1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Diyarbakır’da Kürt Sorunu Forumu Düzenlenecek
Diyarbakır’da Kürt Sorunu Forumu Düzenlenecek

Diyarbakır’da Kürt Sorunu Forumu Düzenlenecek

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi 24-25 Temmuz 2010’da “Kürt Sorunu Forumu” düzenlenecek. Forumda 30 konuşmacı tebliğ sunacak.

18 Temmuz 2010 Pazar 19:18A+A-

Konferans ayrıntıları:

Kürt sorunu, Türkiye'nin ve bölgenin yüzyıldan fazla bir zamandır çözülemeyen ya da çözülmek istenmeyen en temel sorunlarından biri. Bir yandan Kürtler'in yaşadığı bölge ülkelerinin birbiriyle ilişkilerini etkileyen, diğer yandan da AB, ABD ve Rusya gibi küresel güçlerin müdahil olmalarından dolayı uluslararası bir sorun mahiyeti kazanan Kürt sorununda dengeler son yıllarda meydana gelen çeşitli gelişmelerle ciddi manada değişmeye başladı. Irak'ta Kürdistan bölge hükümetinin kurulması, Türkiye'de asırlık inkarcı söylemde yumuşama sinyalleriyle birlikte birtakım hakların verilmesi ve Kürt açılımının yürürlüğe konması, İran Kürdistanı'nda PJAK'ın artan eylemliliği ve Suriye'de rejimin çok sınırlı da olsa yumuşamaya başlaması Kürt sorununu yakından ilgilendiren gelişmeler olarak dikkat çekiyor. Tüm bu gelişmelerle birlikte, bir yandan da Türkiye'de çatışmaların ivme kazanmaya başladığını görüyoruz.

Bu gelişmeler ışığında İslami bir bakış açısıyla Kürt sorununu yeniden masaya yatırmanın ve çözüme yönelik önerileri tartışmanın faydalı olacağı düşüncesiyle 24-25 Temmuz tarihlerinde Diyarbakır'da bir Kürt Sorunu Forumu yapmaya karar verdik. Forumun neticesinde bir sonuç bildirgesi yayınlamayı da umut ediyoruz.

....... 

Pirsgirêka Kurda sedsalî, girîngtirîn pirsgirêka Tirkiye û herêmê ya bingehîn e. Ev pirsgirêk an nehatiye çareserkirin an jî bi awayekî qestî kesî nexwastiye dê çareser bike. Pirsgirêka Kurd ji alikî têkiliyên di nava welatên ku tê de dijin bibandor dike ji alîkî jî jiber ku midaxilbûna dewletên mezin ên wekî YE, DYE û Rusyayê pirsgirêk hêmanekî navneteweyî qezenc kiriye. Di pirsgirêka Kurd de tewş/aheng di ev salên dawîn de jiber ku buyerên girîng qewîmîne guherî ye. Di Iraqê de avabûna hikûmeta herêmî ya Kurdîstanê, digel sivikbûna vebêja înkarkar a li Tirkiyê dayîna hinek mafan û pêkhatina Pêngava Kurd, di Kurdîstana Îranê de zêdebûna çalakiyên PJAKê û di Suriyeyê de be jî nermbûna rêjîmê di derbarê pirsgirêka Kurd de pêkhatinên girîng û balkêş in. Digel hemû ev pêkhatinan ji aliyekê jî em dibînin ku li Tirkiyeyê pêkutî bipêş ketine.

 

Li gor me di roniya vê pêkhatinan de pirsgirêka Kurd bi nêrînekî Îslamî ji nû ve rojevkirin û pêşniyarên di derbarê çareseriyê de têne kirin vanan nîqaşkirin dê xebateke bikêr be. Di encama viya de me biryara bernameyekî berfireh girt. Bernameyê me yî bi navê Foruma Pirsgirêka Kurd ê di 24-25'ê Tîrmehê de li Amedê bête kirin. Forum dê du roj dewam bike û her rojê du rûniştin çê bibin. Em hêvî dikin ku dê di dawiya forumê de wekî encam daxwiyaniyek jî bête weşandin.

 

                                             ***

Forumda (Di forûmê de kesên wekî)  Abdulhakim Beyazyüz - Abdullillah Fırat - Abdurrahim Orhan - Abdurrahman Dilipak - Abdusselam Navxoş - Ahmet Örs - Ahmet Yıldız - Ali Bapir - Altan Tan - Ersin Sönmezler - Fırat Toprak - Fuad Değer - Hamza Türkmen - M. Selahaddin Bahauddin - Mehmet Pamak - Mehmet Şat - Necat Özdemir - Nesip Yıldırım - Prof. Dr. Kadri Yıldırım - Ramazan Kayan - Rıdvan Kaya - Sabiha Ünlü - Serdar Bülent Yılmaz - Seyyid Ali H. Müezzini - Sıdkı Zilan - Süleyman Kurşun - Şeyhmus Ülek - Yakup Aslan - Yıldız Ramazanoğlu - Dr. Zeyneddin Şeyxo birer tebliğ sunacak (dê biaxivin).

 

FORUMA PIRSGIRÊKA KURD

KÜRT SORUNU FORUMU

- Rûniştina Yekemîn: Nirxandina Pergalê, Neteweperestî û Kokên Pirsgirêka Kurd ên Dîrokî

(1. Oturum: Sistem Değerlendirmesi, Milliyetçilik ve Kürt Sorununun Tarihsel Kökenleri)

Saeta Destpêkê: 10:00 / Başlama Saati: 10:00

Nesip Yıldırım

Doç. Dr. Ahmet Yıldız

Necat Özdemir

Sıdkı Zilan

Abdurrahim Orhan

Fırat Toprak

Prof. Dr. Kadri Yıldırım

Abdullillah Fırat

 

-Rûniştina Duyemîn: Bi Nêrîneke Rojane Pirsgirêka Kurd

(2. Oturum: Kürt Sorununa Aktüel Bakış)

Saeta Destpêkê: 15:00 / Başlama Saati: 15:00

Şeyhmus Ülek

Sabiha Ünlü

Ahmet Örs

Fuad Değer

Serdar Bülent Yılmaz

Yıldız Ramazanoğlu

Rıdvan Kaya

Altan Tan

 

-Rûniştina Seyemîn: Di Îran, Iraq û Sûriyeyê de Îro û Sibeyê Pirsgirêka Kurd

(3. Oturum: İran, Suriye ve Irak'ta Kürt Sorununun Bugünü ve Yarını)

Saeta Destpêkê: 10:00 / Başlama Saati: 10:00

Ali Bapir

M. Selahaddin Bahauddin

Dr. Abdusselam Navxoş

Seyyid Ali H. Müezzini

Süleyman Kurşun

Dr. Zeyneddin Şeyxo

 

-Rûniştina Çaremîn: Ji Pirsgirêka Kurd re Çareseriya Îslamî

(4. Oturum: Kürt Sorununa İslami çözüm)

Saeta Destpêkê: 15:00 / Başlama Saati: 15:00

Hamza Türkmen

Ersin Sönmezler

Ramazan Kayan

Mehmet Şat

Mehmet Pamak

Yakup Aslan

Abdulhakim Beyazyüz

Abdurrahman Dilipak

 

Dîrok: 24-25 Tîrmeh 2010

Tarih: 24-25 Temmuz 2010

Cih:  Navenda Çanda Cegerxwîn 

Yer: Cegerxwîn Kültür Merkezi Konferans Salonu  

 

ÖZGÜR DÜŞÜNCE VE EĞİTİM HAKLARI DERNEĞİ DİYARBAKIR ŞUBESİ/ÖZGÜR-DER (ŞAXA KOMELEYA RAMANA AZAD Û MAFÊN PERWERDEHÎ YA AMEDÊ/KOM-AZAD)

Tel: 0 412 228 74 57

HABERE YORUM KAT

25 Yorum