1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD Yüksek Mahkemesi’nden Trump’a Eşcinsel Sapkınlık Darbesi
ABD Yüksek Mahkemesi’nden Trump’a Eşcinsel Sapkınlık Darbesi

ABD Yüksek Mahkemesi’nden Trump’a Eşcinsel Sapkınlık Darbesi

Trump’ın başını çektiği muhafazakarların eşcinsel sapkınlar aleyhine görüş ve beyanlarının aksi yönünde tutum geliştiren ABD Yüksek Mahkemesi, ülke tarihinde sapkınlar lehine alınmış en büyük kararlardan birine imza attı.

15 Haziran 2020 Pazartesi 23:30A+A-

HAKSÖZ-HABER

Sapkın cinsel temayüllerini açığa vurdukları gerekçesiyle üç ayrı işveren tarafından işten çıkarılan eşcinsel sapkınların açtıkları davaları karara bağlayan ABD Yüksek Mahkemesi, mağduriyete hükmetti. Eşcinsel sapkınlar ve destekçisi kesimler tarafından memnuniyetle karşılanan ABD Yüksek Mahkemesi’nin kararı “tarihi bir adım” olarak yorumlandı.

Trump’ın eşcinsel sapkınların sigortasını iptal etmeye hazırlandığı bir sürece denk gelen bu karar bir tür Yüksek Mahkeme imzalı yargı darbesi niteliğinde. Kararın bizatihi Trump’ın atadığı üye tarafından okunması da bir diğer traji-komik durum. Daha önce de eşcinsel sapkınlara evlenme hakkı tanıyan ABD Yüksek Mahkemesi’nin bu son kararı ülkede Trump ve muhafazakarların sık sık dünya kamuoyuna yansıyan eşcinsel sapkınlık aleyhtarı beyanlarının çok da bir karşılığının olmadığını gösteriyor.

İşe Alımda “Cinsel Ayrımcılık Yapılamaz” Maddesini Eşcinsel Sapkınların Lehine Genişlettiler

ABD Yüksek Mahkemesi işverenlerin bir işçiyi eşcinsel ya da trans olması nedeniyle işten atmasının, ayrımcılığı yasaklayan yasalar ile güvence altına alınan yurttaşlık haklarının ihlali olduğuna hükmetti.

Mahkeme üçe karşı altı oyla aldığı kararda, federal yasaların cinsiyet temelinde ayrımcılığı yasakladığını ve bu yasağın cinsel yönelimi de içerecek şekilde anlaşılması gerektiğini kaydetti.

Bu karar LGBTQ çalışanlar ve onlarla birlikte kampanya yürütenler açısından çok büyük bir kazanım olarak görülüyor.

Üstelik bu kararın Yüksek Mahkeme'nin daha muhafazakar ağırlıklı olmaya başladığı bir dönemde alınmış olması da önemini artırıyor.

Yargıç Neil Gorsuch yazılı kararda, "Bir kişiyi eşcinsel ya da trans olduğu için işten atan bir işveren, o kişiyi başka bir cinsel yönelimde olsaydı sorgulamayacağı eylemleri ya da özellikleri nedeniyle atmış olmaktadır" dedi.

Mahkemeye Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump tarafından atanan Gorsuch, "cinsiyet ayrımcılığını yasaklayan yasaları yapanların, anlamının bu kadar geniş olmasını amaçlamadığı" yolundaki tezleri reddetti.

Gorsuch, "Yasayı hazırlayanların hayal gücünün sınırları, bu yasayı yaparken neyi amaçladıklarını göz ardı etme gerekçesi olamaz" ifadelerini kullandı.

İstanbul Sözleşmesi Metnindeki Belirsizlikleri Akla Getirdi

ABD özelinde yasal boşluk ve belirsizliklerden istifadeyle eşcinsel sapkınlar lehine kotarılan bu karar, Türkiye’de bir süredir tartışılan İstanbul Sözleşmesi metnindeki belirsizlikleri akla getirdi. Yasaların ucu açık olması, belirsizlik içermesi durumunda işgüzar yargıçların da katkısıyla nasıl genişletilip sapkınlar lehine istismar edilebileceğinin somut bir örneğiyle karşı karşıyayız.

Cinsel Sapkınlar ve Destekçileri Sevince Gark Oldular

Yüksek Mahkeme’nin ülkedeki siyasi iklimin elverişsizliğine rağmen aldığı bu karar haliyle cinsel sapkınlar ve destekçilerini sevince boğdu. BBC’nin Türkçe servisi de bu sevince boğulanlardan.

Gelişmeyi “ABD Yüksek Mahkemesi'nden LGBTQ işçilerin haklarını koruyan karar” başlığıyla duyuran BBC, bir de eşcinsel sapkınlar lehine karara alkış tutan yoruma yer verdi.

BBC Kuzey Amerika Muhabiri Anthony Zurcher imzası taşıyan yorumda şunlar kaydedildi:

ABD Yüksek Mahkemesi son 20-30 yıl içinde yavaş adımlarla da olsa LGBTQ haklarını genişleten bir yaklaşım gösterdi.

Texas eyaletinde eşcinselliği suç sayan bir yasanın lağvedilmesinden eşcinsel evliliklerinin bütün ülke çapında yasal güvenceye alınmasına kadar bu yönde bir çok karar alındı.

Bütün bunlar Yüksek Mahkeme'nin yargıç bileşiminin Başkan Trump tarafından yapılan iki atamayla muhafazakar yönde ağır basmasından önce alınmış kararlardı.

LGBTQ haklarını savunanlar mahkemenin bu bileşiminin haklarıyla ilgili kararların yönünü değiştirmesinden kaygı duyuyorlardı.

Bu karar, bu kaygıları giderici bir yönde oldu. Bizzat Trump tarafından atanan iki yargıçtan biri olan Neil Gorsuch'un kaleme aldığı karar gerekçesinde cinsiyet ayrımcılığını yasaklayan çalışma yasalarının LGBTQ'ları de kapsadığı net bir şekilde ortaya kondu.

Üstelik yine Cumhuriyetçi olan Başyargıç John Roberts da karara katıldı.

Bu karar daha önce eşcinsel haklarını genişleten bir çok karar almış olan Yüksek Mahkeme'nin ilk kez doğrudan doğruya transların yasal haklarından da bahsetmesi bakımından çok büyük önem taşıyor.

Ama karar aynı zamanda Trump yönetiminin, transların sağlık sigortası güvencelerini iptal ettiğini açıklamasından birkaç gün sonraya rastladı.

Transların hakları siyasi bir mücadele alanı haline geldi ve Yüksek Mahkeme'nin çoğunluğu bu mücadelede tarafını belli etmiş oldu.

 

 

HABERE YORUM KAT