1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Doğu Avrupa'da Rusya karşıtı blok güçleniyor
Doğu Avrupa'da Rusya karşıtı blok güçleniyor

Doğu Avrupa'da Rusya karşıtı blok güçleniyor

Moldova’nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı ilk ziyaretini Ukrayna’ya gerçekleştirdi.

13 Ocak 2021 Çarşamba 11:33A+A-

HAKSÖZ HABER

Moldova’nın ilk kadın Cumhurbaşkanı olan  Maia Sandu, seçim sürecinde Rusya karşıtı bir politik tutum belirleyerek isim.

Doğu Avrupa ülkelerinde belirgin Rusya etkisine karşı Moldova ve Belarus’ta yaşananlar AB’yi sevindirirken Rusya’da ise tedirginliğe yol açıyor. Bilindiği üzere Beyaz Rusya’yı yıllardır yöneten Aleksandr Lukaşenko son seçimlere hile karıştırdığı iddiası ile günlerce protesto edilmişti. Şiddet kullanarak halkı bastıran Lukaşenko ve SSCB’den kalma yönetiminin akıbeti hala belirsizliğini koruyor.

Moldova ise daha sakin bir şekilde geçiş dönemi yaşıyor. Ancak Sandu’nun ilk ziyaretini Donbass Savaşı’ndan beri Rusya ile büyük gerginlik yaşayan Ukrayna’ya gerçekleştirmesi Rusya karşıtı cephenin politik olarak daha aktif bir görüntü sergileyeceği şeklinde yorumlanabilir.

Bu bağlamda Sandu, Ukrayna ziyaretinden açık açık Kırım’ın Rusya tarafından işgal edildiğini belirterek siyasi olarak durduğu yeri göstermiş oldu. Bu ziyaret ve yapılan açıklamalar Ukrayna’da büyük bir sevinçle karşılandı. Bilindiği üzere Ukrayna’da idarenin başına geçen ve aslında bir dizi yapımcısı ve oyuncusu olan Zelinski’de AB yanlısı tutumu ile tanınıyor.

Rusya’nın Doğu Avrupa’da siyasi olarak geriletilmesi ve Kırım’daki işgalin meşru haklara sahip olan Ukrayna lehinde çözülmesi kademeli olarak Putin yönetiminin ‘yenilmez’ imajını ortadan kaldırma potansiyelini taşıyor. Bu açıdan bakıldığında Sandu’nun ziyareti ve Zelinski’nin açıklamaları ilerleyen dönemde coğrafyamız açısından da umut verici gelişmelere sebep olabilir.

Haksöz Haber gelişmeleri takip etmeye devam edecek…

HABERE YORUM KAT