1. HABERLER

  2. HAKSÖZ OKULU

  3. Almanya, ABD ve İngiltere’nin Koronavirüs Sınavı
Almanya, ABD ve İngiltere’nin Koronavirüs Sınavı

Almanya, ABD ve İngiltere’nin Koronavirüs Sınavı

Almanya, ABD ve İngiltere’de bulunan Haksöz dergisi yazarları bulundukları ülkelerdeki salgınla mücadeleyi ve önemli sosyal-siyasal gelişmeleri değerlendirdi.

18 Mayıs 2020 Pazartesi 22:25A+A-

HAKSÖZ-HABER

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Çin'de ortaya çıkan Kovid-19 salgını tüm dünyaya yayılmış ve pandemi olarak nitelendirilmişti.

Çin'de hastalığın yatışmasının ardından önce Avrupa sonra da ABD pandeminin yeni merkezleri haline gelmişti.

Bu süreçte ABD’de Trump’ın Kovid-19 virüsüyle ilgili yaptığı açıklamalar, İngiltere’nin salgına karşı başlangıçta uyguladığı sürü bağışıklığı yöntemi ve Almanya’da diğer Avrupa ülkelerine nazaran ölüm oranlarının düşük kalması gibi pek çok konu gündeme gelmişti.

Almanya’da yaşayan Haksöz dergisi yazarı Murat Kurt, akademik çalışmaları kapsamında ABD’de bulunan Haksöz dergisi yazarı Celal Kurşun ve İngiltere’de ikamet eden Haksöz dergisi yazarı Eyüp Sabri Togan, Haksöz Okulu Youtube kanalında bulundukları ülkelerle ilgili yerinden aktarımlar ve değerlendirmelerle birçok konuya açıklık getiriyor.

- Almanya’da Kovid-19 Geçici, Irkçılık Virüsü Kalıcı

Murat Kurt Almanya’nın Koronavirüsle mücadelesini değerlendirip Türkiye’yle karşılaştırmalarda bulunduğu konuşmasında ülkedeki normalleşme sürecine de değiniyor. Türkiye’deki sağlık bakanı Fahrettin Koca ve Alman mevkidaşı Jens Spahn’ı karşılaştırdığı bölüm özellikle ilgi çekici.

Almanya’daki normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte Müslümanların cami ve kültür merkezlerinin kontrollü bir şekilde açılmaya başlandığını ifade eden Kurt, aşırı sağ, aşırı sol ve anarşist grupların, aşı karşıtları ve komplo teorisyenlerinin alınan tedbirlere uymama çağrısı yaptığını vurguluyor.

Murat Kurt son olarak Müslümanlara yönelik ırkçı saldırılara değinerek, Kovid-19 geçici bir virüsken Irkçılık virüsünün kalıcı olduğunun altını çiziyor.

- Koronavirüs ABD’deki Sistemin İnsan Sağlını Önemsemediğini Gösterdi

Celal Kurşun ise konuşmasında Michigan Eyalet meclisinin önünde silahlı grupların yaptığı eylemden, Trump’ın virüse karşı dezenfektan içme önerisine; demokratların başkan adayı Joe Biden’ın Trump’ın önerisine karşı halkı uyarmak zorunda kalmasından pandeminin ABD seçim sürecine yansımalarına kadar pek çok konuyu ele alıyor.

Tüm bunların yanı sıra Kovid19'un ABD’deki kapitalist sistemin insan sağlığı ve eğitimi ikinci plana atan yönünü ortaya çıkardığını vurguluyor.

- Salgın İngiltere’deki Eşitsizlik ve Ayrımcılığı Ortaya Çıkardı

Eyüp Sabri Togan, koronavirüs salgınının ağır hasarlara yol açtığı İngiltere’deki sosyal eşitsizlik ve ırkçılık damarının salgınla birlikte belirgin hale geldiğini söylerken bunun yanında insanlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışma görüntülerine de dikkat çekiyor.

Büyük ekonomik ve sosyal sorunlara yol açan salgının düşüşe geçtiğini belirten Togan ekonomik gerekçelerin de bastırmasıyla ülkede normalleşme eğilimlerinin belirmeye başladığını söylüyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum