1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Mustafa Kemal’in Banka Kuracak Parası Var mıydı ve CHP Nasıl Bir Mirasçı?
Mustafa Kemal’in Banka Kuracak Parası Var mıydı ve CHP Nasıl Bir Mirasçı?

Mustafa Kemal’in Banka Kuracak Parası Var mıydı ve CHP Nasıl Bir Mirasçı?

​​​​​​​Bazı kemalist yazarlar kitaplarında, o paranın ‘gazâ’da kullanıldığının dünyaya vereceği cihanşumûllük mesajının ‘olumsuz’ (!?) etkisinden kurtulmak için, bu yolun tercih edildiğini yazmışlardır.

19 Eylül 2018 Çarşamba 18:33A+A-

Selahaddin E. Çakırgil, CHP’nin İş Bankası’ndaki hisse konusunda tartışmalara değinmiş:

Başkan Erdoğan bir noktayı daha tartışmaya açtı; ‘CHP’nin İş Bankası’ndaki hissesinin hazineye intikali gerekir.’ diye.. Maalesef, ülkemizde tartışılması üzerinde zihinlere bile kelepçe vurulduğu için ele alınamayan, birçok tabu’lar, kutsanmış yasaklar vardır. Bu konu da bunlardan birisi..

Bu konuya matbuatta ilk temas edenlerden birisi, sanırım, ‘fakir’dir. 42 sene öncelerde, 1976’larda, Millî Gazete’de konuyu ele alan bir yazı yazmış ve bazı kitaplarda yazılı bilgilerin günlük matbuata yansıtılması, epeyce ilgi uyandırmıştı. Konu bilinmiyor değildi ama, mâlum ‘koruma kanunu’nun pençesine düşmek korkusu ile, kenarından teğet geçiliyordu.

Konunun iyice anlaşılması için şu bir-iki noktanın yerli yerine oturtulması gerekir.

MK’in, resmî tarih kitaplarında fakir bir ailenin çocuğu olduğu iddia edilse bile; çok zengin de olmasa bile, orta halli bir aileye mensup olduğu anlaşılıyor.

O halde, 1924 yılında Mahmûd Celâl (Bayar) Bey’e kurdurduğu İŞ Bankası’nın yüzde 38’lik asıl kuruluş sermayesinde, kendi öz serveti gibi gösterdiği büyük serveti nereden bulmuştu?

Yazının Devamı >>>