1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD’den Menbiç Açıklaması: Kesin Olarak Söyleyemeyiz
ABD’den Menbiç Açıklaması: Kesin Olarak Söyleyemeyiz

ABD’den Menbiç Açıklaması: Kesin Olarak Söyleyemeyiz

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Cook, “Bölgede (Suriye’nin kuzeyi) bazı gerilimler var ve bunları anlıyoruz. Türkiye’nin dile getirdiği endişeleri de anlıyoruz.” dedi.

23 Kasım 2016 Çarşamba 09:08A+A-

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, Pentagon’daki günlük basın toplantısında Menbiç’teki son durum ve Türkiye’nin bölgeyle ilgili adımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin IŞİD’le ilgili kaygılarını anladıklarını ve PYD/YPG konusunda Ankara ile devamlı iletişim hâlinde olduklarını belirten Cook, Suriye’nin kuzeyini kastederek, “Bölgede bazı gerilimler var ve bunları anlıyoruz. Türkiye’nin dile getirdiği endişeleri de anlıyoruz.” dedi.

“Yüzde Yüz Kesinlikte Söyleyemem”

Cook’a, daha önce ABD yönetiminin birçok kez YPG militanlarının Menbiç’i terk ettiğini dile getirdiği, ancak geçen haftaki son açıklamada YPG liderlerinin ilçeyi terk ettiğinin belirtildiği hatırlatıldı.

AA muhabirinin, “Sonuç olarak şu ânda Menbiç’te YPG unsuru var mı?” sorusunu yanıtlayan Cook, “YPG’nin lider kadrosu Fırat’ın doğrusuna daha önce geçmişti. Şu ân Menbiç’te bölgeyi IŞİD tehdidinden koruyan yerel güçler bulunuyor.” diye konuştu.

“Yerel unsurlar” olarak ifade edilenler arasında YPG militanlarının olup olmadığının sorulması üzerine Cook, “Menbiç’teki her bir kişinin durumunu ve nereden geldiğini yüzde 100 kesinlikte söyleyemem.” değerlendirmesinde bulundu.

(Tıklayın: ABD, Menbiç’te PYD’li Militanların Olduğunu İtiraf Etti!)

(Tıklayın: ABD’den Bir Menbiç Açıklaması Daha!)

“Türkiye’nin Kaygıları Meşrûdur”

IŞİD tehdidine karşı Türkiye’nin attığı adımlara ilişkin değerlendirmesinde ise Cook, “Türkiye’nin, IŞİD’in yönelttiği tehditlerden dolayı duyduğu güvenlik kaygıları meşrûdur ve biz de Türkiye ile bu konuda yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan PYD’nin silahlı kolu YPG, ABD’nin desteklediği Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Türkiye’ye ait savaş uçakları son olarak Suriye’nin el-Bab bölgesinde 17 IŞİD hedefi ile PKK/PYD militanlarının bulunduğu Yılanlı ve Kurtviran bölgelerine de hava harekâtı düzenlemiş ve 4 hedef tam isabetle vurulmuştu.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT