1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Soçi Zirvesi Sona Erdi
Soçi Zirvesi Sona Erdi

Soçi Zirvesi Sona Erdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in evsahipliği yaptığı Soçi zirvesi sona erdi.

22 Kasım 2017 Çarşamba 20:42A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katıldığı üçlü zirvede gündem Suriye'ydi.

Putin, zirve sonrasında Esed rejiminin barış sürecine, anayasal reformlara ve serbest seçimlere bağlı olduğunu söyledi.

Putin, Suriye halkları arasında kapsayıcı diyalog sürecinin oluşturulması konusunda anlaşmaya varıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kapanışta yapılan basın toplantısında, kritik görüşmeler yapıldığını belirtti.

"Ateşkes için atılan adımları gözden geçirdik" diyen Erdoğan, kalıcı çözüm için Cenevre sürecine katkıları görüştüklerini vurguladı.

Türkiye'nin PYD konusundaki hassasiyetini de bir kez daha dile getirdi ve terörist unsurların süreçten dışlanmasının hala Türkiye için öncelik taşıdığına dikkat çekti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirvesinin açılışında Suriye krizinde yeni bir aşamaya gelindiğini söyledi; nihai bir çözüm için Şam rejimi dahil tüm tarafların tavizde bulunması gerektiğini kaydetti. Putin, Suriye’deki siyasi çözüm sürecinin Cenevre görüşmeleri çerçevesinde tamamlanacağını da açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da zirvede önemli kararlar alınacağı kanaatinde olduğunu dile getirdi. Erdoğan, Suriye halkının kabul edebileceği bir siyasi çözüm için tüm tarafların katkıda bulunmasının gerekli olduğunun da altını çizdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Suriye krizine çözüm için dış müdahalelerin sona ermesi gerektiğini vurguladı. Ruhani, yabancı askeri güçlerin ancak Esed rejimi istiyorsa bu ülkede olması gerektiğini söyledi. Ancak Ruhani bu açıklamasıyla hangi yabancı ülkeleri hedef aldığını belirtmedi.

Ruhani, Suriye’deki son “terör hücreleri”nin de ortadan kaldırılmasının şart olduğunu kaydetti, artık zeminin siyasi çözüme hazır hale geldiğini kaydetti.

Üç ülke arasındaki mini zirveden iki gün önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, Soçi’de Putin’le biraraya gelmişti.

AA

HABERE YORUM KAT

3 Yorum