1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Özgür-Der: Milli Güvenlik Dersi Neden Müfredattan Çıkartılmıyor?
Özgür-Der: Milli Güvenlik Dersi Neden Müfredattan Çıkartılmıyor?

Özgür-Der: Milli Güvenlik Dersi Neden Müfredattan Çıkartılmıyor?

Özgür-Der: “Milli Güvenlik Dersleri ‘kışla tipi eğitim düzeni’nin en somut ve çirkin araçlarından biridir.”

22 Nisan 2010 Perşembe 14:07A+A-

"Andla, marşla başlayıp, her seviyede ve had safhada yaşanan resmi ideolojik indoktrinasyon aracılığıyla çocuklar, gençler ve dolaylı olarak tüm toplum militarist bir kirlenmeyle yüz yüze kalıyor." diyen Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, bu "kışla tipi eğitim düzeni"nin en somut ve çirkin araçlarından biri olan Milli Güvenlik Derslerinin neden müfredattan çıkartılmadığını sordu.

Milli Güvenlik Derslerinde yapılan fişlemelerin gündemleşmesi üzerine basın açıklaması yapan Rıdvan Kaya, bu derslere giren "hoca"ların estirdikleri teröre dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığının bir an önce bu dersleri müfredattan çıkarması gerektiğini belirten Kaya, tepeden tırnağa faşizan çağrışımlar yapan bu derslerden kurtulma çağrısında bulundu

Özgür-Der Genel Merkezi'nden yapılan açıklama:

Bakanlık, Milli Güvenlik Dersini Hâlâ Neden Müfredattan Çıkartmıyor?

22.04.2010

Türkiye'de siyasal-toplumsal hayatın her alanı militarizmin doğrudan etkisi ve ağırlığı altında. Son yıllarda Ergenekon operasyonlarıyla birlikte ivme kazanan darbeci çetelerin açığa çıkarılması çabalarına rağmen, kışla mantığı ve disiplini içinde halkı zapturapt altında tutma eğilimi aynen korunmakta. Bu tutumun medyadan siyasete, spordan eğitime kadar pek çok alanda yansımaları görülmekte. Okulların kışlalaştırılması ve öğrencilerin askerleştirilmesi ise bunun en yaygın ve sistematik örneği olarak karşımıza çıkıyor. Andla, marşla başlayıp, her seviyede ve had safhada yaşanan resmi ideolojik indoktrinasyon aracılığıyla çocuklar, gençler ve dolaylı olarak tüm toplum militarist bir kirlenmeyle yüz yüze kalıyor. Milli Güvenlik Dersleri ise işte bu "kışla tipi eğitim düzeni"nin en somut ve çirkin araçlarından biri olarak öne çıkıyor.

Milli Güvenlik Derslerinin asıl işlevinin ne olduğu birkaç gündür medyaya yansıyan somut belgelerle daha bir netleşmiş durumda. 1998-2008 tarihleri arasında Genelkurmay direktifiyle bu derslere giren muvazzaf ve emekli subaylara, idarecilerinden öğretmenlerine, öğrencilerine kadar tüm okulların sistematik bir fişlemeye tabi tutulması emrinin verildiği anlaşılmış bulunuyor. Aslında şimdi ortaya çıkan belgenin yeni bir bilgi sunduğu da pek söylenemez. Çünkü Milli Güvenlik Derslerine giren hocalar aracılığıyla okullarda nasıl bir terör estirildiği iyi bilinen bir husustu.

28 Şubat darbe sürecinde icraya konulmuş pek çok hukuksuz uygulamadan biri olarak, okulların ve bilhassa da imam hatip liselerinin Milli Güvenlik Dersleri hocalarınca tepeden tırnağa fişlendiği bilinen, tepki duyulan bir uygulamaydı. Ne yazık ki, çokça mağduriyet oluşturan, hem öğrenciler hem de öğretmenler seviyesinde ezme, sindirme, kişiliksizleştirme politikalarına aracılık eden Milli Güvenlik Dersi sorunu bir türlü hak ettiği biçimde gündemleştirilemedi. İlginçtir, Milli Güvenlik Kurulunun yapısının ve işleyişinin köklü biçimde değişikliğe uğratıldığı bir ülkede sistematik bir zulüm ve ilkel bir anlayış empoze eden bu dersler bir türlü kaldırılamadı. Mevcut AK Parti Hükümeti de yaklaşık 8 yıllık iktidarına rağmen bu önemli soruna ilişkin hiçbir adım atmadı.

Artık bu konuyla ilgili ciddi bir şeyler yapmanın zamanının geldiği görülmeli ve daha fazla zaman kaybedilmemeli. Milli Eğitim Bakanlığı okullara kışla düzenini hâkim kılma mantığının, özleminin bir uzantısı olan Milli Güvenlik Derslerini bütünüyle müfredattan çıkartmalıdır. Tepeden tırnağa faşizan çağrışımlar yapan bu derslerden kurtulmak, eğitimin özgürleştirilmesi yönünde atılması gereken adımların başlangıcı sayılmalı ve arkası mutlaka gelmelidir.

ÖZGÜR-DER