1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. 17 yıl delilsiz ve yargılamasız esaretin ardından serbest bırakıldı
17 yıl delilsiz ve yargılamasız esaretin ardından serbest bırakıldı

17 yıl delilsiz ve yargılamasız esaretin ardından serbest bırakıldı

17 yıl hiçbir delil sunulmadan ABD'nin işkence merkezlerinden Guantanamo cezaevinde tutulan Pakistanlı Seyfullah Karaça'nın serbest bırakıldığı öğrenildi.

29 Ekim 2022 Cumartesi 21:49A+A-

HAKSÖZ HABER 

75 yaşındaki Pakistan vatandaşı Seyfullah Paraça, Küba'daki ABD hapishanesinde gözaltına alındıktan sonra 17 yıl Guantanamo'da kaldı üstelik hiçbir zaman resmi olarak suçlanmadığı gibi mahkeme karşısına da çıkarılmadı.

İnsan hakları örgütleri, Küba'daki Guantanamo Körfezi ABD gözaltı merkezinde yasadışı olarak tutulan en yaşlı tutuklunun serbest bırakıldığını duyurdu.

75 yaşındaki Seyfullah Paraça, İslamabad'daki dışişleri bakanlığına ve ABD Savunma Bakanlığı'na göre Pakistan'a iade edildi.

Paraça'nın "kendi mezarında yaşamak" olarak tanımladığı 17 yılı aşkın esaretin ardından ailesine kavuştuğu aktarıldı.

İngiliz insan hakları grubu Reprieve, Paraça'nın tutuklanmasının "asla düzeltilemeyecek bir adaletsizlik" olduğunu söyledi ve ABD makamlarını onu "hayatının baharında" kaçırmakla suçladı.

Paraça, ABD'ye yönelik gerçekleştirildiği ifade edilen 11 Eylül 2001 saldırılarından iki yıl sonra tutuklanmıştı. El Kaide'yi finanse eden bir El Kaide sempatizanı olmakla suçlanan Paraça, her zaman masumiyetini korudu ve ABD hiçbir zaman iddialarını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı.

Tayland'da bir iş gezisindeyken ABD personeli tarafından kaçırılmadan önce, Paraça başarılı bir iş adamı ve hayırsever olarak biliniyordu.

Pakistan dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, "Guantanamo Körfezi'nde gözaltına alınan Pakistan uyruklu Seyfullah Paraça serbest bırakıldı ve 29 Ekim 2022 Cumartesi günü Pakistan'a ulaştı." denildi.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum