1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. ABD, küresel çaptaki Rus siber saldırılarını önlemiş
ABD, küresel çaptaki Rus siber saldırılarını önlemiş

ABD, küresel çaptaki Rus siber saldırılarını önlemiş

Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya karşı ağır yaptırım kararları aldıran ABD’nin, dünya genelinde Rusya tarafından bilgisayar ve ağlara bulaştırılan kötü ve zararlı yazılımları temizlediği ifade edildi.

09 Nisan 2022 Cumartesi 16:58A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

ABD Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus siber saldırılarını önlemek ve ‘Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mesaj göndermek için’ son haftalarda dünya çapındaki bilgisayar ağlarından kötü amaçlı yazılımları gizlice kaldırdıklarını açıkladı.

ABD'li yetkililer bir süredir Rusya'nın, ABD'nin yaptırımlarına yanıt olarak finans şirketlerini, boru hatlarını ve elektrik şebeke sistemlerini vurabileceği uyarıları alıyordu. Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya karşı ağır yaptırım kararları aldıran ABD’nin dünya genelinde Rusya tarafından bilgisayar ve ağlara bulaştırılan kötü ve zararlı yazılımları temizlediğini, birçok ülkenin bu tarz zararlı yazılımlardan haberdar dahi olmadığını açıkladı.

Botnet adı verilen Rus istihbarat birimlerinden GRU’nun ürettiği kötü amaçlı yazılımlar ile Rusların farklı ülkelerde ağlara sızdığı, istihbari bilgiler topladığı, saldırıları organize ettiği ifade edildi.

ABD’li bir yetkili Amerika Birleşik Devletleri'nde gizli mahkeme emirleriyle hareket eden Adalet Bakanlığı ve FBI’ın ağları GRU’nun kontrolünden arındırdığını söyledi.

Mahkeme kararıyla hareket ettiği ve zararlı yazılımları sistemlerden kaldırdığını iddia eden ABD’nin bu çalışmasından birçok kurumun hiçbir zaman haberi olmadığını ifade etmesi dikkat çekti.

ABD Başkanı Joe Biden ısrarla ABD ordusunu Rus ordusuyla doğrudan çatışmaya sokmayacağını söylüyordu ancak kimi yorumculara göre ABD’nin siber ordusu ile Rus ordusunun karşı karşıya geldiği ifade ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Rus saldırılarını önlemeye çalışırken kimi Amerikalı yetkililerin olası Rus saldırılarının ABD ekonomisini sarsacak büyüklükte olmasından çekindiği aktarılıyor.  

Amerikalı yetkililer şimdiye kadar, Ukrayna devlet dairelerini çalışamaz hale getirmek için tasarlanmış "Silecek" adlı kötü amaçlı yazılım ve Viasat adlı bir Avrupa uydu sistemine yapılan saldırı da dahil olmak üzere birincil Rus siber eylemlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Türünün ilk örneği olan uydu saldırısının ayrıntıları açıklanmazken ABD’de bu konuda büyük bir endişe uyandı.

Biden yönetimi, ABD'deki kritik altyapı şirketlerine Rus siber saldırılarını savuşturmaya hazırlanma talimatı verdi ve İngiltere'deki istihbarat yetkililerinin de bu uyarıları yinelediği görüldü.

Rus bilgisayar korsanları bazen sessizce ağlara sızmayı ve bilgi toplamayı tercih ederken, araştırmacılar Ukrayna'daki son kötü amaçlı yazılım etkinliğinin Rusya'nın dijital hasara neden olma konusundaki artan istekliliğini gösterdiğini söyledi.

 

Rusya’nın siber saldırıları hangi alanları etkiledi?

Rusya’nın kullandığı kodların, verileri silme ve bilgisayar sistemlerini çalışamaz hale getirmek için tasarlandığı belirtildi.

Kötü amaçlı yazılımın, kurbanlarına bilgi kaybı konusunda alay ettiği bir notu geride bıraktığı öğrenildi.

Rus menşeili olduğu belirtilen bilgisayar korsanlarının kötü amaçlı yazılımlarını; gıda güvenliği, finans ve yasaları uygulamadan sorumlu devlet kurumları da dahil olmak üzere Ukrayna'nın kritik kamu altyapısına saldırmak için kullandığı öğrenildi.

Başka bir saldırı da Rusya'nın, Ukrayna'yı işgal ettiği gün olan 24 Şubat'ta gerçekleştirildi. Bilgisayar korsanlarının Avrupa uydusu ‘Viasat'ı çevrimdışına almasıyla gerçekleşen olaydan etkilenenlerin sayısının yüzbinler olduğu iddia edildi.

Viasat da yaptığı açıklamada, saldırının modemleri kötü niyetli trafik akışı ile yorduğunu ve Ukrayna'daki birkaç bin kişiye ve Avrupa'daki on binlerce diğer müşteriye yönelik internet hizmeti sunmaya engel olduğunu söyledi.

Saldırının Almanya'ya da sıçradığı aktarılırken, orada bulunan rüzgar türbinlerinin operasyonlarını da kesintiye uğrattığı iddia edildi.

Mart ayının sonlarında gerçekleştirilen bir siber saldırı Ukrayna'daki iletişim hizmetlerini yeniden kesintiye uğratırken, bu kez saldırı, bir telefon ve internet servis sağlayıcısı olan Ukrtelecom'a odaklaydı.

Şirketin hizmetlerini birkaç saat boyunca çevrimdışı bırakan saldırı sonucu internet ve haberleşme sistemleri uzun süre gerçekleştirilemedi.  

İnternet kesintilerini takip eden bir grup olan NetBlocks'a göre saldırı, "Rusya'nın işgalinden bu yana kaydedilen en şiddetlisiydi. Üstelik saldırı yoğun olduğu kadar ulusal çapta kesintilere neden oluyordu."

Ukrayna'nın siber güvenlik kurumunun bağlı olduğu Devlet Özel İletişim ve Enformasyon Servisi üst düzey yetkilisi Victor Zhora, “Rusya, silahlı kuvvetler ve birliklerimiz arasındaki iletişimi kesmekle ilgilendi ve bu savaşın en başında kısmen başarılı oldu” dedi.

Kaynak: The New York Times

HABERE YORUM KAT

1 Yorum