinde ve çevresinde yemek yapılmamasını bu durumun yangın riskini arttırdığını ifade etmekteler.

4-8.jpg

Yangınlar genel olarak gaz sızıntılarından veya çadırlardan birinde meydana gelen ve diğer çadırlara hızla yayılan küçük bir yangından kaynaklanıyor. Çünkü yüksek sıcaklıklara ek olarak oldukça yanıcı olan plastik ve kumaşlardan yapılan çadırlar tehlikeyi arttırmakta. Çadırların birbirlerine olan yakınlıkları da tehlikeyi oldukça yükseltmekte.

3 Temmuz'da, İdlib'in kuzeyinde Kafr Lusin yakınlarındaki El-Shuhada kamplarında gaz sızıntısı nedeniyle çıkan yangında küçük bir çocuğun ciddi yanıklarının oluştuğu rapor edilmişti.

İdlib ve çevresinden özellikle küçük çocukların aşırı sıcaklardan etkilendiklerine, bulantı, ateş ve şiddetli kusmalarının görüldüğüne dair bilgiler gelmekte.

7-5.jpg

Çadırların Kumaş Yapısı Yangın Tehlikelerini Artırıyor

Suriye Müdahale Koordinasyon Grubu (SRCG) müdürü Muhammad Hallaj, Enab Baladi'ye sıcaklıkların artmasıyla beraber çadırlarda yaşayanlar için, yaşanması zor olan çadırların kalitesi nedeniyle bir endişe duyduğunu belirtti.

Hallaj, kampların yüzde 90'ının, yaz aylarında yüksek sıcaklıklara ve kışın ise düşük sıcaklıklara ve yağışlara karşı korumayı garanti eden duvar yalıtım malzemeleri ile donatılmadığını ve kuruluşların da çeşitli nedenlerle suçlanamayacağını belirtti.

9-3.jpg

Aslında çadırlardan prefabrik evlere ve briket evlere geçişler bu yangınları yüzde 80'e kadar azaltmaya yardımcı olacaktır. Çimento, konut üniteleri ve karavanların kurulması da zehirlenme, hipotermi, fırtına ve sel sorunlarına son vermek için bir çözüm olabilecektir. Çünkü “Kamplar mümkün olan en kısa sürede tamamlanması gereken geçici bir çözüm yeridir”.

12-3.jpg

Yangın Söndürme Ekipmanı Yok

Hallaj, Enab Baladi ile daha önce yaptığı bir röportajda, çadırların plastik ve kumaştan yapılmış olması nedeniyle yangınların önlenemeyeceğini belirtmişti.

Temmuz sıcaklarının başladığı bu süreçte İdlib ve çevresinde yaşayan mazlum ve mültecilerin zaruri ihtiyaçlarının giderilmesi oldukça önem kazanmakta.

17-006.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum