1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Donbass Savaşı ve Erdoğan'ın Kırım açıklaması
Donbass Savaşı ve Erdoğan'ın Kırım açıklaması

Donbass Savaşı ve Erdoğan'ın Kırım açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukraynalı mevkidaşı Zelenski'yle gerçekleştirdiği basın toplantısında Kırım'ın işgali hakkında konuştu.

16 Ekim 2020 Cuma 19:09A+A-

HAKSÖZ HABER 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan Ukraynalı mevkidaşı Zelenski ile yaptığı görüşme esnasında daha evvel vurguladığı Kırım hakkındaki sözlerini yineledi. "Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü, siyasi egemenliğini hep destekledik, desteklemeye de devam edeceğiz." 

Kırım'ın ilhakını kabul etmediklerini söyleyen Erdoğan, Rusya'nın Kırım politikasını "yasadışı" olarak niteledi. 

Kırım'da Neler Olmuştu?

Donbass Savaşı olarak tarihe geçen 2014 senesindeki gerginlikte Putin yönetimi ayrılıkçı Rusları teşkilatlandırmış ve silahlandırmıştı. Resmi olarak hiçbir askeri müdahalenin olmadığı olaylarda Ukrayna'nın içerisinde bulunduğu siyasi kargaşa Rusya'nın politik ve askeri ilerleyişini kolaylaştırmıştı. 

Novorossiya Federal Devleti adı altında örgütlenen Rus ayrılıkçılar bölgede şuan üstünlüğü ellerinde bulunduruyorlar. Ukrayna'nın halk darbesi ile görevden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rus yanlısı politikalarıyla tanınıyordu. Onun halk darbesi ile görevinden uzaklaştırılmasını fırsat bilen Kırım'daki Rus milliyetçisi gruplar kargaşadan yararlanarak bölgenin yönetimine el koymaya çalıştı. O tarihten günümüze kadar devam eden Putin yönetiminin yayılmacı Rus milliyetçisi tutumuyla bağlantılı gerginlik çözüme kavuşturulmuş değil. 

Kırım'daki Müslüman nüfus ve eski Osmanlı bağı düşünüldüğünde Türkiye'nin Ukrayna'dan yana açık tavır alması Moskova yönetimini rahatsız ediyor. Türkiye'nin Kırım politikasının siyasi ve ahlaki olarak tutarlı olduğu vurgulamak gerekiyor.

800px-map_of_the_war_in_donbass.svg.png

HABERE YORUM KAT