1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Kürt Forumu ‘Barış’ Temennisiyle Başladı
Kürt Forumu ‘Barış’ Temennisiyle Başladı

Kürt Forumu ‘Barış’ Temennisiyle Başladı

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi’nin düzenlediği Kürt Sorunu Forumu bu sabah birinci oturumla başladı.

24 Temmuz 2010 Cumartesi 11:29A+A-

Günde iki oturum şeklinde gerçekleştirilecek ve iki gün sürmesi beklenen foruma Türkiye, Irak, İran ve Suriye Kürdistanından birçok kişi konuşmacı olarak katılacak.

Cegerxwîn Kültür Merkezi'nde 10:00'da Mehmet Deniz'in Kürtçe-Türkçe selamlama konuşmasıyla başlayan forumda Deniz, forumun amacı hakkında durarak kısaca şu bilgileri verdi:

"Kürt sorunu, Türkiye'nin ve bölgenin yüzyıldan fazla bir zamandır çözülemeyen ya da çözülmek istenmeyen en temel sorunlarından biri. Bir yandan Kürtlerin yaşadığı bölge ülkelerinin birbiriyle ilişkilerini etkileyen, diğer yandan da AB, ABD ve Rusya gibi küresel güçlerin müdahil olmalarından dolayı uluslararası bir sorun mahiyeti kazanan Kürt sorununda dengeler son yıllarda meydana gelen çeşitli gelişmelerle ciddi manada değişmeye başladı. Irak'ta Kürdistan bölge hükümetinin kurulması, Türkiye'de asırlık inkarcı söylemde yumuşama sinyalleriyle birlikte birtakım hakların verilmesi ve Kürt açılımının yürürlüğe konması, İran Kürdistanı'nda PJAK'ın artan eylemliliği ve Suriye'de rejimin çok sınırlı da olsa yumuşamaya başlaması Kürt sorununu yakından ilgilendiren gelişmeler olarak dikkat çekiyor. Tüm bu gelişmelerle birlikte, bir yandan da Türkiye'de çatışmaların ivme kazanmaya başladığını görüyoruz.

Bu gelişmeler ışığında İslami bir bakış açısıyla Kürt sorununu yeniden masaya yatırmanın ve çözüme yönelik önerileri tartışmanın faydalı olacağı düşüncesiyle 24-25 Temmuz tarihlerinde Diyarbakır'da bir Kürt Sorunu Forumu yapmaya karar verdik. Forumun çözüme ve barışa katkı sunacağını umut ediyoruz."

Deniz'in forumun akışına ilişkin dinleyicileri bilgilendirmesine müteakip Nurullah Canpolat'ın okuduğu Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Kürtçe-Türkçe mealinin ardından "Sistem Değerlendirmesi, Milliyetçilik ve Kürt Sorununun Tarihsel Kökenleri" başlıklı birinci oturuma geçildi. Oturuma Mehmet Deniz başkanlık yaptı.

Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Av. Nesip Yıldırım'ın ilk konuşmacı olarak söz aldığı ve hala süren birinci oturumda ayrıca  "Ne Mutlu Türküm Diyebilene!" kitabıyla kamuoyunda tanınan Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Kelha Amed dergisi editörü Av. Necat Özdemir, www.nasname.com sitesinin editörü Sıtkı Zilan, Van İnsan-Der'den Abdurrahim Orhan, Van Umut Işığı'ndan Fırat Toprak, Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü öğretim görevlisi Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve 20. Dönem Erzurum Milletvekili ve Şeyh Said'in torunu Abdulillah Fırat birer tebliğde bulunacaklar.

Birinci oturumdan sonra öğle namazı ve yemeğine müteakip saat 15.00'da başlayacak olan "Kürt Sorununa Aktüel Bakış" konulu ikinci oturumda da aşağıdaki konuşmacılar söz alacaklardır:

Av. Şeyhmus Ülek, gazeteci-yazar Sabiha Ünlü, Özgür-Eğitim-Sen Tokat Şubesi temsilcisi ve Tasfiye dergisi editörü Ahmet Örs, Mazlumder Van Şubesi'nden Fuad Değer, Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Yön. Kur. Başkanı Serdar Bülent Yılmaz, edebiyatçı-yazar Yıldız Ramazanoğlu, Özgür-Der Genel Başkanı ve Haksöz dergisi editörü Rıdvan Kaya, gazeteci-yazar Altan Tan.

Forum 25 Temmuz Pazar günü yapılacak oturumlarla da devam edecek...

Forum boyunca gelişmeleri kamuoyuna aktarmak üzere basın bürosu kuran Özgür-Der Diyarbakır Şubesi'nden programda öne çıkan vurgu ve gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum