1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Ukrayna’da Bağımsız Kilise Kuruldu: Karar Neden Önemli?
Ukrayna’da Bağımsız Kilise Kuruldu: Karar Neden Önemli?

Ukrayna’da Bağımsız Kilise Kuruldu: Karar Neden Önemli?

Kiev'de yeni Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin kuruluşu ilan edildi. Rusya-Ukrayna kiliseler krizi nasıl bu noktaya geldi? Fener Rum Patrikhanesi'nin rolü ne? Karar siyaset cephesinde hangi gelişmelere yol açabilir?

16 Aralık 2018 Pazar 17:27A+A-

Sonat Kerem / BBC Türkçe

Ukrayna-Rusya geriliminin başladığı 2014 yılından bu yana Ortodoks dünyasının gündeminde olan kiliseler krizi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlığı tartışmalarıyla iyice alevlendi.

Kiev'deki Ayasofya Katedrali'nde dün Ukrayna'daki üç Ortodoks kilisesinden din adamları ve Devlet Başkanı Poroşenko bağımsız kilisenin kuruluşunu ilan etti.

Yeni birleşik kilisenin lideri seçilen Mitropolit Epifaniy'in, kiliseye otosefallik (bağımsızlık) tanıyan "tomos" adlı özel kararnameyi Fener Rum Patriği Bartholomeos'tan teslim almak için 6 Ocak'ta İstanbul'a gitmesi bekleniyor.

Kararı meydanda toplanan binlerce kişinin önünde duyuran Poroşenko, "Bugün tarihe kutsal bir gün olarak geçecek. Bugün Rusya'dan nihai bağımsızlığın elde edildiği gün. Bu, Putinsiz ve Kirillsiz (Moskova Patriği) bir kilise" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile Fener Rum Patriği Bartholomeos arasında, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin Moskova Patrikhanesi'nden ayrılması süreciyle ilgili iş birliği anlaşması imzalanmıştı.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum