1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD'de Kürtaj Yapan Doktora Hapis Cezası Öngören Yasa Tasarısı
ABD'de Kürtaj Yapan Doktora Hapis Cezası Öngören Yasa Tasarısı

ABD'de Kürtaj Yapan Doktora Hapis Cezası Öngören Yasa Tasarısı

ABD’nin Alabama eyaleti kürtaj için operasyon yapan doktorlara hapis cezası öngören yasa çıkarmaya hazırlanıyor. Yasaya göre doktorlar, cinsel saldırı ve ensest vakalarında bile kürtaj uyguladıkları takdirde 10 ile 99 yıl arası hapis cezası alacak.

04 Mayıs 2019 Cumartesi 11:21A+A-

ABD'nin güney eyaletlerinden Alabama'da kürtaj yapan doktorlar için hapis cezası getiren kanun, Alabama Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı.

Cinsel saldırı durumunda bile doktorlara kürtaj yapma izni vermeyen yasaya göre kürtaj, yalnızca anne ölüm tehlikesi altındaysa yahut bebek rahim dışında yaşayamayacaksa uygulanabilecek. Eğer böyle bir tehlike yoksa kürtaj yapan doktor 10 ila 99 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

Cumhuriyetçilerin hakimiyetindeki senato tarafından onaylanmayı bekleyen yasa tasarısını savunanlar, daha çok aile planlama hizmetlerini de devre dışı bırakmak isteyen muhafazakarlar üyeler.

Kürtaj operasyonu yapan doktorlara hapis cezasını destekleyenler, bu yasanın bütün ABD için örnek olmasını umduklarını söylüyor. Yüksek Mahkemenin 1973 tarihli, kürtajla ilgili düzenlemeyi gözden geçirmesi gerektiğini düşünen destekçiler kürtajın anayasaya aykırı olduğunu düşünüyor.

Kürtaj hakkını savunan aktivistler ise kürtaja yönelik kısıtlayıcı faaliyetlerin sadece Alabama'da görülmediğini, ABD'nin 28 eyaletinde yıl başından itibaren kürtaj hakkını kısıtlayan 300 kadar önlem alındığını ifade ediyor. (Euronews)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT